.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Γιώργος Ρούσης: Περί αυτοκριτικής


rousis725Είναι προφανές ότι όλοι εκείνοι οι οποίοι  μέχρι πρότινος στήριζαν δημοσίως απροκάλυπτα, ή έμμεσα, ή υπογείως τον ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμη χειρότερα, συμμετείχαν σε αυτόν ως στελέχη του και ακόμη περισσότερο ως υπουργοί του, ευθύνονται σε διαφορετικό βεβαίως βαθμό για την άνδρωσή του, αλλά και για την κατάληξή του, αφού αυτή δεν ήταν παρά η νομοτελειακή κατάληξη της ρεφορμιστικής τακτικής του για την οποία είναι συνένοχοι.

Ευθύνονται  για τον ιστορικό-ταξικό συμβιβασμό που σηματοδότησε η σύμπραξη με τον εθνικιστή Καμένο, η εκλογή του Παυλόπουλου και οι ποικίλες επαφές τύπου γάτου των Ιμαλαΐων, ευθύνονται για την ανοχή έως και τη σύμπραξή τους σε επιλογές συνεργασίας με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Νίκος Κοτζιάς.

Επίσης ευθύνονται για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης της λαϊκής συνειδητότητας με την στήριξη θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η παραμονή στην ευρωζώνη και στην ΕΕ ή και η  μερική μόνον  διαγραφή του χρέους, όταν ήδη σημαντική μερίδα του λαού μας είχε αρχίσει να τα αμφισβητεί.

Η ευθύνη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη για εκείνους οι οποίοι δεν διαχώρισαν τη θέση τους ακόμη και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στους δυνάστες μας την επαίσχυντη συμφωνία των 47 σελίδων του Ιουνίου, πρόδρομο του τρίτου μνημονίου.

Θα περίμενε κανείς απ’ όλους αυτούς όταν πια καθυστερημένα έστω έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή έπαψαν να τον στηρίζουν, αντί να επιδιώκουν την ανασύστασή του στη βάση της αρχικής του πολιτικής και συγκρότησης που μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση, να μην παραγνωρίζουν με τέτοια ευκολία ακόμη και την πρόσφατη ιστορική μνήμη και να ασκήσουν μια ελάχιστη έστω αυτοκριτική για την μέχρι τώρα στάση τους.

Αντ’ αυτού πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να διατηρούν τους δεσμούς τους  με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδικαλιστικό, περιφερειακό και άλλα επίπεδα, συνεχίζουν να υποστηρίζουν θέσεις όπως η παραμονή στην ΕΕ, ή ακόμη συνεχίζουν να θεωρούν, όπως η Νάντια Βαλαβάνη, κόκκινη γραμμή τους την κυβερνητική πρόταση του Ιούνη, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής για τα συριζαϊκά πεπραγμένα τους.

Ορισμένοι μάλιστα για να δικαιολογήσουν αυτήν τους τη στάση ταυτίζουν την  αυτοκριτική με τον εκφυλισμό της .

Όμως όλοι αυτοί παραγνωρίζουν ή απλώς δεν γνωρίζουν ότι τουλάχιστον για το μαρξιστικό ρεύμα η αυτοκριτική όχι μόνον δε βλάπτει, αλλά όποια δυσαρέσκεια κι αν προκαλέσει, «ισοφαρίζεται πλουσιοπάροχα» αν το περιεχόμενό της είναι τεκμηριωμένο και αποκαλύπτει την αλήθεια.[1]

Οι ίδιοι οι κλασικοί  του μαρξισμού εφάρμοζαν στην πράξη  την αυτοκριτική. Έτσι για παράδειγμα οι Μαρξ, Ένγκελς παραδέχονταν ότι είχαν σφάλει όσον αφορά τις προβλέψεις τους    σχετικά με την θετική έκβαση της επαναστατικής διαδικασίας το  1848.[2] Στο ίδιο πνεύμα ο Ένγκελς έκανε την  αυτοκριτική του για την οικονομίστικη ανάγνωση του μαρξισμού. «Ο Μαρξ και εγώ  ο ίδιος είμαστε εν μέρει υπεύθυνοι για το γεγονός ότι ορισμένες φορές οι νέοι αποδίδουν περισσότερη βαρύτητα απ’ ό,τι πραγματικά της αντιστοιχεί στην οικονομική πλευρά. …..»[3]  

Για τον Λένιν «η αυτοκριτική είναι απαραίτητη για τους μαρξιστές»[4].

Ενώ για τον ίδιο, «η στάση ενός πολιτικού κόμματος απέναντι στα λάθη του είναι ένα από τα σπουδαιότερα και ασφαλέστερα κριτήρια για την σοβαρότητα του κόμματος και για την εκπλήρωση στην πράξη από μέρους του των υποχρεώσεων του απέναντι στην τάξη του και στις εργαζόμενες μάζες.»[5]

Αναφερόμενος στη σοβιετική γραφειοκρατία επί των ημερών του, ο Λένιν έκανε αυτοκριτικά λόγο για «μεγάλη σαπίλα», «βρωμιά», «μούχλα» «πληγή», «σκουριά», «κομματική αρρώστια» που «κατατρώει» τη Σοβιετική Ένωση.[6]

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ  από την μεριά της  υποστηρίζει ότι «η πλέον αυστηρή αυτοκριτική δεν αποτελεί μόνον δικαίωμα για την εργατική τάξη, αλλά είναι επίσης για αυτήν το ύψιστο καθήκον».[7] 

Αν είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αυτοκριτική εκφυλίστηκε στη συνέχεια και μετατράπηκε συχνά  σε διαδικασία απότισης πίστης στην καθοδήγηση και τις  όποιες αποφάσεις της, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο εκφυλισμός, όπως άλλωστε και ο όποιος άλλος  των αρχών του μαρξισμού, θα πρέπει να μας οδηγεί στην άρνησή τους. Αντίθετα θα πρέπει να οδηγεί στην αυτοκριτική εκτίμηση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτόν, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.
Γιώργος Ρούσης
grousis@panteion.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………….

[1] Βλέπε Ενγκελς, Γράμμα στον Κάουτσκυ, Λονδίνο, 23 Φλεβάρη 1981, Παράρτημα στο «Καρλ Μαρξ, Κριτική του Προγράμματος της Γκότα», «Σύγχρονη Εποχή» 1979, σελ. 39 – 42.

[2] Introduction de F.Engels  aux Luttes des classes en France 1895 . Editions  Sociales 1952 p.11

[3]  Γράμμα του Ενγκελς στον Ζόζεφ Μπλοχ Λονδίνο 21-22 Σεπτεμρη 1890, στο Marx-Engels Correspondance σελίδα 441.

[4]  Λένιν, Για την μπροσούρα του Γιούνους, Απαντα τόμος 30, σελ. 2

[5] Λένιν «ο «αριστερισμός» παιδική αρρώστια του κομμουνισμού » , Άπαντα τόμος 41, σελίδα  41

[6] Βλέπε Γιώργου Ρούση, «Ο Λένιν για τη γραφειοκρατία», Σύγχρονή Εποχή 1985, ιδίως σελίδες 69 – 80.

