.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η Τουρκία κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στους λαούς της Μ. Ανατολής


Διαδήλωση στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας

Διαδήλωση στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας

Γράφει ο Σεΐτ Αλντογάν*

Το καθεστώς της Άγκυρας, εδώ και καιρό έκφραζε τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις που υπάρχουν στη Συρία και το Ιράκ. Φυσικά οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν για την Τουρκία ενδυνάμωση των Κούρδων στα σύνορά της. Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών σε σημερινή δήλωσή του, «στα σύνορά μας υπάρχουν απειλές προς τη χώρα μας από τις κουρδικές και υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις.»

smyrni-diadilwsi Προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στον τουρκικό στρατό να πραγματοποιήσει πολέμους και στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων της Τουρκίας. Αν το εκφράσει κανείς ωμά, αυτό σημαίνει κήρυξη πολέμου. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το κόμμα της εξουσίας ΑΚΡ και το φασιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων με 298 ΝΑΙ έναντι 98 ΟΧΙ. ΤΟ κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) καταψήφισαν. Οι εκπρόσωποι του HDP, στην ομιλία που έκαναν στη Βουλή, τόνισαν ότι η αντίσταση των Κούρδων στη Συρία είναι η αντίσταση των λαών της περιοχής και κάλεσαν την κοινή γνώμη να συμπαρασταθεί στην κουρδική αντίσταση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, στην ομιλία του ανέφερε ότι «η Τουρκία δέχεται απειλές από τις κουρδικές τρομοκρατικές οργανώσεις», καθώς και ότι, ναι μεν θα δεχτούν τους πρόσφυγες από τις κουρδικές περιοχές, αλλά αυτό δεν είναι λύση για το ζήτημα. Προαναγγέλλει έμμεσα δηλαδή στρατιωτική επέμβαση.

Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, χθες και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο σχετικό νομοσχέδιο από κόμματα, δημοκρατικούς φορείς, συνδικάτα και μαζικούς φορείς. Παράλληλα, πολλές αριστερές οργανώσεις και Κούρδοι διαδήλωσαν πάνω στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ και τη Συρία, απαιτώντας να σταματήσει η Τουρκία να ενισχύει το ISIS.

*Ανταποκριτής στην Ελλάδα/Αθήνα της ημερήσιας εφημερίδας ΕΒΡΕΝΣΕΛ και του καναλιού Χαγιάτ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.