.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ο Π. Τριγάζης, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ουμπέρτο Έκο


anepithym725«Σύλλογος φίλων του Μπαράκ Ομπάμα»;

Γράφει ο Νίκος Ξηρουδάκης

Αναφέρθηκε κάποτε ο Ουμπέρτο Έκο, σε ερωτήσεις που επιδέχονται πολλαπλών απαντήσεων, ανάλογα με τη λέξη στην οποία δίνεται η έμφαση.

Είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα την ερώτηση: «Γιατί δανειστήκατε αυτό το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη;» με ενδεχόμενες απαντήσεις:

-Διότι δεν είχα χρήματα να το αγοράσω, αν η ερώτηση ήταν «Γιατί δανειστήκατε αυτό το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη;».

-Διότι δεν το βρήκα, όσο κι αν έψαξα σε βιβλιοπωλεία και σε φίλους, αν η ερώτηση ήταν «Γιατί δανειστήκατε αυτό το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη;».

-Γιατί μου κίνησε το ενδιαφέρον περισσότερο από κάθε άλλο χθες που την επισκέφθηκα, αν η ερώτηση ήταν «Γιατί δανειστήκατε αυτό το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη;», κ.ο.κ.

Το θυμήθηκα διαβάζοντας τον τίτλο πρόσφατου άρθρου του μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Τριγάζη: «Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα». Τον είδα φευγαλέα κλείνοντας τον υπολογιστή. Ουμβέρτιες ενδεχομενικότητες τριγύριζαν στο μυαλό μου μέχρι να επιστρέψω και να διαβάσω ολόκληρο το άρθρο.

-«Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα», αφού όπου να ’ναι τον διαδέχεται ο Τραμπ.

-«Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα», αλλά κατά της πολιτικής που τόσα χρόνια εφάρμοζε ως εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

-«Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα» γιατί χειρουργήθηκα για σκωληκοειδίτιδα.

Όταν επέστρεψα, διάβασα ολόκληρο το άρθρο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, 15 Νοεμβρίου. Σήμερα δεν ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους άλλοτε χαρακτηρίζαμε persona  non grata όποιον αμερικανό πρόεδρο επισκεπτόταν την χώρα μας. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ   έχει βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης, κυρίως στο ζήτημα του χρέους, ενώ και στο Κυπριακό έχει υιοθετήσει πολύ εποικοδομητική στάση.»

Ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, έρχεται στην Αθήνα για να επιβάλει τη γραμμή του ΔΝΤ, την pax Americana που θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κύμα προσφυγιάς. Για να επιβάλει το πακέτο των ‘’μεταρρυθμίσεων’’ για μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, για πλήρη ελευθερία στο κεφάλαιο. Για ενίσχυση του άξονα Ελλάδας – Ισραήλ – Αιγύπτου.

«Όταν ο Ομπάμα παρέλαβε, Γενάρη του 2009, το πηδάλιο των  ΗΠΑ από τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, η ανθρωπότητα βγήκε από έναν εφιάλτη»,

μας λέει στη συνέχεια. Μια ματιά στις εικόνες φρίκης στις κατεδαφισμένες πόλεις της Συρίας, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, στα πνιγμένα προσφυγόπουλα της Μεσογείου, είναι αρκετή για να δει κανείς αν τέλειωσε ή όχι ο εφιάλτης.

Η «συνέχεια του κράτους» δεν ισχύει για τις ΗΠΑ, κ. Τριγάζη; Όμως, και έτσι αν είναι, ο πιο πολεμοχαρής πρόεδρος των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες είναι ο Ομπάμα.

Συμπληρώνει σε άλλο σημείο, ότι ο Ομπάμα:

«είχε καλές επιδόσεις  και στον τομέα των δικαιωμάτων. Επιδίωξε τον έλεγχο και της οπλοκατοχής, που αποτελεί πληγή για τις ΗΠΑ, αλλά προσέκρουσε στις αντιδράσεις του Κογκρέσου και στην σχετική συνταγματική πρόβλεψη.»

Έτσι «διαβάζει» τις χιλιάδες δολοφονίες αφροαμερικανών που διέπραξαν οι δυνάμεις καταστολής επί των ημερών τού προκλητικά προσκεκλημένου στις μέρες του Πολυτεχνείου από την κυβέρνησή του.

«Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Ομπάμα έκανε πράξη τις υποσχέσεις του για αποχώρηση από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την σημαντικότατη συμφωνία ειρήνης του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης.  Επιπλέον, προχώρησε στην δύσκολη εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα, δρομολογώντας την άρση του αμερικανικού εμπάργκο, την οποία μάλλον θα προλάβει να δει   και ο ηγέτης  της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.»,

γράφει στη συνέχεια. Διαφεύγουν βέβαια της προσοχής του υπεύθυνου διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, χώρες όπως Συρία, Λιβύη, Πακιστάν, Υεμένη, Σομαλία, χώρες της Αφρικής και άλλες, τις οποίες βομβάρδισε ή διέλυσε η πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Ούτε τα εκατομμύρια των προσφύγων, οι πνιγμένοι πρόσφυγες της Μεσογείου και τα παιδιά τους υπέπεσαν στην αντίληψή του.