[7]  Rosa Luxemburg, La crise de la social-democratie in Rosa Luxemburg, textes, ιditions sociales, 1969, σελ.198.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, 15.3.2016

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 85.00% ( 10
Συμμετοχές )



91 σχόλια στο “Γιώργος Ρούσης: Περί αυτοκριτικής

  1. Μιχάλης

    Το διαχρονικό πρόβλημα του ΚΚΕ είναι η πολιτική αχρωματοψία. Βλέπει μόνο μαύρο-άσπρο, ενδιάμεσες αποχρώσεις δεν τις αντιλαμβάνεται. Η Μέση Ανατολή βρίθει από αντιδραστικά καθεστώτα, λαϊκές εξεγέρσεις είναι παραπάνω από αναμενόμενες, άλλο αν ο Μεγάλος Αδελφός προσπαθεί να τις ελέγξει κάθε φορά σε βολικές κατευθύνσεις. Το μοτίβο είναι δεδομένο : Χρέος-ΔΝΤ-λιτότητα-λαϊκή εξέγερση-καταστολή-αντίδραση-χρέος-ΔΝΤ κ.ο.κ.
    Το συμπέρασμα ποιό πρέπει να είναι : να μην εξεγείρονται οι λαοί;
    Ο Δεκέμβρης του 2008 ήταν το ανάλογο σε Ελληνική έκδοση . Ο λαός ενστικτώδικα κατάλαβε αυτό που ερχόταν, αυτό που ζούμε από το 2010. Το πρόβλημα για την Αριστερά είναι οτι το ΚΚΕ δεν κατάλαβε τίποτα, ούτε τότε, ούτε τώρα και μάλλον ούτε ποτέ.

    Reply
  2. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Οσον αφορά τον Δεκεμβρη του ’08 και τα επόμενα λαϊκά και εργατικά κινήματα που είχαμε,, το ΚΚΕ ήταν ΚΑΙ απών, ΚΑΙ συκοφάντησε, έβρισε, δυδαιολόγησε εναντίον του λαού. Επαιξε δε, τέλεια το παιχνίδι της αστικής νομιμότητας!

    ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Reply
  3. el quinto regimiento

    πολλά σχέδια στα μυαλά των νομιμόφρονων πασόκων του περισσού.

    Να θυμόμαστε ότι ιστορικά υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ του 74- 81 που πάνω-κάτω έλεγε και έπρατε αυτά που λέει ο Περισσός σήμερα, και θεωρείτο τότε και αδελφό πλην -μικροαστικό- κόμμα.
    Δεν πειράζει παιδιά, ας ειναι καλά τα γκαφρά του Ασσαντ και του ΑΚΕΛ και του κινέζικου ιμπεριαλισμού
    Οι αργυρώνητοι πάντα βλέπουν συνωμοσίες όταν ο λαός εξεγείρεται.

    η αλήθεια ειναι απλή. Τα πραγματικα κομμουνιστικά κομματα σε Ιράκ, Συρία, Αίγυπτο διαλύθηκαν μετά το 56, ξεπουλήθηκαν από την κρατικοκαπιταλιστική ΕΣΣΔ, την οποία το κομμα σας στήριζε δεκαετίες. Τα καθεστώτα του στρατού, που έχασαν σε λιγότερο απο δεκαετία τα οποια προοδευτικά χαρακτηριστικά τους, μετατράπηκαν σε δουρειους ίππους του ιμπεριαλισμού και σε στυγνούς δυναστες των λαών αυτών.

    Οι πληβειακές μάζες και το προλεταριάτο των αραβικών πόλεων εξεγείρεται σήμερα κάτω από ξένες σημαίες. Φυσικολογικότατο αυτό. Για τους λενινιστές η κομμουνιστική συνείδηση έρχεται απ’ έξω. Αν δεν υπάρχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ κομμουνιστές σε αυτές τις χώρες, δεν θα υπάρχει και ταξικά ανεξάρτητο οργανωμένο κίνημα. Ετσι έγινε και με τα πραγματικά κομμουνιστικά κομματα στο παρελθόν σε Ιράκ, Συρία, Αίγυπτο. Κάποιοι πρωτοποροι εργάτες έγιναν κομμουνιστές και θυσίασαν ολη τη ζωή τους για να φτιάξουν κόμματα επαναστατικά. Δυστυχώς, σήμερα ο κομμουνισμός είναι ταυτισμένος στη συνείδησή των μαζών με τα ρεβιζιονιστικά κόμματα που μετατράπηκαν σε αυκολόκαλες των χουνταίων που ελέγχουν τα καθεστώτα.

    Οσο εξεγείρονται οι μάζες, ομως, τόσο υπάρχει η πιθανότητα οι πρωτοπόροι εργάτες σε αυτές τις περιοχές μαζι με διανοούμενους να ορθώσουν τη δική τους σημαία, τη κόκκινη, τη πραγματική κοκκινη. Εσεις, δεν το θέλετε αυτό. Γι αυτό και στρέφεστε ενάντια στις εξεγέρσεις.
    Απλά τα πράγματα και κατανοητά.

    ο Μάο έλεγε κατι πολύ σωστό και σοφό που ταιριάζει στην περίσταση (Και ξέρετε ότι δεν ειμαι μαοϊκός):
    μεγάλη αναταραχή
    θαυμάσια κατάσταση!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μιας και είναι “φυσιολογικότατο” να “εξεγείρονται οι λαοί κάτω από ξένες σημαίες”, μήπως εκτός από την διαβόητη “αραβική άνοιξη” που και προετοίμασαν και “αξιοποίησαν” κατάλληλα οι ιμπεριαλιστές (κι έπεται και συνέχεια στη Λιβύη) μήπως λέω πρέπει να στηρίξουμε και τις “πορτοκαλί επαναστάσεις” τύπου Ουκρανίας ας πούμε, που βγάλαν και τους φασίστες στον αφρό, γιατί όχι; Για φαινόμενα τύπου ελληνικών πλατειών… ούτε συζήτηση…
      Κάτω από ξένες (αστικές και ιμπεριαλιστικές) σημαίες λοιπόν να είναι η εργατική τάξη κι ο λαός κουίντο και σια, και πάντα στηρίζετε ολόθερμα, έτσι; Μπράβο τ’ αγόρι μου. Αυτές είναι χρήσιμες υπηρεσίες. Και σ’ ανώτερα…

      Reply
      1. Μιχάλης

        Διαστρεβλώνεις τα γραφτά μας για να τα κατατροπώσεις στη συνέχεια, τύφλα νάχει ο Δον Κιχώτης. Είναι φυσιολογικότατο να εξεγείρονται οι λαοί στη φτώχεια και τη καταπίεση. Το σε τι σημαίες θα στοιχηθούν εξαρτάται από το ποιές σημαίες θα βρουν μπροστά τους γιατί κομμουνιστής με το καλημέρα σας δεν γίνεται κανένας, οι Ρώσοι χρειάστηκαν το 1905 (με τον παπα-Γκαμπόν) για να δημιουργήσουν το 1917. Για την Ουκρανία, που την είδες την επανάσταση; ούτε πορτοκαλί ούτε τίποτα δεν υπήρχε. Στην πλατεία Μεϊντάν οργίαζαν οι συμμορίες της Μέρκελ και της Νούλαντ με πρωταγωνιστές τους νεοναζί pravy sector. Στο υπόλοιπο Κίεβο- δυό δρόμους παρακάτω- η ζωή κυλούσε κανονικά.
        Οσον αφορά τις πλατείες στην Ελλάδα, το μεγαλειώδες κίνημα των αγανακτησμένων, η μαζική αυτή εισβολή των μεσαίων στρωμάτων στην πολιτική τρόμαξε την αστική τάξη και τα σκυλάκια της, γι’ αυτό το χτύπησαν με τόση μανία.
        Ξεχνάτε οτι στη πλατεία Συντάγματος εσείς είχατε και θύμα, τον Δημήτρη Κοτζαρίδη ; πως τον τιμάτε; με την λήθη;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “…το μεγαλειώδες κίνημα των αγανακτησμένων, η μαζική αυτή εισβολή των μεσαίων στρωμάτων στην πολιτική τρόμαξε την αστική τάξη και τα σκυλάκια της, γι’ αυτό το χτύπησαν με τόση μανία”.
          ===> διάβαζε: ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΛΕΙΦΑΝ με τόση μανία
          Όπως ακριβώς έγλειφαν και την “εξέγερση” του “δεκέμβρη” του ’08: Τι “να αφουγκραστούμε αυτούς τους νέους”, τι στοργή και κατανόηση, άλλο πράμα.
          ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ποτέ δεν έγλειψαν ΑΠΕΡΓΙΑ έστω και 24ωρη, και ειδικά το ΠΑΜΕ και τις μεγαλειώδεις ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις, ΕΘΑΨΑΝ τον ηρωικό 9ΜΗΝΟ αγώνα των Χαλυβουργών, όπως έθαψαν και τον αγώνα των απολυμένων της κοκακόλαεδώ και 2,5 χρόνια. Τι να κάνουμε, η αστική τάξη προμοτάρει τις ακίνδυνες, καναλιζαρισμένες διαμαρτυρίες όσο “ριζοσπαστικό” περιτύλιγμα κι αν φοράνε, αλλά δε χαρίζεται ποτέ στους ταξικούς της αντιπάλους.
          Όσο για τον Κοτζαρίδη μάλλον είσαι πάλι λίγο μπερδεμένος: Ο Κοτζαρίδης σκοτώθηκε εξαιτίας της καταστολής κράτους-παρακράτους ενάντια στο ΠΑΜΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα κατά τη διάρκεια της 2ης μέρας της 48ωρης απεργίας, στις 20/10/2011. Καμία σχέση με τα πανηγυράκια των αγανακτίστας σας. Και η στάση του εξωκοινοβουλίου τότε ήταν αισχρή- στην “καλύτερη” ανοχής, στη χειρότερη ανοιχτής στήριξης στα αναρχοφασιστοειδή που επιτέθηκαν δολοφονικά στο ΠΑΜΕ.
          Οπότε μην τον πιάνετε τον Κοτζαρίδη καλύτερα στο στόμα σας.

