.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αγωνιστική και πολιτική κλιμάκωση για τη νίκη!


agrotes-syntagma_1του Γιάννη Ελαφρού

Νέο μπαράζ κινητοποιήσεων τώρα για να αποσυρθεί το ασφαληστρικό

Η ένταση της σύγκρουσης ανάμεσα στον λαό που αντιστέκεται και στην κυβέρνηση και τις άλλες μνημονιακές αντιλαϊκές δυνάμεις εκφράστηκε το προηγούμενο διήμερο, με την έκρηξη οργής των αγροτών και τις μαζικές διαδηλώσεις αγροτών και εργαζομένων στο Σύνταγμα. Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να φανεί διαλλακτική και ίσως επιχειρήσει ορισμένους ελιγμούς, το πιο σημαντικό είναι αυτό που δήλωνε το κυβερνητικό νον πέιπερ, με το οποίο απαντήθηκε άρθρο του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ: «Η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών». Αυτό θα πει κυβερνητική αντίσταση! Θα εφαρμόσουμε το 3ο μνημόνιο «κατά γράμμα»!

Με άλλο τρόπο το ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, μιλώντας στη Βουλή. «Υπό τις παρούσες συνθήκες κάθε άλλη λύση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα». Κι εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ (αλλά προφανώς σε όλα τα μνημονιακά συνεταιράκια, δηλαδή τη ΝΔ και το Ποτάμι): «μαζί ψηφίσαμε την συμφωνία για την προκαταβολή του φόρου, για την αύξηση των συντελεστών του φόρου, για την μη επιστροφή του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου. Όλα αυτά αναφέρονται ρητά στην συμφωνία», είπε εννοώντας το 3ο μνημόνιο. Καθώς η αναμέτρηση κορυφώνεται και η κυβέρνηση έχασε πανηγυρικά την μάχη για να αποσπάσει την υποστήριξη ή έστω την ανοχή του λαού στο ασφαλιστικό, φτάνει η ώρα για τα «μεγάλα όπλα» κι αυτά όπως πάντα είναι πολιτικά: Το περιβόητο Grexit και η απειλή εξόδου της «αριστερής κυβέρνησης». Με τον πιο χυδαίο τρόπο το είπε ο Νίκος Φίλης στη Βουλή: εκείνοι που κλείνουν τα σύνορα στην Βουλγαρία «στήνουν ένα ιδιότυπο grexit» και «πάτε χέρι χέρι με τον Σόιμπλε», είπε απευθυνόμενος στους «εγκάθετους της ΝΔ και της ΧΑ».

Σε αυτές τις συνθήκες και μπροστά στις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται για να μπλοκαριστεί το ασφαλιστικό απαιτείται η αποφασιστική συμβολή στην αγωνιστική και πολιτική κλιμάκωση από τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς:

Πρώτο, μετά το μεγάλο διήμερο των αγροτών στην Αθήνα και την επιτυχημένη απεργία της 4ης Φλεβάρη δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στη νηνεμία και στην αναμονή, τι και πότε θα διαμορφώσει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους «σίριαλ κίλερ» ΕΕ – ΔΝΤ. Δεν μπορεί να αφεθεί πεδίο διαλόγου και διαπραγμάτευσης με τους νεοτσιφλικάδες της Δεξιάς και τους μεγαλο-επιχειρηματίες της «γραβάτας», ούτε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να ανασυνταχθεί. Οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να ετεροχρονιστούν για όποτε έρθει το νομοσχέδιο στη βουλή. Αυτό αποτελεί επιλογή ήττας. Οι ασφαληστρικές προτάσεις της κυβέρνησης πρέπει τώρα να αποσυρθούν! Αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη νίκη του λαϊκού κινήματος, που θα δώσει άλλη αυτοπεποίθηση για την αντεπίθεση ενάντια συνολικά στη μνημονιακή και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αγωνιστική κλιμάκωση σημαίνει ενισχυμένα αγροτικά μπλόκα, επιτροπές μπλόκων και συντονισμός τους, ενίσχυση του κοινού μετώπου με τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης. Αλλά σημαίνει άμεσα και αγωνιστικό ξεσηκωμό στις πόλεις, με συνελεύσεις σωματείων και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, διαδηλώσεις, αποκλεισμούς και εργατικά ή νεολαιίστικα μπλόκα στις πόλεις, καταλήψεις και άλλες δυναμικές ενέργειες, με νέα κορύφωση την 48ωρη απεργία, πριν φέρει το νομοσχέδιο.