«Επί της προεδρίας του [Ομπάμα] μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου αναπτύχθηκαν σε τουλάχιστον 133 χώρες – δηλαδή στο 70% του πλανήτη», γράφει χαρακτηριστικά ο Άρης Χατζηστεφάνου.

Μας καλεί τέλος το άρθρο,

«να απαλλαγούμε από παλαιές προκαταλήψεις έναντι των ΗΠΑ, διότι πολλά καλά για τον κόσμο έχουν προκύψει από την μεγάλη αυτή χώρα, τον λαό της και το εργατικό της κίνημα. Η ιδέα της πολιτικής ανυπακοής (civil disobedience) εκεί γεννήθηκε και εφαρμόστηκε (Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κ.ά)  η Πρωτομαγιά για την θυσία των εργατών του Σικάγο καθιερώθηκε, ενώ πολλά μπορεί να διδαχτεί η Ευρώπη και από την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην αμερικανική κοινωνία.»

polytexneio2Προκαταλήψεις λοιπόν, περί παρεξηγήσεως επρόκειτο…

Επικαλείται το εργατικό κίνημα για να δικαιώσει αυτούς που το καταστέλλουν.

Τον αιμοσταγή πλανητάρχη υποδέχεστε κ. Τριγάζη, όχι τους Σάκκο και Βαντσέτι. Μπορεί να μην τον φέρνετε την Πρωτομαγιά, όπως θα ήταν φυσικό, σύμφωνα με τα γραφόμενά σας, έχετε το θράσος όμως να τον φέρετε τις μέρες του Πολυτεχνείου!

Συμπέρασμα; «Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα», γιατί ‘διαδηλώνω’ με το άρθρο μου υπέρ! Αυτό λέει με δύο λόγια ο απολογητής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Δυο χρόνια πριν, ο αντιπολιτευόμενος τότε ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε την απο-αμερικανοποίηση της δικτατορίας (βλ. παλαιότερη ανάρτηση: ΣΥΡΙΖΑ για Πολυτεχνείο: Politically ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ…). Φέτος θα γιορτάσουμε το Πολυτεχνείο με την αστερόεσσα στους δρόμους. Η κατρακύλα του αστικού μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φτάσει στον πάτο. Έχουμε φαίνεται πολλά να δούμε ακόμα.

Καταλάβαμε κ. Τριγάζη. «Είναι φίλοι μας οι αμερικανοί, σα φίλοι έρχονται». Ο ελληνικός λαός όμως δεν ξεχνάει ότι οι ναπάλμ που ‘’καίγανε καλύβια’’ στο Βιετνάμ, δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στο Γράμμο. Δεν ξεχνάει τον Πιουριφόι, την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, τη χούντα, την Κύπρο. Γι’ αυτό θα δώσει ηχηρό ‘παρών’ στις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

Υ.Γ. Δεν μου είναι σαφές ποια είναι εν προκειμένω η τραγωδία και ποια η φάρσα. Θυμίζω πάντως ότι κατά την επίσκεψη Κλίντον το 1999 είχε δημιουργηθεί ένας «Σύλλογος φίλων του Μπιλ Κλίντον» τον οποίο εκπροσωπούσε καθημερινά στα κανάλια ο Φιλοκλής Ασημάκης, από τον οποίο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει σήμερα επάξια τη σκυτάλη.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 10
Συμμετοχές )



15 σχόλια στο “Ο Π. Τριγάζης, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ουμπέρτο Έκο

  1. λαθραναγνώστης

    Τι θέλατε να γράψουν οι επίγονοι της ΕΑΔΕ και της συνεργασίας με τον Μαρκεζίνη της χούντας, μέρες που είναι…….
    Παρόμοια επιχειρήματα φέρνανε και τότε.

    Reply
  2. alfonso

    Πράγματι… Καλά την θυμήθηκες της ΕΑΔΕ και τις αυταπάτες της ΕΔΑ και του ΚΚΕ “εσωτερικού” για φιλελευθεροποίηση της χούντας και κοινοβουλευτικούς δρόμους… Εκεί καταλήγουν οι εθνικές ενότητες και τα συνταγματικά τόξα κάθε είδους.
    Ανατροπή! Η μόνη λύση!

    Reply
  3. λαθραναγνώστης

    Ο Τριγάζης, σας το είπε με το καλό!
    Δεν διαδηλώνουμε ενάντια στο αφεντικό!
    Εσείς, δεν θέλατε να τον ακούσετε…….γατάκια!

    Reply
  4. Ηλίας Τζ.