        2. Μιχάλης

          Τι εννοείς με τη λέξη “εξωκοινοβούλιο”; Εφόσον πιστεύεις οτι είσαι πολιτικό ον πρέπει να είσαι πιό υπεύθυνος και να μην σε τυφλώνει η πολιτική εμπάθεια. Η ανακοίνωση που έβγαλε το ΝΑΡ έλεγε μεταξύ άλλων : “Οι εργαζόμενοι, ο μαχόμενος λαός δεν θα καμφθούν από την κυβερνητική ιδεολογική τρομοκρατία ούτε από την κρατική καταστολή και την παρακρατική βία που προκάλεσε αυτό που από τύχη δεν συνέβη στις προηγούμενες διαδηλώσεις. Τη δολοφονία ενός αγωνιστή του ΠΑΜΕ, που βρήκε το θάνατο σε χώρο απεργιακής κινητοποίησης, ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης χημικών και δακρυγόνων από την αστυνομία αλλά και απο τους προβοκάτορες.
          Το ΝΑΡ και η νΚΑ εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένεια, τους κοντινούς ανθρώπους και τους συντρόφους του. Συμπαραστέκεται σε όλους τους αγωνιστές που έπεσαν θύματα της δολοφονικής μανίας της ΕΛΑΣ, του κράτους και του παρακράτους.”
          Aνάλογη ήταν και η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
          Όσο για τους αγανακτησμένους μάλλον δεν πείθετε τον κόσμο σας οτι το όργιο καταστολής ήταν “γλείψιμο με μανία”, όπως δεν πείθετε για το ΟΧΙ, για την αδιέξοδη και απολιτίκ στάση του ΚΚΕ και για πολλά άλλα με αποτέλεσμα να έχετε τις διαρροές οπαδών που έχετε.

  4. Πελεντρίτης

    Άστα παραμύθια ρε Ηλία.Αυτή η δήλωση Ανδριανόπουλου δεν λέει αυτά που λες εσύ.Ο ίδιος ο Ριζ.που δημοσιεύει τη δήλωση αυτή το 1980 δεν λέει αυτά που λέει η ΚΟΜΕΠ του 2004.Λέει για καινούργια σχήματα και μορφές που θα οδηγήσουν τη νεολαία στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού.Εξάλλου την μέρα που έκανε τη δήλωση ήταν υφυπουργός εξωτερικών και όχι υπουργός πολιτισμού που γράφει η ΚΟΜΕΠ.Ο Καρατζαφερισμός σε έχει τυφλώσει και δεν ξέρεις τι λες.Τώρα πες μας αν έμαθες τίποτε για τη διεθνή συνάντηση που έγινε στη Κωνσταντινούπολη τέλος Οχτώβρη κι αν υπόγραψε το κόμμα σου κανένα ψήφισμα υπέρ Ρωσίας -Ασαντ.Ακόμα δεν ρώτησες;

    Reply
  5. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Οι ΚΚΕδες έχουν αφηνιάσει και αφρίζουν επειδή ΔΕΝ τους βγαίνει η παραχάραξη της ιστορίας, όπως κάνουν πάντα οι βολεμένοι μικροαστοί γραφειοκράτες….

    Φίλοι του ΚΚΕ:
    α. Στο πολυτεχνείο, ΑΝ δεν ήταν η τότε ΚΝΕ με Χάγιο, Τζιαντζή κλπ να σπάσει την προσπάθεια του ΚΚΕ στο να σαμποταριστεί η κατάληψη του Πολυτεχνείου, το ΚΚΕ θα είχε γράψει μια ακόμα παπανζτίδικη ιστορία….

    β. Τώρα το βλέπουμε αυτό: Δεκμεβρης του ’08 μέχρι σήμερα, το ΚΚΕ βρίζει όλα τα λαϊκά και εργατικά κινήματα τα οποία δεν ελέγχει. Αυτό είναι το ΚΚΕ, έτσι συμπεριφέρεται…. Και πάντα λάσπη και ψέμμα απέναντι σε άλλους αριστερούς και κομμουνιστές.

    Reply
  6. Πελεντρίτης

    Συνέντευξη Καρατζαφέρη 21/12/2008.”Χαίρομαι που το ΚΚΕ δέχτηκε τη θέση μου ότι υπάρχουν ξένα κέντρα υποκίνησης των γεγονότων.”Για 17 συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων δες Ριζ.25/10 /2015 και μετά.Το ψήφισμα που υπόγραψε το ΚΚΕ δημοσιεύτηκε στη ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ,διαβάστε το.Το ΚΚΕ δεν διέψευσε.Τους την πέφτουν άγρια από τη ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ και τους ρωτάνε ποιά είναι τελικά η θέση του κόμματός μας;Άλλα λένε μέσα και άλλα απέξω έ ρε ρεζιλίκι.Φυσικά οι οπαδοί του κόμματός τους χαμπάρι δεν πήραν ,ροχαλίζουν ασταμάτητα.

