.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ανακοινώσεις για το θάνατο του συντρόφου Χρίστου Μπίστη


[Προσθήκη: Θα αποχαιρετήσουμε τον σύντροφο Χρίστο Μπίστη με πολιτική κηδεία, που θα γίνει τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη στις 3 μμ στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.]

Δελτίο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το θάνατο του συντρόφου Χρίστου Μπίστη

 

mavro-tetragwno725

Μας αποχαιρέτησε σήμερα, νικημένος από το θάνατο που πάντα αψηφούσε, ο σύντροφος Χρίστος Μπίστης, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ιστορικό στέλεχος του ΕΚΚΕ και αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα και του κομμουνιστικού κινήματος.

Ο σ/φος Χρίστος υπήρξε για όλους μας υπόδειγμα κομμουνιστή επαναστάτη: ευγενής, ανιδιοτελής, συνεπής μέχρι το τέλος στην κυριολεξία κατάφερε να κερδίσει θαυμασμό και σεβασμό από φίλους κι εχθρούς. Έδωσε το παρών στην αντιδικτατορική πάλη, όπου διώχθηκε και φυλακίστηκε και στους αγώνες της μεταπολίτευσης.

Αισιόδοξος πάντα και με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού αφιέρωσε τη ζωή του στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρας μας.

Συμμετείχε σε όλα τα μετωπικά σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς από το 1989 και μετά (Αριστερή Πρωτοβουλία, Μαχόμενη Αριστερά, ΜΕΡΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Ήταν πολέμιος του εφησυχασμού, ανεκτικός στην άλλη άποψη, παθιασμένος εραστής των κομμουνιστικών ιδανικών και της επανάστασης.

Η αναπάντεχη φυγή του είναι σίγουρο ότι μας αφήνει πιο φτωχούς. Η παρακαταθήκη που μας άφησε είναι πολύτιμη: πρωτοπόρος στα 77 χρόνια του, παρά τα σημαντικά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, μας δίδαξε με το λόγο, τη σκέψη του και το προσωπικό παράδειγμά του ότι ο κομμουνισμός είναι  η κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει τα συλλυπητήρια της στους οικείους του, στους συντρόφους του στο ΕΚΚΕ . Η πολιτική κληρονομιά που μας άφησε είναι οδηγός για τη δράση μας, για την μεγάλη υπόθεση της επανάστασης και του κομμουνισμού που δονεί τη ζωή μας, όπως καθόρισε και τη ζωή του σεβαστού συντρόφου μας.

………………………………………………………………………….

ΕΚΚΕ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Έφυγε» ο Χρίστος Μπίστης,

ιδρυτικό μέλος του ΕΚΚΕ και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Έφυγε» αιφνίδια, σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016, στις 4.05 μ.μ. και σε ηλικία 77 ετών, μετά από μακροχρόνια μάχη με τη νεφρική και πνευμονική ανεπάρκεια, ο σύντροφος Χρίστος Μπίστης, ιστορικό στέλεχος της επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς και αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος, γ.γ. της Κ.Ε. του Ε.Κ.Κ.Ε. και ενεργό μέλος της Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. μέχρι την τελευταία του πνοή.

Ο τόπος και ο χρόνος της πολιτικής του κηδείας θα ανακοινωθεί από τους οικείους και τους συντρόφους του.

Η ΚΕ του ΕΚΚΕ

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2016

………………………………………………………………………….

ΝΑΡ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για το θάνατο του συντρόφου Χρίστου Μπίστη

Ο σύντροφος Χρίστος Μπίστης, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΕΚΚΕ, ιστορικό στέλεχος της επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς και αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος δεν είναι πια κοντά μας.

Στα 77 του χρόνια έφυγε από τη ζωή, ταλαιπωρημένος από νεφρική και πνευμονική ανεπάρκεια που τον βασάνιζαν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια ήταν πάντα μάχιμος στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, στην πρώτη γραμμή για την ανασυγκρότηση της επαναστατικής αριστεράς και τη μετωπική της συγκρότηση.