Δεύτερο, μια τέτοια σκληρή αναμέτρηση απαιτεί ισχυρό πολιτικό εξοπλισμό και πρώτα και κύρια να συνδεθεί η πάλη για την ακύρωση του ασφαλιστικού με τις υπόλοιπες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (άμεσα το φορολογικό, που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και το εργασιακό), το μπλοκάρισμα της μνημονιακής επέλασης και την ρήξη με την ΕΕ, το να πληρώσει το κεφάλαιο και να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι φτωχοί. Σηκώνοντας το γάντι της «απειλής» για Grexit και απαντώντας με την ανάγκη εξόδου από την ΕΕ! Το «κάψιμο» της σημαίας της ΕΕ, μέσα στις εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις και από τη σκοπιά των εργατικών λαϊκών συμφερόντων, είναι η καλύτερη σημαία για μια νικηφόρα πάλη απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης – Θεσμών. Ταυτόχρονα, αφοπλίζει την δεξιά δημαγωγία (αφού η ΝΔ προσκυνά την ΕΕ) και ξεβρακώνει τους φασίστες (οι ναζί της ΧΑ δεν θέτουν θέμα εξόδου από ευρωζώνη και ΕΕ). Απ’ αυτή την άποψη δεν βοηθά η υποστολή των συνθημάτων και -πολύ περισσότερο- αιτημάτων με αντιΕΕ χαρακτήρα, από το ΚΚΕ στους αγρότες (στο όνομα αμφίβολων και επικίνδυνων τελικά συμμαχιών), ούτε βέβαια η επιμονή της ΛΑΕ σε μια ρηχή αντιμνημονιακή ρητορεία από τα παλιά.

Τρίτο, είναι εξαιρετικά αναγκαίος ο πολιτικός συντονισμός και η κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος και της Αριστεράς, με στόχο όχι επικοινωνιακό, αλλά ουσιαστικό: τη συγκρότηση ενός πανίσχυρου αγωνιστικού μετώπου αντιπολίτευσης, ρήξης και ανατροπής και ενός κέντρου αγώνα πρωτοβάθμιων σωματείων, ταξικών συνδικάτων, επιτροπών αγώνα, επιτροπών των μπλόκων, συλλογικοτήτων της γειτονιάς και της ανυπόταχτης νεολαίας, που θα πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων από τον υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ.

Πηγή: prin.grΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )8 σχόλια στο “Αγωνιστική και πολιτική κλιμάκωση για τη νίκη!

 1. Κώστας

  Επίσης είναι καλή ιδέα σε όσες συλλογικότητες γειτονιάς υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αντικαπιταλιστές επαναστάτες διεθνιστές κομμουνιστές, να συγκροτούν μια διακριτή άντικαπιταλιστική επαναστατική κομμουνιστική διεθνιστική επιτροπή και αυτή να συμμετέχει στο αντικαπιταλιστικό επαναστατικό διεθνιστικό κομμουνιστικό Κέντρο Αγώνα.

  Σε αντίθετη περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιαστούν ρεφορμιστικές αντιλήψεις στο εσωτερικό του κέντρου αγώνα, και να μην μπορέσουμε να απαντήσουμε επαναστατικά, αντικαπιταλιστικά, κομμουνιστικά και διεθνιστικά στο αγωνιώδες ερώτημα «ποια αριστερά ?» του λαού

  Κώστας

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Ο Ελαφρός… κι η πραγματικότητα…

  Ο Ελαφρός, με το χώρο του να βρίσκεται σε εμφανή αδυναμία-ανυποληψία μέσα στο λαϊκό ξεσηκωμό των τελευταίων ημερών, «ανακαλύπτει» για λόγους πολιτικής επιβίωσης «υποστολή του αντιΕΕ χαρακτήρα» από το ΚΚΕ στους αγρότες.