    Reply
  7. el quinto regimiento

    ελα ντε πολλους αφρούς…
    τι έγινε ρε συ ανώνυμε, απομονώνεις φρασούλες όπως σε βολεύουν. Συνέχισε σε αυτή τη ρότα. Πάω στοίχημα σου χει μεινει χούι από τους φωστήρες της καθοδήγησής σου. Δεν εισαι νέος.
    Οχι εξυπνακια δεν ειμαι με καμια “πορτοκαλί¨” επανάσταση, οπως δεν ειμαι και απολογητής του αρχι-φασίστα Ασαντ και των ψευτο-κομμουνιστών υποτακτικών του,.
    Φαντάζομαι καταδικάζεις και την εξέγερση στην Αργεντινη, έτσι δεν ειναι; Απαξ και δεν έφεραν την κόκκινη σημαια…ήταν αθύρματα του ιμπεριαλισμού. Γιατί δεν καταδικάζει η καθοδήγησή σου την εξέγερση στην αργεντινή;
    ειπαμε ειναι πολλά τα λεφτά άρη, και ο Ασαντ ηταν πάντα…σύμμαχος επι εποχής σοσιαλιμπεριαλισμού, να μην ξεχνιόμαστε.
    Να στηρίζετε ρε και το Σίσι, μπορει και αυτός να βοηθήσει. Να δείξετε και την αλληλεγγύη σας στον Μπεν Αλι, να ειστε συνεπεις στη θεωρία συνωμοσίας, κι αυτος καλο παιδί ήταν στη Σοσιαλιστική Διεθνή…
    αφου το ξανάπαμε
    ΠΑΣΟΚΟΙ είστε χωρις στολη.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ρε συ, το χαζό κάνεις ή είσαι; Τι σχέση έχει η Αργεντινή του 2001 με την “αραβική άνοιξη”; Στην Αργεντινή απλά ο κόσμος ξεσηκώθηκε, αλλά χωρίς σοβαρή αποτελεσματική παρέμβαση του ΚΚ, χωρίς ένα πολιτικό πρόταγμα που να οδηγεί στη συνολική ρήξη με τον καπιταλισμό, οπότε μοιραία χάθηκε στις εναλλακτικές διαχειριστικές λύσεις κι ενσωματώθηκε εντέλει. Στο τόξο Βόρειας Αφρικής-Μέσης Ανατολής βρίσκεται εδώ και χρόνια ολόκληρη εκστρατεία από ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές για την αποσταθεροποίηση καθεστώτων που μπορεί να μην είναι φιλολαϊκά (άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο), δεν είναι εκεί το θέμα τους, αλλά δε είναι τόσο συνεργάσιμα όσο θα ήθελαν αυτοί, στα πλαίσια του ξαναμοιράσματος της ενεργειακής και όχι μόνο πίτας. Σ’ αυτά τα πλαίσια και στήριξαν τις λαϊκές κινητοποιήσεις που μπορεί να είχαν άλλα ελατήρια, αλλά οπωσδήποτε χρηματοδοτήθηκαν, ενισχύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους ιμπεριαλιστές για την προώθηση των δικών τους σχεδίων, των επεμβάσεων για τη διευθέτηση των ανταγωνισμών μεταξύ τους, των βομβαρδισμών, το θάνατο χιλιάδων εργαζομένων και λαού, τον ξεριζωμό εκατομμυρίων προσφύγων. Αυτή ήταν η “αραβική άνοιξη” που τόσο θαυμάζεις- και έχει και συνέχεια το έργο… Αντίστοιχα χαρακτηριστικά είχε και η Ουκρανία -που δήθεν αποδοκιμάζεις, γιατί άραγε;- ωμή παρέμβαση από ΕΕ-ΗΠΑ, δήθεν λαική ανατροπή της κυβέρνησης και εγκατάσταση δικών τους ανθρώπων, μαζί και πατενταρισμένων ναζιστών, στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία.
      Και ο κοινός παρονομαστής- πάντα την πληρώνουν οι λαοί, ΟΤΑΝ ΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

      Reply
      1. el quinto regimiento

        νέα ανακάλυψη απο τους φωστήρες του Περισσου;
        ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι που αυτοπυρπολήθηκε σε αγορά της Τυνησίας γιατί οι μπάτσοι του ειχαν στερήσει την άδεια να πουλάει φρούτα και λαχανικά,
        ειναι πράκτορας του ιμπεριαλισμού!!!
        Συγχαρητήρια και εις ανώτερα!

        Reply
        1. Ηλίας Τζ.

          Eksegers-άκηδες, “τζαμάδες” και φαν της …”Αραβικής Ανοιξης”(!!!), τώρα, που το θυμήθηκα, πάρτε κι αυτό εδώ:
          http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8719033
          και …περαστικά!
          Αμα είχατε κουκούτσι μυαλό, δε θάσασταν πρόθυμες θεραπαινίδες του Ιμπεριαλισμού. Τουλάχιστον θα καταλαβαίνατε από που και γιατί, έρχονται οι σφαλιάρες στο κατεδαφιζόμενο+καταρρέον κοινωνικό στρώμα σας.
          Αλλά μωραίνει…..

  8. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    Βρε ΚΚΕδες, στην Ουκρανία, το ΚΚΕ είχε για καιρό την λογική των ίσων αποστάσεων!

    Οταν το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν στην Αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία και στηρίζουν απο την αρχή τους αγωνιστές των λαϊκών δημοκρατιών (με όλες τους τις αντιφάσεις) το ΚΚΕ έλεγε “δεν στηρίζουμε κανέναν”.

    Reply
  9. Πελεντρίτης

    Ανώνυμε πες μας λοιπόν γιατί λέτε τόσα ψέμματα για να υποστηρίξετε μια γραμμή.Η δήλωση Ανδριανόπουλου που αναφέρει από καιρού σε καιρό ο Ριζ. και η ΚΟΜΕΠ και που μας πέταξε εδώ ο Ηλίας έχει διαψευστεί,άλλα λέει ο Ανδριανόπουλος.Διάβασε,λοιπόν,στη σελίδα 5 της εν λόγω εφημερίδας,την ημέρα προκήρυξης των εκλογών 1980 την επιστολή Ανδριανόπουλου με τίτλο ”φοιτητές και κόμματα”.Τόση είναι η κατάντια σας που η ΚΟΜΕΠ του 2004 γράφει ότι ήταν υπουργός Πολιτισμού ενώ αυτός έγινε υπουργός Πολιτισμού μετά τις φοιτητικές εκλογές,τον Μάη.Λέγε-λέγε ψέμματα κι’ όποιον πάρει η μπάλα.Κι’ όμως πάνω σ’αυτά στηρίζεστε στην πρακτορολογία και τη συνωμοσιολογία για να επιχειρηματολογήσετε.Πες μας για τη σχέση του κόμματός σου με το αδερφό κόμμα της Συρίας.Αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με κομμουνισμό και έχουν για ηγέτη τους τον χουντικό Άσαντ.Σ’αυτούς λοιπόν τους λακέδες της αστικής τάξης εκφράσατε εσείς την αλληλεγγύη σας,το ξέχασες;Τους καλέσατε σε διεθνιστική εκδήλωση όπως και το ΚΕΚΡ κι’αυτοί σας πέταξαν κατάμουτρα ότι υποστηρίζουν την επέμβαση των Ρώσων ιμπεριαλιστών στη Συρία.Στη διεθνή συνάντηση που έγινε στη Κωνσταντινούπολη από 30/10 έως την1/11 2015 υπογράψατε ψήφισμα που αναφέρει μεταξύ άλλων”Η ιμπεριαλιστική πολιορκία έχει σπάσει μετά τη παρέμβαση της Ρωσίας στο πρόσφατο κενό εξουσίας”Οι σχέσεις σας με ΚΚΣυρίας γνωστές ,τώρα τρίβεστε και με τον Ρώσικο ιμπεριαλισμό,βλέπω.Σας έπεισαν οι…σύντροφοι σας,με ποιά ανταλλάγματα;Και με το ΑΚΕΛ,μ΄αυτούς που ήτανε ουρά του χίτη Μακάριου ,αυτού που με τον Γρίβα έσφαζαν τους κομμουνιστές στο Θησείο,όπως είναι σήμερα οι δικοί σας υποτακτικοί του Άσαντ, και που όχι μόνο υπόγραψαν το μνημόνιο αλλά και τώρα υποστηρίζουν τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού με ηγέτη τον Αναστασιάδη που στηρίζονται ”στα δυο συνιστώντα κράτη” δηλ. στη διχοτόμηση.Ενώ ,λοιπόν,όλα βγαίνουν στη φόρα και τους ξεμπροστιάζουν ότι η διαπραγμάτευση παίζεται πάνω στο σχέδιο Ανάν,αν παρακολούθησες βγαίνουν στη φόρα το ένα μετά το άλλο τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης ,για περιουσιακό,εκ περιτροπής προεδρία κλπ,όλα αυτά πιστά αντίγραφα του σχεδίου Ανάν, το ΑΚΕΛ,λοιπόν ,βγαίνει να καταγγείλει αυτούς που αποκαλύπτουν την απάτη.Εσείς ,όμως δεν βγαίνετε να καταγγείλετε το ΑΚΕΛ,έχετε συντροφικές σχέσεις και παλιότερα η Παπαρήγα είχε εκδηλώσει την πλήρη εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς του κόμματος αυτού στις συνομιλίες,το ξέχασες;
    Και για να τελιώνουμε όλο σας το πρόγραμμα που στηρίζεται στην λεγόμενη λαική εξουσία μέσω εκλογών,βλέπε δηλώσεις Κουτσούμπα Ριζ.30/5/2013,και στη λεγόμενη κοινονοικοποίηση,είναι ένα πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ,ένα πρόγραμμα υπεράσπισης του καπιταλισμού.Κι΄αυτά πασπαλισμένα με κάμποσο εθνικισμό,ξέχασες που βγαίνατε απ τα δεξιά στον Καρατζαφέρη εγκαλώντας τον για έλλειψη εθνικισμού;Και εκείνος θιγμένος άρχισε τα γνωστά τροπάρια περί ΄΄΄θερμών επεισοδίων.”Ο έρωτας ..διαχρονικός.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αν σε ενδιαφέρει (δεν είναι υποχρεωτικό βέβαια) να διατυπώνεις στοιχειωδώς σοβαρή άποψη για το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, κάνε πρώτα ένα κόπο και διάβασέ το. Δε μπορείς να λες πχ. για “λαϊκή εξουσία μέσω εκλογών” και άλλες τέτοιες ανοησίες- απέναντι σε σοβαρούς ανθρώπους εκτίθεσαι. Τώρα, για τους εγκάθετους και τους κάφρους, ότι αντικομμουνιστικό και να τους πεις θα το καταπιούν αμάσητο, και θα το αναπαραγάγουν βάζοντας ο καθένας και δικά του…