    O αριστερίστικος αυτισμός κάνει κακό!
    Η, ξέρω-γω, το ΠΑΜΕ σε …άκουσε:
    Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης προχωρούν στις 8 μ.μ. τα συνδικάτα που καλούν στο αυριανό συλλαλητήριο ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα, καταγγέλλοντας την προκλητική απαγόρευση των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση.
    «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών
    Όλοι σήμερα Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 20.00, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξεως
    Όλοι στη συγκέντρωση αύριο 15 Νοέμβρη στην Ομόνοια, στις 18.30» επισημαίνουν τα Συνδικάτα.

    Αειντε, κατεβείτε στον αγώνα με την τάξη σας, όσοι ανήκετε σε αυτήν….

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ηλία Τζ., ο γραφειοκρατικός αυτισμός σου, σε έχει κάνει κουφό.

      Σε περιμένουμε αύριο Τρίτη στις 5 μμ., στο Πολυτεχνείο όπου θα είναι ΚΑΙ εκεί εργατική τάξη, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και μεγαλύτεροι!

      Reply
  5. Σοφια Τ

    Το ΚΚΕ δεν καλεί σε πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Το σπουδαίο είναι οτι δεν καλούσε ούτε ΠΡΙΝ την απαγόρευση και αυτό έχει τη σημασία του. Αν μη τι άλλο αυτό διεύκολυνε την κυβέρνηση καθότι έτσι αυτή γνώριζε ότι η απαγόρευσητης πορείας θα έβρισκε απέναντι μόνο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες μικρές πολιτικές δυναμεις

    Reply
    1. Κώστας Β.

      Καλά, είναι απίθανο το τι μπορείτε να επινοήσετε από το τίποτα πραγματικά για να αυτοικανοποιείστε… Φαίνεται πως ακριβώς την… ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την τρομαχτική δυναμική της στην εργατική τάξη και στο λαό λοιπόν είχε κατα νου η αστική κυβέρνηση και είπε να προστατέψει τον εκλεκτό καλεσμένο από την απροσμέτρτη οργή των χτεσινών συνδαιτυμόνων της.
      Απλά γραφικοί…

      Reply
      1. Π.Μ.

        προς Κώστα Β.
        κάλεσε το ΚΚΕ πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα και πότε;
        έχεις κάτι σχετικό να βάλεις για αυτό;
        Αν δεν κάλεσε, έχεις υπόψη σου κάποια επιχειρηματολογία που να το δικαιολογεί; Θα ήταν χρήσιμο να παρατεθεί

        Reply
        1. Ανώνυμος

          καλά, κατεβάστε πρώτα καναν άνθρωπο στο δρόμο και μετά μιλάμε.

    2. λαθραναγνώστης

      Σοφούλα, αυτά είναι τα συντροφάκια σας!
      Με αυτούς που θα κάνατε ΕΑΔ….εεεε ΑΑΔΜ ήθελα να πω, συγνώμη!

      Reply
  6. ανώνυμος

    Πάντως, χτες βράδι, έξω από το Υπ ΠΡΟ-ΠΟ μόνο ΠΑΜίτες ήταν….
    Tουλάχιστον αυτό, που μπορούν η εξαγγέλλουν, το κάνουν.
    Εσείς να δώ, γατάκια, απόψε θα σκαρφαλώσετε στα κάγκελα της Πρεσβείας, η μόνο για επαναστατική ρητορεία είστε;;!!
    Hic Rodos, hic salta!

    Reply
    1. "βασίλης"

      Δεν είναι ώρες για άλλες διασπάσεις.
      Το ζήτημα είναι όλοι να βοηθήσουμε την μαζικότερη και συνεπέστερη ταξική συσπείρωση στην Ομόνοια στις 6:30. Αν είναι να βοηθήσεις, να περάσω να σε πάρω!

      Reply
  7. Κώστας

    για το σημερινό ΚΚΕ είναι και λίγο “εθνικιστικό” να θεωρούμε κάτι σπουδαίο την παρουσία του επικεφαλής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, κάτι που να είναι αφορμή για αντίσταση γιατί σου λέει, το ΚΚΕ, ότι οι 2 αστικές τάξεις διαπραγματεύονται, λογικό είναι, δεν μας αφορά,

    για το σημερινό ΚΚΕ αν πεις ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο, πως οι ανισόμετρες συμμαχίες είναι στρατηγική κατά των από κάτω και πως δεν υπάρχει με τον ίδιο τρόπο θέμα κυριαρχίας στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, αυτό είναι συμμαχία με την αστική τάξη, λαικό μέτωπο, στάδια και σοσιαλδημοκρατία.

    αυτή βέβαια η καουτσκική δευτεροδιεθνίστικη υπερδιεθνιστική και δήθεν ultra ταξική καρικατούρα του μαρξισμού δεν είναι μόνο θέμα ΚΚΕ, υπάρχε σε μεγάλο μέρος της αριστεράς, ήταν και στον πυρήνα της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    αυτό μαζί με την κλασική νομιμοφροσύνη του ΚΚΕ έφεραν την αποδοχή της απαγόρευσης

    Κώστας

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.