.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Εκλογές στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)


akea1

Οι Εκλογές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θα γίνουν την Κυριακή 14/12, 9:00πμ με 8:00μμ, στο κτίριο του ΤΕΕ στην Αθήνα (Νίκης 4, Σύνταγμα), στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ.Αλεξάνδρου 49) στη Θεσσαλονίκη και στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα στην επαρχία.

Βρισκόμαστε ήδη στον τέταρτο χρόνο εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής. Οι αρχιτέκτονες που προσπαθούμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας βιώνουμε το οικονομικό αδιέξοδο και την αποξένωση από το αντικείμενο που σπουδάσαμε σε ένα πολιτικό πλαίσιο όλο και πιο αυταρχικό, που όσο λιγότερο καταφέρνει να πείθει ή να φοβίζει, τόσο περισσότερο χρησιμοποιεί την καταστολή για να συνεχίσει την επίθεσή του. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί/ες είναι οι συνάδελφοι/ισσες που δεν γνωρίζουν ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) πραγματοποιεί την Κυριακή 14 Δεκέμβρη ίσως τις πιο κρίσιμες εκλογές της πρόσφατης ιστορίας του.

Οι συντηρητικές παρατάξεις οι οποίες διαχειρίζονται όλα τα προηγούμενα χρόνια το Σύλλογο είναι διαχρονικά υπεύθυνες για τη σημερινή οικονομική αλλά και πολιτική του χρεοκοπία. Οικονομική χρεωκοπία, καθώς τις εποχές που ο Σύλλογος εισέπραττε τις παχυλές επιδοτήσεις του ΤΕΕ, αντί να δημιουργήσει αποθεματικό, έφτασε στο σημείο να χρωστάει μετά τα τελευταίο του συνέδριο. Ήταν λοιπόν φυσικό και επόμενο η παύση της παραπάνω επιδότησης, σαν μία ακόμα συνέπεια της κρίσης, να οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή και στην απόλυση δύο υπαλλήλων της γραμματείας. Πολιτική χρεωκοπία, καθώς η κατεύθυνση των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας (ΔΚΜ) και του ΠΑΣΟΚ (Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση) κινείται εντός των ορίων της πολιτικής των διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πολιτικές οι οποίες έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των συναδέλφων στην ανεργία, την υποαπασχόληση, την ετεροαπασχόληση, τη μετανάστευση και ένα μεγάλο μέρος τους εκτός κοινωνικής ασφάλισης και χωρίς ελπίδα επιστροφής εντός του υφιστάμενου πλαισίου. Από κοντά και η τρίτη παράταξη του προεδρείου του Συλλόγου, η ΕΛΕΜ (ανεξάρτητη δεξιά παράταξη), η οποία στο όνομα της «μη-κομματικής» παρέμβασης αποτέλεσε και αποτελεί βασικότατο στήριγμα της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Μάλιστα η τελευταία εξέλιξη στον χώρο των καθεστωτικών παρατάξεων είναι η διάσπαση της ΕΛΕΜ στη Θεσσαλονίκη και η συγκρότηση της διάσπασης σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο (Δυναμικοί Μηχανικοί) μαζί με στελέχη από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη. Αλήθεια, για ποιους λόγους μια παράταξη που επιδιώκει να μην έχει πολιτικοϊδεολογικό στίγμα, διασπάται; Στη βάση ποιών διαφορών; Φαίνεται ότι το τέλος της διαδρομής στο οποίο οδηγεί η ιδεολογία του «τέλους των ιδεολογιών» αναπότρεπτα είναι τα προσωπικά φέουδα και ο παραγοντισμός.

Αντίθετα η συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων ενισχύεται, καθώς ενσωματώνει στα ψηφοδέλτιά της και τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών και καθίσταται έτσι η μοναδική δύναμη αναφοράς του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, όπου βρίσκεται και το κέντρο βάρους του Συλλόγου.

Η οικονομική χρεοκοπία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον, καθορίζουν το κύριο επίδικο των εκλογών. Η μία δυνατότητα είναι ο Σύλλογος να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να μετατραπεί σε όργανο υπεράσπισης των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, σε συντονισμό με μαχητικά σωματεία εργαζομένων, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και κινήσεις, όπως η ανοιχτή συνέλευση μηχανικών αλλά και σε σύμμαχο και σύμβουλο των κινημάτων πόλης, επιτελώντας τον επιστημονικό του ρόλο. Η άλλη δυνατότητα είναι η συνέχιση της σημερινής πολιτικής κατάστασης, όπου το βάρος της οικονομικής πίεσης θα τείνει να τον μετατρέψει είτε σε ΚΕΚ διοργάνωσης σεμιναρίων και εκμετάλλευσης συναδέλφων μέσω των βάουτσερ, είτε σε κλειστό και ανεξέλεγκτο φορέα διαχείρισης κονδυλίων, όπως έχουν ήδη επιχειρήσει οι συντηρητικές παρατάξεις. Η λογική κατάληξη αυτής της διαδρομής είναι η μετατροπή του Συλλόγου σε εξεταστή και πιστοποιητή κατακερματισμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων των αρχιτεκτόνων με το αζημίωτο, κατά το πρότυπο του ΤΕΕ.

Καθώς κάθε συλλογικός φορέας έχει τη σημασία του, το δίλημμα αυτό πιστεύουμε ότι αφορά όλους/ες τους συναδέλφους/ισσες.