      Reply
    2. Ο άλλος Βασίλης,

      Πω πώ κατάντια!
      Κατάντια και ξεπεσμός!
      “Αχ τι ντροπή τέτοια ντροπή
      μάνα μου και πως βγαίνει
      όσο κι αν τρέξει ο ποταμός
      μάνα μου δεν την πλένει…..”
      Η ΚΟΜΕΠ λέει ότι ήταν υπουργός πολιτισμού, ενω δεν ήταν και έγινε μετά.
      Άρα λοιπόν, αυτά που έλεγε ο Ανδριανόπουλος, δεν τα έλεγε με το κύρος ενός υπουργού βεβαίως βεβαίως, αλλά τα έλεγε σαν σκέτος Ανδριανόπουλος.
      Κι από κει και πέρα, μας πήρε και μας σήκωσε…..

      Reply
  10. el quinto regimiento

    H KOMΕΠ γράφει κλασικά βλακείες περί “αναρχοαυτόνομων”. Ειδικά το συγκεκριμένο άρθρο είναι της πλάκας.
    Βλέπετε για ένα αστικο κομμα που παριστάνει το λενινιστικό ειναι δύσκολο να δημοσιεύσει τη θέση του Λενιν στο “Κράτος και Επανάταση” για τους αναρχικούς.

    Οι οπορτουνιστές μενσεβίκοι -καλή ώρα εσείς- χαρακτήριζαν τους μπολσεβίκους μισοαναρχικούς, λόγω του οι τελευταίοι ήταν υπερ του τσακίσματος του αστικού κράτους. Ο Λένιν λέει ξεκάθαρα οτι οι μαρξιστές και οι αναρχικοι ταυτίζονται στη συγκεκριμένη θέση. Διαφοροποιούνται στο μετά. ΣΤη δικτατορία του προλεταριάτου. Ο Λένιν δεν γράφει πουθενά ότι οι αναρχικοι είναι προβοκάτορες ή πράκτορες, δεν προβοκατορολογεί. Αυτα τα έκαναν οι μενσεβίκοι.

    Αλλα ειπαμε οι wannabe πασοκοι κυβερνήτικοί το 89 , και οι πασόκοι αντιπολιτεύμενοι του 2016 δεν βλέπουν τίποτα πέραν της αστικής νομιμότητας. Οπως ο Φλωράκης υπόγραψε δήλωση μετανοίας στον Αρειο Πάγο το 74, έτσι και σήμερα ο Περισσός βλέπει παντού αποσταθεροποίηση του αστικού καθεστώτος κάθε στιγμή παραβίασης της αστικής νομιμότητας (ΔΕΣ Δεκέμβρη 2008), ή να το πούμε μαρξιστικά σε κάθε στιγμή άρσης του κρατικού μονοπώλιου στη βία.

    Γιατί το κράτος εκφράζει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, τη κρατικά οργανωμένη βια που ασκει η άρχουσα τάξη σε ολα τα όλα στρώματα της κοινωνίας. Αυτη και μόνη η βία θεωρείται νομιμη στην αστική κοινωνία. Ετσι δεν ειναι; Και απ’ οσο θυμάμαι δεν έχουμε σοσιαλισμο ή δικτατορία του προλεταριάτου για να υπερασπιζόμαστε το μονοπώλιο στη βία του εργατικού κράτους και να τσακίζουμε αλύπητα όσοι επιδιώκουν αποσταθεροποίηση.

    αλλα για να μην μένουμε μονο στη θεωρία, θα μας απαντήσει κανεις,
    ο Μπουαζίζι ήταν πράκτορας του ιμπεριαλισμού, άθυρμα του, “χρήσιμος ηλίθος”, τι από ολα;
    εδω σας θέλω φωστήρες μου.
    Δεν εχετε ιδέα τι συνέβη στον αραβικο κοσμο. Οταν οι αδελφοι μουσουλμάνοι έγιναν κυβέρνηση στην Αίγυπτο μετά απο δημοκρατικές εκλογές (όσο δημοκρατικές μπρούσαν να ειναι και με τη συγκατάθεση του στρατού που έμεινε στο απυρόβλητο, διατηρώντας το διακριτό του ρόλο στο σύστημα εξουσίας, έστω και απ’ το παρασκήνιο) και κυρίως οταν η εξέγερση μεγάλου τμήματος του λαού της Συρίας κυρίως σε Χομς, Χαλέπι, Χάμα, οδήγησε στην ένοπλη εξέγερση, μετά τις εκατόμβες αμάχων στις 3 αυτές πόλεις από το πυροβολικό και τους όλμους του Ασαντ, τότε βγάλατε τη θεωρία συνωμοσίας για τα σχέδια αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή.

    Πιο πριν η ηγεσία σας ήταν προσεκτική. Τη στιγμή που άρχισε να απειλείται το μονοπώλιο στη βία της κλίκας του Ασσαντ βγήκατε στα κεραμύδια. Γιατί τότε υπήρχε και η πιθανότητα να χαθούν τα εμβάσματα.