Ο σύντροφος Χρίστος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Από το 1963 ως το 1968 έζησε στο Ανατολικό Βερολίνο όπου σπούδασε σκηνοθεσία στο θέατρο Berliner Ensemble που ίδρυσε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ενώ το 1970 εγκαταστάθηκε στο Δυτικό Βερολίνο, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ). Το 1973 έρχεται παράνομα στην Ελλάδα και το 1974 συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και βασανίζεται από τη χούντα των συνταγματαρχών. Πάντοτε παρών σε όλες τις μάχες μετά τη μεταπολίτευση.

Τον γνωρίσαμε στους αγώνες και πορευθήκαμε μαζί στις ίδιες πολιτικές διαδικασίες από το 1993, στη δημιουργία των μετωπικών σχημάτων της Μαχόμενης Αριστεράς, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τον εκτιμήσαμε και τον σεβόμαστε βαθιά για την ανιδιοτέλεια, το ήθος, τη συνέπεια, τη μαχητικότητα, την πίστη και το ολοκληρωτικό δόσιμό του στην πάλη για την επαναστατική ανατροπή και την κομμουνιστική προοπτική. Παθιασμένος επαναστάτης, με κουλτούρα αναζήτησης και διαλόγου, με μετωπική – ενωτική λογική, σφράγισε με τη δράση και τη στάση του μια ολόκληρη εποχή αγώνων και το χώρο της επαναστατικής αριστεράς στη χώρας μας.

Αποτελεί για μας παράδειγμα μαχητή, επαναστάτη, κομμουνιστή και νοιώθουμε ότι η απώλεια του στον κοινό μας αγώνα για την κομμουνιστική απελευθέρωση είναι βαριά και δυσαναπλήρωτη.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκφράζουν τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους του ΕΚΚΕ. Θα συνεχίσουμε μαζί στο δρόμο της επανάστασης και του κομμουνισμού, στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας, με το Χρίστο στην καρδιά και στα επόμενα βήματά μας!

Αθήνα, 15/9/2016

H Πολιτική Επιτροπή
του Νέου Αριστερού Ρεύματος
για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

………………………………………………………………………….

Ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ)

Ο Χρήστος θα ζει στους αγώνες μας!

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε ότι έφυγε από τη ζωή ο σ. Χρήστος Μπίστης. Ένας μαχητής που από τα νεανικά του χρόνια αφιέρωσε τη ζωή του για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Στα χρόνια της δικτατορίας αλλά και πιο πριν, ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση και ίδρυσε μαζί με άλλους αγωνιστές το ΕΚΚΕ, το 1970. Το 1973, μαζί με άλλους συντρόφους του, ήρθε παράνομα στην Ελλάδα. Αρχές του ’74, συλλαμβάνεται μαζί με άλλους συντρόφους του, βασανίζεται και φυλακίζεται. Απελευθερώνεται λίγους μήνες αργότερα, με την πτώση της φασιστικής χούντας. Για δεκαετίες, με πίστη στην επαναστατική υπόθεση και αισιοδοξία, αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος.

Ο σύντροφος Χ. Μπίστης ήταν ένας ακούραστος αγωνιστής μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Γεννήθηκε στην Αθήνα από σπουδαίους γονείς, που υπηρέτησαν το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας και έζησαν έναν αιώνα. Έχασε και μάλιστα σε μικρή ηλικία τον αδερφό του Αντρέα, που κι αυτός ήταν στέλεχος του ΕΚΚΕ. Εμείς τον ζήσαμε από πολύ κοντά, όταν ιδρύσαμε τη Μαχόμενη Αριστερά και δικαιολογημένα έγινε ένας αγαπημένος μας φίλος και σύντροφος.

Κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό όλων των οργανώσεων της επαναστατικής Αριστεράς και εμείς υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε και για τον ίδιο. Για να έρθουν καλύτερες μέρες για τον λαό μας και για τα νέα παιδιά.

Το ΚΚΕ (μ-λ) εκφράζει τα συλλυπητήριά του στη συντρόφισσα Αντωνία, αδερφή του Χρήστου, και στα παιδιά της.

Ο Χρήστος θα ζει στους αγώνες μας!

Αθήνα 15-9-2016

………………………………………………………………………….