Εμείς σαν Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), διατηρώντας μια αυτοτελή παρουσία με αναφορά στον πολιτικό χώρο της επαναστατικής αριστεράς, επιδιώξαμε και θα επιδιώξουμε και μετά τις εκλογές την κοινή δράση όλων των αριστερών δυνάμεων στο πλαίσιο του ΣΑΔΑΣ (συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων, νέο κίνημα αρχιτεκτόνων, πανεπιστημονική, κ.λπ.) σε κάθε επίπεδο και ανάλογα με το σημείο δυνατής συμφωνίας με την κάθε μία ξεχωριστά. Παράλληλα επιδιώκουμε συστηματικά τη στήριξη κάθε φωνής αντίστασης στον χώρο της πόλης, τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης μαζί με άλλους συναδέλφους, όπως το Αλληλέγγυο Εργαστήρι Σχεδίου, την διοργάνωση εκδηλώσεων για την αρχιτεκτονική, την πόλη και τον χώρο, κ.ά., δράσεις τις οποίες σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αλλά και να ενισχύσουμε στο πλαίσιο ενός Συλλόγου Αρχιτεκτόνων που θα κινείται σε νέα κατεύθυνση.

Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Αρχιτεκτόνων

Δείτε περισσότερα εδώ

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) για την πανελλαδική Αντιπροσωπεία:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αντάρας Λάμπρος (Ν. Θεσσαλονίκης)
Βιτοπούλου Αθηνά (Ν. Θεσσαλονίκης)
Γεωργέλης Σταύρος (Ν. Θεσσαλονίκης)
Ηλιοπούλου Ειρήνη (Ν. Θεσσαλονίκης)
Λούκρη Ντόρη (Ν. Θεσσαλονίκης)
Μονάκη Ρόζυ (Ν. Θεσσαλονίκης)
Μπαλάσης Ευγένης (Ν. Θεσσαλονίκης)
Τσελεπίδης Σάββας (Ν. Θεσσαλονίκης)

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κοντογιάννη Χριστίνα – Μαρία (Ν. Λάρισας)
Μαρκάκης Μάνος (Ν. Μαγνησίας)

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αυγουστίδου Φωτεινή (Ν. Αχαΐας)
Μέρη Ράνια (Ν. Αχαΐας)

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Καλαθέρη Ειρήνη (Ν. Εύβοιας)

ΑΤΤΙΚΗ

Αθανασοπούλου – Βαφειάδου Αντωνία
Αναγνωστάκης Κωστής
Ανδρίτσος Θάνος
Αργύρης Μάνος
Αφεντουλίδης Γιώργος
Βαφειάδου Ελένη
Βλάση Αναστασία
Βουρεκάς Κώστας
Γρηγοράτος Κώστας
Δεληκάρη Βενετία
Δουλγεράκης Αδάμ
Δρίτσα Αθηνά
Ζωντανός Δημήτρης
Καλαμά Βάσω
Καμπάκου Μυρσίνη
Καραμπίνη Ζωή
Καυκαλά Ελεάνα
Κίτσαλη Έμη
Μανέτα Μυρσίνη
Μάντζαρη Μαρία
Μασούρας Κωστής
Μπέλλος Γιάννης
Παπαγκίκας Γιώργος
Παπαδάτου Αγγελική
Περπινιά Σοφία
Πισσαρίδης Μιχάλης
Πούλιος Δημήτρης
Πρέπη Άλκηστη
Σγουρίδου Ελένη
Σκούφογλου Μάνος
Σπανού Δήμητρα
Σταματάκη Ευτυχία
Ταβλαδωράκης Μιχαήλ
Τριβήλου Μαρία
Τσάδαρη Σοφία
Χάγιου Κάτια
Χούπας Δημοσθένης

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Παπουτσάκη Θάλεια (Ν. Μεσσηνίας)

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σφυρίου Πρόδρομος (Ρόδος)
Τερζιδάκη Μαρία (Αστυπάλαια)
Τριβήλου Χρύσα (Ρόδος)

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Βάσσου Κική

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) για το τμήμα Αττικής:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ Δ.Σ.

Ανδρίτσος Θάνος
Αργύρης Μάνος
Βαφειάδου Ελένη
Βλάση Αναστασία
Βουρεκάς Κώστας
Δεληκάρη Βενετία
Δουλγεράκης Αδάμ
Δρίτσα Αθηνά
Ζωντανός Δημήτρης
Καλαμά Βάσω
Καμπάκου Μυρσίνη
Καραμπίνη Ζωή
Καυκαλά Ελεάνα
Μανέτα Μυρσίνη
Μάντζαρη Μαρία
Μασούρας Κωστής
Παπαγκίκας Γιώργος
Πατσόπουλος Νίκος
Περπινιά Σοφία
Πισσαρίδης Μιχάλης
Πούλιος Δημήτρης
Πρέπη Άλκηστη
Σκούφογλου Μάνος
Σπανού Δήμητρα
Σταματάκη Ευτυχία
Ταβλαδωράκης Μιχαήλ
Τριβήλου Μαρία
Τσάδαρη Σοφία
Χάγιου Κάτια
Χούπας Δημοσθένης

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθανασοπούλου – Βαφειάδου Αντωνία
Αφεντουλίδης Γιώργος
Βάσσου Κική
Κίτσαλη Έμη
Σγουρίδου Ελένη

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.