    Γι αυτό και στο ζήτημα της Αργεντινής δεν κρατάτε την ίδια στάση. Η εξέγερση στην Αργεντινή το 2001 ήταν μια βίαια εξέγερση αγανακτισμένων φτωχών, πληβείων που σαν σημαία δεν είχαν κανέναν Γκεβάρα (μη ξεχνάτε εκει γεννήθηκε), καμια κόκκινη, αλλά τη σημαία της εθνικής τους ποδοσφαιρικής ομάδας. Την εθνικη σημαία της αστικής τους τάξης είχαν ως προμετοπίδα. Κι αυτοι ολοι ενωμένοι , κάτω τα κόμματα, ολοι τους μας πρόδωσαν, έλεγαν.
    Τελικά τι συνέβη; Μετα από αλλεπάλληλες παραιτήσεις κυβερνήσεων, άρχισε ξανά η σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, μαντέψτε., ΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, “αυτοκαθαρμένα” από τους “διεφθαρμένους” .τα ίδια αστικά κομματα που ευθύνονται για τη λεηλασία της Αργεντινής από τα μονοπώλια.
    Τι έγινε παιδιά, που πήγε η θεωρία συνωμοσίας; Γιατί χάθηκε στην Αργεντινή;

    Γιατί εκει δεν ειχε φαίνεται χαρτζιλίκι…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Είσαι δηλ. eksegersάκιας ρε κοιίντο; Από κείνους δηλ. τους τόσο “σκληρούς” “μαρξιστές-λενινιστές” (τρομάρα σας) που σε μια κρύα νύχτα κάπου στα τέλη του ’90 την είδαν ξαφνικά… αναρχομπαχαλόφιλοι;! Που γράφαν στο έντυπό τους ότι “ανακάλυψαν το ροκ στα 50 τους” (sic!) και κάτι τέτοια εξόχως σοβαρά και “επαναστατικά”; Που κάναν τη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη ιδεολογική ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, πολύ πριν αρχίσει τα δικά της τσιρκολάνικα νούμερα η ΚΟΕ (τότε ακόμα Α/συνεχεια) -άλλοι σοβαροί “μαρξιστές-λενινιστές” αυτοί, και στυλοβάτες μέχρι πρόσφατα του Τσίπρα…

      Αλλά ας αφήσουμε τις γραφικές ιστορίες του εξωκοινοβουλίου απ’ το παρελθόν και ας πάμε στο τι άποψη είχε ο Λένιν για τους αναρχικούς (που τον θυμάστε για να τον διαστρεβλώσετε όποτε χρειάζεστε να προσδώσετε λίγο κύρος στις ακροβασίες σας).
      Έλεγε λοιπόν ο Λένιν:
      «Ανάμεσα στο σοσιαλισμό και στον αναρχισμό υπάρχει ολόκληρη άβυσσος… Η κοσμοθεωρία των αναρχικών είναι η αστική κοσμοθεωρία γυρισμένη από την ανάποδη. Οι ατομικιστικές τους θεωρίες, το ατομικιστικό τους ιδανικό βρίσκονται σε άμεση αντίθεση με το σοσιαλισμό. Οι απόψεις τους δεν εκφράζουν το μέλλον του αστικού καθεστώτος, που βαδίζει με ακατάσχετη δύναμη προς την κοινωνικοποίηση της εργασίας, αλλά το παρόν ή ακόμα και το παρελθόν αυτού του καθεστώτος, την κυριαρχία της τυφλής και τυχαίας σύμπτωσης επάνω στο μεμονωμένο, χωριστό μικροπαραγωγό. Η τακτική τους ανάγεται στην άρνηση του πολιτικού αγώνα, διαιρεί τους προλετάριους και, στην πραγματικότητα, τους μετατρέπει σε παθητικούς συμμέτοχους της μιας ή της άλλης αστικής πολιτικής, γιατί μια πραγματική απομάκρυνση των εργατών από την πολιτική είναι αδύνατη και ακατόρθωτη» Β. Ι. Λένιν

      Reply
      1. el quinto regimiento

        ποια ακριβώς ειναι η ιδεολογική μας κωλοτούμπα;
        μαλλον τα μπερδεύεις. Βλεπεις και τον Λένιν οι μπολσεβίκοι μισο-αναρχικο τον αποκαλούσαν.
        Ειπαμε, εδώ θα τρώτε μονο ξεβράκωμα…

        Reply
        1. el quinto regimiento

          διόρθωση: οι μεσνσεβίκοι αποκαλούσαν τον Λένιν μισοαναρχικο

  11. el quinto regimiento

    και για να τελειώνουμε με τους κωλοτούμπες του Περισσού. σταχυολογούμε:

    1) Μαζικά συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις.
    Δεν πείθουν οι ελιγμοί της νέας κυβέρνησης και του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν
    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6092730

    2) Ο στρατός ρίχνει στο «ψαχνό»
    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6555902

    3)Πεδίο μάχης διαδηλωτών – στρατού η Ταχρίρ
    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6195302

    από που κι ως που μιλούσατε εξαρχής για σχέδιο της νέας Μέσης Ανατολής;
    Θέλετε να πιάσουμε και την Τυνησία;
    Τα καθεστώτα σε Τυνησία, Αίγυπτο και Υεμένη ήταν σταθεροί σύμμαχοι των ιμπεριαλιστών της δύσης. Τι κόλλημα ειχατε λοιπόν με την αποσταθεροποίηση των καθεστώτων αυτών;

    Η παραποίηση της αλήθεις δεν περνάει με τίποτα. Απλως ειστε ασχετοι και νομίζετε ότι απευθύνετε σε ασχετους

    Reply
    1. Ποπολάρος

      Ξέχασες περιέργως τη Λιβύη, το Μπαχρέιν και τη Συρία. Αν δεν κάνω λάθος ο Καντάφι δεν ήταν και ότι καλύτερο για τη Δύση, το Μπαχρέιν φιλοξενεί βάση αμερικάνικη και γι΄αυτό καταπνίγηκε η εξέγερση των (κατα βάση Σιιτών) κατοίκων του νησιού και στη Συρία τους πήρε και τους σήκωσε μόλις αρνήθηκε ο Άσαντ τον αγωγό Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας ευνοόντας τον αντίστοιχο Ιράν-Ιράκ-Συρίας σε συμφωνία βέβαια και με τους Ρώσους . To σχέδιο για τη νέα Μέση Ανατολή είναι διακηρυγμένος στόχος των Neo-con της Αμερικής και είναι στην ίδια λογική με την πολιτική Κλίντον στην κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Ακόμα περισσότερο πιστεύω οτι και η Ελλάδα-Κύπρος (τις οποία εντάσουν γεωπολιτικά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, δες τι έγινε 1967 και 1973 στην περιοχή και στην Ελλάδα και Κύπρο) υπέστησαν επίθεση το 2010 στα πλαίσια αυτού του σχεδίου.Γι΄ αυτό ας μην είμαστε βιαστικοί να κρίνουμε στους πονηρούς καιρούς που ζούμε.

      Reply
      1. el quinto regimiento

        το Μπαχρέιν ξέχασα. Μονο που ξεχνάς μαλλον ποιος κατέπνιξε την εξέγερση εκει,… οι σαουδάραβες…οι σύμμαχοι των ιμπεριαλιστών.
        Στη Συρία εχω αναφερθεί αναλυτικά και εχω εξηγήσει γιατί η αστική τάξη που συντάσσεται με τη κλίκα του Ασσαντ είναι φιλοροωσσική:
        απλούστατα γιατί δεν θέλει να γινει σαν την Αιγυπτο: ένα πλήρες εξάρτημα οικονομικο και πολιτικό του Ισραήλ. Οταν ο Σανττάτ έβαλε τη τζίφρα του σε ειρήνευση, παραχώρησε αυτόματα τη διαχείριση μεγάλου τμήματος του ενεργειακού πλούτου της Αιγύπτου στους ισραηλινούς. Το αντάλλαγμα ήταν η επιστροφή του Σινά..

        Ο,τι έχασε στο πόλεμο, το Ισραήλ το επιστρέφει μονο μετά από ΣΚΛΗΡΑ ΠΑΖΑΡΙΑ, πλήρους οικονομικούς υποδούλωσης. Η αστική τάξη της Συρίας πολλές φορές έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , αξιοποιώντας την επιρροή της στο Λίβανο, ζητώντας την επιστροφή των υψιπεδων του Γκολάν. πάντα ομως τελευταία στιγμή έκανε πίσω, γιατί οι σιωνιστές ήταν αδίστακτοι.Αντι να τα δειτε αυτά τα πράγματα και να τα ανανγωρίσετε, εσεις μας πουλάτε το παραμύθι οτι ο ΑΣαντ ειναι αντι-ιμπεριαλιστική δύναμη και τρίχες κατσαρές.

