.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ιδιωτικοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί & Μεταβατικό Πρόγραμμα


bobolas1Τζώτζης Βασίλης

Σήμερα, είναι μια διαφορετική μέρα. Το τελικό αποτέλεσμα μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδες, ελπίδες οι οποίες είναι στο χέρι μας να τραβήξουν την επιλογή της σύγκρουσης ΜΕΧΡΙ το ΤΕΛΟΣ. Τώρα, με τη θετική επίδραση του «ΟΧΙ» αλλά με καθαρή την κρίση, μπορούμε με σχετική ευκολία να διαπιστώσουμε πως ο Ταξικός Εχθρός επικέντρωσε την επίθεσή του μέσα από δύο οχήματα: τις Τράπεζες και τους Ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς.

Το ζήτημα των τραπεζών έχει -επαρκώς- καλυφθεί από την ανακοίνωση του ΝΑΡ. Μέσα στη φωτιά της μάχης έπρεπε να προτάξουμε πως οι χρεοκοπημένες Τράπεζες, οι οποίες σώθηκαν μια ντουζίνα φορές με τα χρήματα του ελληνικού λαού, έγιναν το όχημα εκβιασμού της ελεύθερης βούλησης & επιλογής για χιλιάδες απλούς ανθρώπους. Η άμεση Κρατικοποίησή τους με Εργατικό Έλεγχο, είναι ένα αίτημα που βρίσκει ευρύτατα ερείσματα στη λαϊκή συνείδηση. Το ίδιο και με την αναγκαιότητα ύπαρξης εθνικού νομίσματος, το οποίο φυσικά και θα αντανακλά το διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας.

Για τους Ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς

Είναι επιτακτική η ανάγκη να ζυμωθεί πλατιά μέσα στο λαό, η θέση για ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ των ΑΔΕΙΩΝ τους. Μακριά και σε σύγκρουση με οποιαδήποτε δεύτερη σκέψη ή φόβο, για πιθανό «εμπάργκο» από τα ΜΜΕ απέναντι σε όσους υιοθετούν την παραπάνω ιδέα.

Η τρομοκρατική και μονόπλευρη ενημέρωση της βδομάδας η οποία προηγήθηκε του Δημοψηφίσματος, μπορεί να αποτελέσει τη σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι». Οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και οι μεγαλοκατασκευαστές ΔΕΝ καταλαβαίνουν από πρόστιμα και φόρους στις διαφημίσεις, έτσι και αλλιώς τα ΜΜΕ είναι ζημιογόνες επενδύσεις οικονομικά, ΑΛΛΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ για αυτούς και την ΕΞΟΥΣΙΑ τους ιδεολογικά.

Θύμιζαν τη Σιδερένια Φτέρνα του Τζακ Λόντον(1)*, διαχειρίστηκαν τις συχνότητες και ΑΠΕΤΥΧΑΝ παταγωδώς να τηρήσουν έστω τα προσχήματα. Πόλωσαν & όξυναν το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας μετατρέποντας τα κανάλια τους σε ΔΝΤ 1, ΔΝΤ2, ΔΝΤ 3 HD…

Η μόνη πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι αυτή που ξεπερνά ή ΚΛΟΝΙΖΕΙ την οικονομική κυριαρχία της άρχουσας τάξης(2)*.

Το άρθρο15 του Συντάγματος (Κινηματογράφος, φωνογραφία, ραδιοφωνία, τηλεόραση) καταπατήθηκε κάθε δευτερόλεπτο «ελεύθερης» ενημέρωσης από την πληροφορία – ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ που «νοθεύεται» / κατευθύνεται / πωλείται + αγοράζεται(3)*.

Το άρθρο16 περιέχει μια εξαιρετική ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ(4)*, πάνω στην οποία παλιότερα το φοιτητικό κίνημα στήθηκε και αναπτύχθηκε.

Το ίδιο ακριβώς ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να γίνει στο ραδιοτηλεοπτικό ΤΟΠΙΟ με:

  • Άμεση πληρωμή των τεράστιων ποσών που οφείλουν στο Κράτος οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας.
  • Κατάσχεση – δήμευση των εγκαταστάσεων και όλων των μηχανημάτων τους ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.
  • Οργάνωση του Τηλεοπτικού Προγράμματος από το Κράτος σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, τους ίδιους τους (απλούς) εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
  • Κοινωνικός & Δημοκρατικός έλεγχος πάνω στο περιεχόμενο του προγράμματος, ώστε να εξασφαλίζεται η πολυφωνία και η αντικειμενική ενημέρωση.

Φυσικά για την καλύτερη τεκμηρίωση και επιστημονική εμβάθυνση υπάρχουν πλείστοι στον αριθμό που μπορούν να παρέμβουν στο θέμα. Το κείμενο επιχειρεί να «σηκώσει το γάντι» στο πολιτικό επίπεδο, να απαντήσει επιθετικά από την πλευρά των εργαζομένων και της νεολαίας στην ιδεολογική πλημμυρίδα που εξαπολύθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η πάλη για όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο μάθημα, το σχολείο του αγώνα που θα αναδείξει τι σημαίνει για ολόκληρη την κοινωνία η εργατική δημοκρατία, τι σημαίνει για την επαναστατική αριστερά η ελεύθερη διακίνηση & διαπάλη των ιδεών, η απελευθέρωση από τα δεσμά που επιχείρησαν και επιχειρούν καθημερινά να επιβάλουν στη θέληση και τις ψυχές μας.

Ξάνθη 06/07/2015

Σημειώσεις:

[1] «(…) Είναι απολύτως βάσιμο το κατηγορητήριο. Η καπιταλιστική τάξη έχει κακοδιαχειριστεί τα κοινά. Ενόψει του γεγονότος ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει αθλιότερα από τον άνθρωπο των σπηλαίων, ενώ η παραγωγική του ικανότητα είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη από του ανθρώπου των σπηλαίων, κανένα άλλο συμπέρασμα δεν είναι δυνατό από το ότι η καπιταλιστική τάξη κακοδιαχειρίζεται τα κοινά. Τα κακοδιαχειρίζεστε ,αφεντάδες μου, τα κακοδιαχειρίζεστε εγωιστικά, εγκληματικά. Και σ’ αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν μπορείτε να μου απαντήσετε εδώ απόψε (…)»

Έρνεστ Έβερχαρντ

Στη λέσχη των Φιλομαθών, από τη Σιδερένια Φτέρνα του Τζακ Λόντον

 

[2] «(…) Η ελευθερία του Τύπου παύει να είναι υποκρισία, μια και τα τυπογραφεία και το χαρτί πάρθηκαν από την αστική τάξη. Το ίδιο και τα καλύτερα κτίρια, τα παλάτια, τα ιδιωτικά μέγαρα, οι πύργοι κτλ. Η σοβιετική εξουσία αφαίρεσε μονομιάς τα καλύτερα ακίνητα από τους εκμεταλλευτές κι’ έκανε έτσι χίλιες φορές πιο δημοκρατικό το δικαίωμα συγκέντρωσης για τις μάζες, που χωρίς αυτό η δημοκρατία είναι απάτη. (…) Η προλεταριακή δημοκρατία είναι χίλιες φορές πιο δημοκρατική από οποιαδήποτε αστική δημοκρατία· η σοβιετική εξουσία είναι πιο δημοκρατική από τη δημοκρατικότερη αστική δημοκρατία(…)»

Β.Ι. Λένιν

H προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι

 

[3]«(…)O άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.(…)»

Σύνταγμα Άρθρο 15

 

[4]«(…)H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται (…)»

Σύνταγμα Άρθρο 16

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.