  Η πραγματικότητα πάντα βέβαια είναι άλλη και δεν του κάνει το χατήρι:

  «(…) Το πλαίσιο αιτημάτων που παρουσίασαν από κοινού δυνάμεις του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών, στηρίζει τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, οι οποίοι επωφελούνται από την απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ να ξωπεταχθούν από την παραγωγή άλλοι 500.000 μικρομεσαίοι αγρότες.»
  «(…) Κι έρχονται τώρα τα νέα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της ΚΑΠ 2014 – 2020 της ΕΕ, να μας αποτελειώσουν.»
  «(…) Στα δυο χρόνια εφαρμογής της ΚΑΠ 2014 – 2020 της ΕΕ, κόπηκαν, ήδη, κατά 23% -οι επιδοτήσεις- και μέχρι το 2019 το πετσόκομα θ’ αγγίξει το 60%.»
  [από την ανακοίνωση των μπλόκων της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στα οποία παρεμβαίνουν οι κομμουνιστές, χωρίς καμία ιδιοκτησιακή λογική, όπως ίσως θα σας άρεσε να φαντάζεστε και να λέτε]

  Reply
 3. ΚΑΛΙΑΝΩΤΗΣ

  Φαίνεται ότι δεν διάβασες το κοινό πλαίσιο αιτημάτων των εκπροσώπων των μπλόκων,Ριζ.9/2/16.Εκεί δεν αναφέρεται τίποτε για ΕΕ.Τα αιτήματα αυτά κάλλιστα μπορούν να τα δεχτούν και πλούσιοι αγρότες.Πάντως δεν μπορούν να εκφράζουν τους φτωχομεσαίους αγρότες αφού η πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και η έξοδος απ’ την ΕΕ πρέπει να είναι το κύριο αίτημα.

  Reply
 4. Γιάννης Ελαφρός

  ιδού και η πραγματικότητα, από τον Ριζοσπάστη Τρίτη 9 Φλεβάρη σελίδα 12.
  Αυτό είναι το πλαίσιο, που καταλήχθηκε. Όπως βλέπετε, απουσιάζει κάθε αίτημα ενάντια στο Μητρώο Αγροτών (των μεγαλοαγροτών), κάθε αιχμή ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ, ακόμα και αιχμή ενάντια συνολικά στην κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια.
  Η κριτική όντως υπήρξε στα άλλα μπλόκα (Τέμπη, Μικροθήβες), που εκφράζουν άμεσα τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και πολιτικά τον κομματικό αγροτοσυνδικαλισμό της Ν.Δ., αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πέρασαν οι αναγκαίοι αυτοί στόχοι στα αιτήματα της συντονιστικής των μπλόκων.
  Η κριτική αυτή επισήμανση έγινε στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και με τις δυνάμεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να τάσσονται αποφασιστικά στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και εργαζομένων στο Σύνταγμα.
  όλα τα άλλα είναι απλά εύκολες κατηγορίες, που δεν στέκουν…
  παρακάτω, το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη:

  Κοινό πλαίσιο αιτημάτων

  Μετά από διεξοδική συζήτηση που έγινε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Νίκαιας Λάρισας, οι εκπρόσωποι των μπλόκων συμφώνησαν να προβάλουν και να διεκδικήσουν τα εξής αιτήματα:

  1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

  2. Να καταργηθεί η φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

  3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

  4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

  Κατάμεστη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Νίκαιας, στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη ΚυριακήΚατάμεστη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Νίκαιας, στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή
  5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

  «Πίσω δεν κάνουμε»!