        Το σχέδιο για την νέα μέση ανατολή που μας λέτε ειναι πολύ παλιό, και το εφάρμοσαν οι ΗΠΑ μαζί με τη κρατικοκαπιταλιστική ΕΣΣΔ επί Γκορμπατσόφ, όταν η τελευταία κατέρρεε. Τότε οι ρώσσοι άφησαν τους αμερικάνους να κάνουν τα τελικά τους κουμάντα, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν το Οσλο και η εισβολή στο Ιράκ (ο δεύτερος πόλεμος του Κόλπου, ο πρώτος θεωρείται η σύγκρουση Ιράκ-Ιράν). Ο σαντάμ πίστευε ότι οι Ρώσσοι θα τον στήριζαν στην κατάληψη του Κουβέιτ…οπότε θα άλλαζε τους συσχετισμούς, αφού τα αποθέματα πετρελαίου Ιράκ-Κουβέιτ θα ήταν περισσότερα απο αυτά της Σαουδικής Αραβίας. Δεν ειχε καταλάβει μαλλον οτι η Ρωσσία κατέρρεε και ο διπολισμος δεν υπήρχε πια, οι ΗΠΑ για πρώτη φορά θα εισέβαλλαν μαζικά με στρατό σε αραβική χώρα.

        απο κει και έπειτα οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή εχουν να κάνουν ΚΑΙ με τη στήριξη των συμφερόντων τους ΚΑΙ να σφίξουν τα λουριά στους υποτακτικούς τους. Μονοι οι εξεγέρσεις των λαών αυτών μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή. Και εσεις τις βαπτίζετε αυτές αυτομάτως …υποκινούμενες!!!!, λες και υπάρχει σοσιαλισμος σε αυτές τις χώρες ( Δυτικο Βερολίνο το 53, ή Ουγγαρία το 56)

        Reply
  12. Πελεντρίτης

    Ο άλλος τι έξυπνος που είναι ΧΑ ΧΑ .Το έχουν ρίξει στην τρελλή.Παρέλειψε σκόπιμα απ’το κείμενο ότι παραποιήσανε τα λόγια ενός υπουργού για να συκοφαντήσουν και τώρα παραμιλάει.Το άλλο ότι παραποιήσανε και το πόστο του το έγραψα συμπληρωματικά για να δείξω ότι τους έχει πιάσει μανία παραποίησης ,το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η συκοφαντία .Επηρεασμένοι απ’ τους Πασόκους με ολίγη από Καρατζαφέρη δεν μπορούν να κάνουν και τίποτε το διαφορετικό.Ένα απ’τα καθήκοντα που τους έχει αναθέσει η αστική τάξη είναι το συστηματικό ψέμα και η διαστρέβλωση.Άντε τώρα για να το χαρείς παραπάνω άκου ένα απόσπασμα της Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μάρτη 2010.”Αυτά τα θεωρούν εθνικιστικά και ρηχά ζητήματα,τα σύνορα.Ειναι κοσμοπολίτες ,είναι υπεράνω συνόρων ,..αυτά θεωρούνται ντεμοντέ να ασχολείσαι με τα σύνορα και την άμυνα της χώρας.Ο δε λαλίστατος κ. Καρατζαφέρης κουβέντα.”Τους εγκαλεί για εθνική μειοδοσία όπως έκανε το κέντρο και τα ΠΑΣΟΚ παλιά και κατηγορεί τον Καρατζαφέρη προσωπικά εγκαλώντας τον για έλλειψη εθνικισμού.Διαβάστε το έργο του Λενιν ”η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι ”για να καταλάβετε το μέγεθος του εθνικισμού-σοβινισμού τους.

    Reply
  13. el quinto regimiento

    και βέβαια αφού βάλαμε τα άρθρα του Ριζοσπάστη το 2011 για να δούμε το μέγεθος της κωλοτούμπας, ας δουμε τι γράφουν το 2015 για την Τυνησία..(απο το λινκ που έβαλε ο σεκταρ).Εδω παιδιά, σορρυ, αλλα φαινεται η διαστροφή των φιλο-ασαντικών σε όλο της το μεγαλείο της:

    <>

    Οι Τυνήσιοι έριξαν μια δικτατορία , και ο συντάκτης-συνεργάτης * του ΠΕρισσού γράφει:
    ειναι σαν να έβαλαν στην εξουσία τον…Γιωργάκη!!!
    κλαπ, κλαπ, κλαπ
    μπράβο, εύγε και εις ανώτερα…ειστε πολύ μπροστά. Εμ. βέβαια, ο δικτάτορας Μπεν Αλι και το σύστημα δικτατορικής διακυβέρνησής του, ήταν προτιμότερο, από τον κοινοβουλευτισμό για τα στελέχη του Περισσού. Βλέπετε εντασσόταν στο σύστημα της Σοσιαληστρικής Διεθνούς,αυτής που αγάπησαν οι wannabe πασοκοι το 89. Ειναι σαν την κεντρώα δικτατορία του Βιντέλα που στήριζε ο Φλωράκης!

    *τελικά ο Μαργαρίτης (ο συντάκτης του άρθρου) ειναι μεγάλος…ιστορικός!

    ρε καραγκιόζηες, αν -χτύπα ξύλο- κατέφευγε η αστική τάξη ξανά σε χούντα στην Ελλάδα, χεσμένοι θα ήσασταν και θα εκλιπαρούσατε με δηλώσεις μετανοίας για τη ζωούλα σας.
    Σιχαμένοι!

    Reply
  14. el quinto regimiento

    τεσπα…
    η θεωρία συνωμοσίας για να μην λέτε ότι είναι και ορίτζιναλ δική σας προέρχεται απ’ ολα τα “αριστερά” κόμματα που έχουν δοσοληψίες με τον Ασσαντ, είτε συριακά, ειτε λιβανέζικα, ειτε παλαιστινιακά.
    Αυτο ειναι γνωστό σε όσους την ψάχνουν τη δουλειά. Γι’ αυτόν την υιοθετήσατε και εσείς, τη στιγμή που βλέπατε ότι η κατάσταση δεν ειχε αλλάξει στην Αίγυπτο. Πιο πριν ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ και άλλα μπαρμπούτσαλα. Φαίνεται ξεκάθαρα στα άρθρα που σας ανέβασα.

    Η τακτική σας βέβαια αποδεικνύει ότι ειστε ένα αστικο κόμμα που δεν διστάζει να έχει παρτίδες με δικτατορικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή. Το παλιό χούι του ΠΑΣΟΚΙΣΜΟΥ και του σοσιαλιμπεριαλισμού δεν κόβεται.

    μια καλή ταινία-ντοκυμαντέρ που δείχνει την εξέλιξη της εξέγερσης ενάντια στο Ασαντ σε τμήμα της Συρίας ειναι η Επιστροφή στη Χομας. Δεν περιλαμβάνει ομως τα γεγονότα σε ολη τη Συρία. Οι ιμπεριαλιστές προσπάθησαν μαζι και περιφερειακές δυνάμεις να προσεταιριστούν δυνάμεις της συριακής εξέγερσης στηρίζοντάς τους ένοπλα. Ανάμεσά τους ήταν και ισλαμιστές που ειχαν στρατιωτικά στελέχη και πειρα, οι άλλοι ήταν ανοργάνωστοι και χωρις στελέχη. Ο κοσμος πήγε με αυτούς που του έδινε προοπτική νίκης απέναντι στον Ασαντ, ο κοσμος ήθελε εκδίκηση για τους νεκρούς αμάχους.
    Ετσι τα πράγματα κατέληξαν σε έναν άδικο εμφύλιο.
    Οσο αδικη ειναι η μια πλευρά ομως που δέχεται τη στήριξη των δυτικων, άλλο τόσο άδικη ειναι και η πλευρά που δέχεται τη στήριξη των ρώσσων και στηρίζει το καθεστώς της κλίκας του Ασαντ. Ξεκάθαρα πράγματα..