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Με θλίψη οι αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος πληροφορήθηκαν τον θάνατο του συντρόφου Χρήστου Μπίστη, στις 14.9.

Ο Χρήστος Μπίστης γεννήθηκε το 1939 από αριστερή οικογένεια. Συμμετείχε στη νεολαία Λαμπράκη και έφυγε στη Γερμανία για να σπουδάσει σκηνοθεσία. Έζησε από το 1963 ως το 1968 στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου συμμετείχε στο θέατρο που ίδρυσε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, και στη συνέχεια στο Δυτικό Βερολίνο.

Υπήρξε ηγέτης του ΕΚΚΕ, το οποίο δημιουργήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο “σε συνθήκες πλήρους διάψευσης, χρεωκοπίας και διασπάσεων της ρεφορμιστικής Αριστεράς” και για “την υπεράσπιση και αναγέννηση των επαναστατικών ιδεών”, όπως ο ίδιος σημείωνε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του.

Το 1973 επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα της φασιστικής χούντας και πήρε ενεργητικά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Μάιο του 1974 συνελήφθη από τη φασιστική δικτατορία, μαζί με άλλους συντρόφους του ΕΚΚΕ και της φοιτητικής παράταξής του, της Αντιφασιστικής Αντιιμπεριαλιστικής Σπουδαστικής Παράταξης Ελλάδας (ΑΑΣΠΕ), βασανίστηκε και φυλακίστηκε.

Ο Χρήστος Μπίστης αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην υπόθεση του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος. Ηγετικό στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (μέλος της ΚΣΕ), έδωσε μέχρι το τέλος δραστήριο παρών στη πολιτική πάλη της Αριστεράς και στους λαϊκούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας, παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον βάρυνε.

Η τελευταία πολιτική συνάντησή μας μαζί του ήταν στην φετινή εκδήλωση για τα 50 χρόνια απο τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, που συνδιοργάνωσαν το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΚΚΕ(μ-λ), όπου ο Χρήστος Μπίστης εκφώνησε μια σημαντική και περιεκτική ομιλία για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, μία ομιλία επιτομή, θα μπορούσε να πει κανείς, των θέσεων και των απόψεων που διαμόρφωσε για την κεφαλαιώδη αυτή υπόθεση, μέσα στην πολύχρονη αγωνιστική πορεία του.

Θα τον θυμόμαστε σαν έναν αφοσιωμένο κομμουνιστή που έζησε λιτά και απέριττα και σαν μια σημαντική προσωπικότητα του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, τα τελευταία 45 χρόνια.

Το Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει στους δικούς του ανθρώπους και στους συντρόφους του ειλικρινή βαθιά συλλυπητήρια.

………………………………………………………………………….

Αριστερή Ανασύνθεση: Στερνό αντίο στον σύντροφο Χρίστο Μπίστη

Με απέραντη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συντρόφου Χρίστου Μπίστη. Η επαναστατική αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα στον τόπο μας είναι φτωχότερο. Ο σύντροφος Μπίστης συνέδεσε τη ζωή του με την πάλη για την αναγέννηση του κομμουνιστικού κινήματος, την ανασυγκρότηση της επαναστατικής προοπτικής και την ενότητα των δυνάμεων, των αγωνιστών και των αγωνιστριών της ριζοσπαστικής αριστεράς. Από τον αντιδικτατορικό αγώνα στη δημιουργία του ΕΚΚΕ, στον πρωτοπόρο ρόλο στους αντιιμπεριαλιστικούς και αντικαπιταλιστικούς αγώνες της Μεταπολίτευσης, στις προσπάθειες για κοινή δράση και ενότητα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στην αλληλεγγύη στους Τούρκους και τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, στην Πρωτοβουλία Αγώνα 2003, στη δημιουργία και την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο σύντροφος Χρίστος ήταν εκεί, πάντα στην πρώτη γραμμή, διδάσκοντας αγωνιστικότητα και συντροφικότητα, αποτελώντας για όλες και όλους μας πρότυπο κομμουνιστικής στράτευσης, αγωνιστικού ήθους και νεανικής ορμής. Η γνώμη του, η κριτική του, η πρότασή του ήταν πάντα πολύτιμες για εμάς.