  Στην εισηγητική του ομιλία στη σύσκεψη, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα, πάνω στα οποία πρότεινε να υπάρξει συμφωνία όλων των μπλόκων, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω από τη διεκδίκησή τους.

  Αναφερόμενος στην ανάγκη να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί παραπέρα ο αγώνας, πρότεινε ν’ αποφασίσει η σύσκεψη των μπλόκων την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία των αγωνιζόμενων αγροτών με τρακτέρ στην πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με τη μαζική συμμετοχή του λαού του Λεκανοπεδίου στην κινητοποίηση, θ’ αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση.

  Τέλος, πρότεινε να μη γίνει αποδεκτή η κυβερνητική πρόσκληση για συμμετοχή των αγροτών στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Εμείς – είπε – δεν πρόκειται να μπούμε σ’ ένα διάλογο με την κυβέρνηση «με τσάι και συμπάθεια» και «περί ανέμων και υδάτων», ο οποίος δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας κι αποσκοπεί στο ξήλωμα των μπλόκων.

  Ακολούθησαν παρεμβάσεις από πολλούς εκπροσώπους των μπλόκων, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα πάνω στα αιτήματα που καταλήχθηκαν στη σύσκεψη.

  Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως τονίζεται: «Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια, για να μη μας πάρουν τα χωράφια και τα ζώα μας. Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας να ζουν με αξιοπρέπεια οι οικογένειές μας. Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν. Συνεχίζουμε – κλιμακώνουμε – θα νικήσουμε».

  Reply
 5. el quinto regimiento

  Δηλαδή για να καταλάβω τώρα, κάθε κλάδος που αγωνίζεται θα πρέπει κοτσάρει και αιτήματα ρήξης και ανατροπής του συστήματος; Αυτό σημαίνει επαναστατική συνδικαλιστική πάλη;

  Εγώ πάλι νομιζα ότι επαναστατική συνδικαλιστική πάλη είναι η συνεπής πάλη μέχρι τη νίκη του κλάδου, τσάκισμα των υπονομευτών και στη πορεία ανάδειξη όλων των αντιθέσεων με το σύστημα. Κι αν στο τέλος δεν μπορεις να νικήσεις (λόγω συσχετισμών) παρότι το πάλαιψες μέχρι την εξάντληση των αντοχών σου, να συγκρουστείς με την καταστολή, για να ξεσκεπάσεις το προσωπείο της κυβέρνησης που εκφράζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτή τη στιγμή ΠΡΟΕΧΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ για τους αγρότες που τους καιει αμεσα, αφού τους ξεκληρίζει. Και πρώτα και κύρια τσουρουφλίζει τους μικρούς αγρότες. Μην μας τρελάνετε τώρα.

  Για την ακρίβεια οι αγρότες αυτή τη στιγμή ειναι στην εμπροσθοφυλακή του παλλαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα, αφού ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ αγώνας προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Εμεις οι υπόλοιποι αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε τίποτα απολύτως. Κάνει τίποτε η ΔΕΗ μήπως; Ειδατε το «βαρύ πυροβολικό» πάντα απέναντι στο ασφαλιστικό, να κατεβάζει τους διακόποτες;

  μήπως να γράψουν στα αιτήματα και για τη δικτατορία του πολεταριάτου και της φτωχής αγροτιάς;
  ασθμαίνετε σύντροφοι, τι μόνο έξω απο την ΕΕ, και μετά; Αστειότητες.

  Κάποιοι θέλετε απλώς να κάνετε αντιπολίτευση στον Περισσό. Τιποτε άλλο. Αλλα κύριε Ελαφρέ, με προτάσεις στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΛΑΕ δεν ανοιγεις μέτωπο πάλης για το ασφαλιστικό, έτσι δεν είναι; Δεν έχεις την «έξωθεν καλή μαρτυρία» για να χτυπήσεις τον Μπούτα, πως να το κάνουμε δηλαδή.