    Reply
  15. Ηλίας Τζ.

    Eksegers-άκια, «τζαμά» και φαν της … “Αραβικής Ανοιξης”(!!!),
    τόσα κατεβατά για… “αιτιολόγηση ψήφου”…..
    …μάλλον χεσμένη την έχεις τη φωληά σου!
    Για τράβα στα στρατόπεδα των προσφύγων να τους εξηγήσεις ότι
    “η Αραβική Ανοιξη έγινε για το καλό σας”, να σε δώ….

    Βραβέία Νόμπελ(!), μυριάδες ΜΚΟ, 170 “Διεθνείς Οργανισμοί”, μαζί σας, στις ανά τον κόσμο ….”ανοίξεις”…. Συνεχίστε!
    Το παιχνίδι τώχετε χαμένο. Είστε όλοι, μικροαστοί και μεγαλοαστοί, ένας κόσμος που καταρρέει.
    Οσοι ενδιαφέρονται για μια καλή ανασκόπηση των “ανοίξεων”, διαβάστε Μαργαρίτη, (…δεν τα λέει μόνον ο …”Περισσός”), το ξαναβάζω κι εδώ:
    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8719033

    Και την Πέμπτη, ο Λαός διαδηλώνει, ενάντια στις “ανοίξεις”:
    http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/92181/syllalitiria-gia-asfalistiko-se-athina-peiraia-kai-thessaloniki

    Reply
  16. el quinto regimiento

    οσο για τον Καντάφι…
    αυτος κι αν ειχε άριστες σχέσεις με τους ιμπεριαλιστές. Μια χαρά παρτίδες ειχε με το Σαρκοζί και μάλιστα στήριζε και τις εκλογικές του καμπάνιες. Ο τύπος ήταν σαλταδόρος-τσαρλαντάνος και στήριζε στα στερνά του τη δύση με τα μπούνια. Εβγαινε στον ΟΗΕ δημαγωγώντας για τους υποτακτικούς άραβες που κάνουν τα χατήρια στους αμερικάνους και σιωνιστέςκαι την ίδια στιγμή δεχόταν ολα τα αλισβερίσια των δυτικών ιμπεριαλιστών.

    Ενας λόγος που ο Ομπάμα αρνήθηκε τελικά να επιτεθεί στη Συρία με αεροπορία ήταν ακριβώς οι συνέπειες της επέμβασης στη Λιβύηη, όπου η κατάσταση δεν ελέχεται από αυτούς πια, η ελέγχεται εν μέρει. Υπα΄ρχουν δυο κυβερνήσεις, μια απ’ αυτές δηλωμένη αντι-δυτική ισλαμιστική που πολεμάει ενίοτε με τους αιγύπτιους.

    Reply
  17. el quinto regimient

    τεσπα εγραψα κατι για τον Μαργαρίτη σου αναλυτικά, αλλα
    ακομη δεν εχει ανέβει… :-0
    πιστεύω οτι θα ανεβει αργοτερα
    αριβεντέρτσι….
    ενα απο τα δυο:
    ή οι συντάκτες του Ριζοσπάστη τα έγραφαν λάθος το 2011 και ήταν παραπλανημένοι από το σχέδιο του ιμπεριαλισμού που ειχε αρχίσει να εξυφαίνεται αλλα δεν πήραν μυρουδιά τα σαίνια (κοιμόταν και η καθοδήγηση)

    ή ο Μαργαρίτης στο άρθρο του γράφει τρισμέγιστες κοτσάνες και αυτο-γελιοποιείται, ασπαζόμενος θεωρίες συνωμοσίας του κώλου, με το συμπάθειο. (αλήθεια που ειναι οι παραπομπές του Μαργαρίτη; , ο ε ο;)

    διαλέγετε και παίρνετε

    Reply
  18. el quinto regimientο

    αυτα απο τους “μεγαλοαστούς” του Ριζοσπάστη το Φεβρουάριο του 2011, οταν ακομη δεν ειχε επινοηθει η θεωρία συνωμοσίας, καλοφάγωτα σεκταρούλη … καλή χώνεψη

    “Μαζικά συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις

    Δεν πείθουν οι ελιγμοί της νέας κυβέρνησης και του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν

    Χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία του ΚαΐρουΧιλιάδες είναι οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία του Καΐρου
    KAΪΡΟ.–

    Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συνέρρευσαν και χθες στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πρωτεύουσας, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 15 ημερών με ένα βασικό αίτημα: Αμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και του συνόλου του καθεστώτος του. Μεγάλο μέρος του κόσμου εμφανιζόταν αποφασισμένο να παραμείνει στην πλατεία, ενώ ένα μικρό τμήμα, αργά το βράδυ, κατευθυνόταν προς το Κοινοβούλιο με στόχο να πραγματοποιήσει εκεί καθιστική διαμαρτυρία.

    Οι συγκεντρωμένοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά και προερχόμενοι από ποικίλα στρώματα της αιγυπτιακής κοινωνίας και από την επαρχία, απέρριψαν κατηγορηματικά «την κοροϊδία», όπως έλεγαν, Μουμπάρακ και της διορισμένης κυβέρνησης, αναφερόμενοι στην ανακοίνωση μισθολογικών αυξήσεων και άλλων μέτρων αναλόγου περιεχομένου. Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χθες, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις.”

    ειναι πολά τα λεφτά αρη…ο σύμμαχος (σκυλας γιος, ετσι τον αποκαλούσαν πάντα οι εξεγερμένοι) μπασαρ παραμένει στις …επάλξεις,

    Reply
  19. L’Enfant de la Haute Mer

    Ηλίας Τζ.
    27/03/2016 at 20:54
    …………………….
    ..…μάλλον χεσμένη την έχεις τη φωλΙά σου!
    Για τράβα στα στρατόπεδα των προσφύγων να τους εξηγήσεις ότι
    «η Αραβική Ανοιξη έγινε για το καλό σας», να σε δώ….

    ΒραβΕία Νόμπελ(!), μυριάδες ΜΚΟ, 170 «Διεθνείς Οργανισμοί», μαζί σας, στις ανά τον κόσμο ….«ανοίξεις»…. Συνεχίστε!
    Το παιχνίδι τΟχετε χαμένο. Είστε όλοι, μικροαστοί και μεγαλοαστοί,

    Reply
  20. L’Enfant de la Haute Mer

    el quinto regimiento
    27/03/2016 at 17:57
    ………….
    …κλίκας του Ασσαντ βγήκατε στα κεραμίδια. Γιατί τότε υπήρχε και η πιθανότητα να χαθούν τα εμβάσματα.

    Γι αυτό και στο ζήτημα της Αργεντινής δεν κρατάτε την ίδια στάση. Η εξέγερση στην Αργεντινή το 2001 ήταν μια βίαια εξέγερση αγανακτισμένων φτωχών, πληβείων που σαν σημαία δεν είχαν κανέναν Γκεβάρα (μη ξεχνάτε εκει γεννήθηκε), καμιά κόκκινη, αλλά τη σημαία της εθνικής τους ποδοσφαιρικής ομάδας. Την εθνική σημαία της αστικής τους τάξης είχαν ως προμετΩπίδα. Κι αυτοί όλοι ενωμένοι, κάτω τα κόμματα, όλοι τους μας πρόδωσαν, έλεγαν.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.