Σε αυτή την ώρα του πόνου για όλες και όλους μας στην Αριστερή Ανασύνθεση, στέλνουμε τα πιο συντροφικά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στις συντρόφισσες και τους συντρόφους του ΕΚΚΕ, στις συντρόφισσες και τους συντρόφους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και μαζί την υπόσχεσή μας ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει στον τόπο μας η αριστερά της ρήξης, της ανατροπής και της σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής που τόσο έχουμε ανάγκη και που τόσο πόθησε και αγωνίστηκε γι’ αυτήν ο σύντροφος Χρίστος.

Αθήνα, 16.9.2016

………………………………………………………………………….

Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν

 Καλό ταξίδι Χρίστο

Είμαι κομμουνιστής
Είμαι αγάπη απ’ την κορυφή ως τα νύχια,
αγάπη θα πει βλέπω, σκέφτομαι, κατανοώ,
αγάπη θα πει το παιδί που γεννιέται, το φως που πλημμυρίζει
αγάπη θα πει να δέσεις μια κούνια στ’ άστρα
αγάπη θα πει να χύνεις το ατσάλι μ’ απέραντο μόχθο
Είμαι κομμουνιστής.
Είμαι αγάπη απ’ την κορυφή ως τα νύχια.

Ναζίμ Χικμέτ

Ήσουν ένας πραγματικός  κομμουνιστής Χρίστο.
Αγωνιστής  όχι στα λόγια, αλλά ως τα κατάβαθα της ψυχής σου.
Ήσουνα πάντα πιστός και παντού παρών στον αγώνα. Μια ολόκληρη Ζωή.
Καλό ταξίδι  Χρίστο
Σε γνωρίσαμε τότε που είχε ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι θανάτου στις φυλακές της Τουρκίας το 2000. Από τότε ήμασταν πάντα μαζί στους αγώνες. Έχεις εξαιρετική θέση στην καρδιά μας.
Κομμουνιστές σαν εσένα θα συνεχίσουν τους αγώνες και  θα αλλάξουν τον κόσμο.
Θα μας λείψεις…
Θα  ζεις μέσα στους αγώνες μας. Το ξέρεις.

………………………………………………………………………….

Ανακοίνωση ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την κηδεία του σ.Χρίστου Μπίστη

Εκατοντάδες αγωνιστές από όλες τς γενιές του κινήματος, έδωσαν το παρών στην πολιτική κηδεία του σ Χρίστου Μπίστη  στο πρώτο νεκροταφείο.

Τίμησαν τον σ Χρίστο με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι όλων των δυνάμεων της αριστεράς. Οι σύντροφοί του από το ΕΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλες οι άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτήν (ΝΑΡ, ΣΕΚ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Αριστερή Συσπείρωση, ΕΠΠΔ), εκπρόσωποι του ΚΚΕ (μ-λ), του Μ-Λ ΚΚΕ, του ΕΕΚ, της ΟΚΔΕ. Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΛΑΕ.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους παρευρέθηκαν στη χτεσινή πολιτική κηδεία του συντρόφου μας Χρίστου Μπίστη.

Να επαναλάβει την υπόσχεσή της να είναι μπροστά σε κάθε ή μάχη των εργαζόμενων και του λαού για το δίκιο τους, για μια κομμουνιστική κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση όπως την ονειρεύτηκε ο αξέχαστος σύντροφός μας.

………………………………………………………………………….

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Ένα σχόλιο στο “Ανακοινώσεις για το θάνατο του συντρόφου Χρίστου Μπίστη

  1. takis Χρυσούλα Κουτέρη

    Ο σύντροφος Χρήστος ,φωτεινό παράδειγμα αγωνιστικότητας,συνέπειας,ανιδιοτέλειας,καρτερικότητας,αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα του κομουνισμού χωρίς ταλαντεύσεις και συμβιβασμούς,φιλικός και προσηνής με όλους τους συντρόφους απαλλαγμένος από εμπάθειες και σκοπιμότητες ,θα μας συνοδεύει πάντα το χαμόγελο και αγνότητα της σκέψης σου
    Σύντροφε Χρήστο θα είσαι πάντα κοντά μας

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.