  Το μέτωπο αυτή τη στιγμή φαντάζομαι θα πρέπει να είναι κοντρα στη κυβέρνηση του κεφαλαίου (που κάποιο σύντροφοι του κ. Ελαφρού, την βάπτισαν ένα χρονο πριν «αριστερή», μην ξεχνιόμαστε) εκτος κι αν κάποιοι έχουν εντοπίσει εμφανή σημάδια υπονόμευσης στη Καρδίτσα απο τον Μπούτα. Μπορείτε να μας πείτε ποια ειναι αυτά; Πάντως οχι το οτι δεν ανέγραψαν στα αιτήματά τους «έξω από την ΕΕ» ή κατάργηση της ΚΑΠ.

  Για την ακρίβεια, αν έγραφαν ένα μακρυνάρι κατάλογο με τέτοια αιτήματα, μάλλον οι πάντες θα έπρεπε να ειμαστε ψιλιασμένοι ότι πάει για λήξη η κινητοποίηση, ότι ο Μπούτα δεν φροντίζει να συσπειρώσει τους αγρότες στο επίμαχο ασφαλιστικο τερατούργημα και βγάζει φλάς αριστερά με ψευτοεπαναστατικές φανφάρες και για στρίψει στο τέλος δεξιά, έτσι δεν ειναι;

  Η κυβέρνηση κύριοι θα είχε περάσει το ασφαλιστικο αν δεν υπήρχε ο αγροτικός ξεσηκωμος. Το τραινάρει μέχρι το Μάρτη που αρχίζει η καλλιεργητική περίοδος. Ως τότε πιστεύτει οτι θα ανοιξει και ρήγμα ανάμεσα στους πλούσιους αγρότες του κάμπου και στους υπόλοιπους.

  το θέμα ειναι η σκλήρυνση της πολιορκίας από τα μπλόκα και η διεύρυνσή τους, ολα τα άλλα ειναι εκ του πονηρού.

  Reply
 6. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

  el quinto regimiento, ΕΠΑΝΑΣΤΑΙΚΗ πάλη στο συνδικάτο, είναι ΚΑΙ αυτό που λές και αυτό που λέει ο σύντροφος Ελαφρός στο ΠΡΙΝ. Αυτά τα 2 είναι αλληλένδετα.

  2. Το μέτωπο θα πρέπει να είναι ΚΑΙ ενάντια στην σημερινή κυβέρνηση και ενάντια στην ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Με κετρικό στόχο την «διπλή έξοδο απο ΕΕ και ευρώ σε αντιϊμπεριαλιστική/αντικαπιταλιστική κατεύθυνση». ΑΥΤΟ υποστηρίζει το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

  Reply
 7. Κώστας

  τρικυμία εν κρανίω, απεργία για την έξοδο από την ΕΕ.

  και όχι στον σεχταρισμό λέει συνέχεια ο σύντροφος ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ.

  αισιοδοξούμε δηλαδή ότι δεν θα συζητήσουμε προτάσεις για απεργία για τον κομμουνισμό.

  αυτό τουλάχιστον συμφωνούμε όλοι πως θα ήταν σεχταριστικό

  Κώστας

  Reply
 8. el quinto regimiento

  οχι φιλε αντάρσυε, κάνεις λάθος.
  Ξερεις γιατι; Γιατι ο Ελαφρός γράφει λες και ειναι
  απ’ έξω απο το μέτωπο του αγώνα.
  Τα αιτήματα ειναι ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ για το φτωχό αγρότη.
  Ηδη έχουν αρχίσει διαφοροι εντος αγροτών να παίζουν το παιχνίδι
  του «διαίρει και βασίλευε», παζαρεύοντας κάποια εκ των αιτημάτων (που θα ευνοούν βέβαια φωτογραφικά τους κουλάκους (πλούσιους αγρότες)), και κάποιοι ασχολούνται με κωρώνες για ΕΕ και κουραφέξαλα, κουνώντας το δάκτυλο στο Μπούτα που κρατάει.
  Αυτα ειναι αστεια.

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.