.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία!


789ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Καλούμε κάθε εργαζόμενο/ άνεργο /επισφαλή να συμμετάσχει ενεργά

Στη ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ που συγκροτήθηκε στις 26/8/2015 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με σκοπό να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ. 31. ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. 2015. στις 19:00, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (αίθουσα Σουκατζίδη(μεγάλη))

Τα τελευταία χρόνια, η σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας και η εκτίναξη της ανεργίας έχουν αποθρασύνει τους εργοδότες και έχουν μετατρέψει την αγορά εργασίας σε ζούγκλα.

«Δούλεψε ανασφάλιστος, κάτσε παραπάνω ώρες απλήρωτος, βολέψου με τα ψίχουλα που σου δίνουμε, ξέχνα δώρα και επιδόματα, σκύψε το κεφάλι και-πάνω απ’ όλα- μην διαμαρτύρεσαι και να χαμογελάς γιατί έξω περιμένουν ουρά».

Οι “υπηρεσίες” πλέον το μόνο που κάνουν είναι να τηρούν τις μαύρες λίστες των νεκρών, των τραυματιών, των ανασφάλιστων, των ανέργων και αραιά και που να βάζουν κανένα πρόστιμο (άσχετα αν μένουν ανείσπρακτα) όταν δεν έχουν ….άλλη λύση.

Το ίδιο το Σώμα “Επιθεώρησης Εργασίας” εκτιμά σε 2 εκατομμύρια τους «μαύρους» εργαζόμενους και σε ένα εκατομμύριο τους απλήρωτους επί 1-5 μήνες. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερο ως αναλώσιμοι σκλάβοι στους οποίους δεν αναγνωρίζονται ακόμη και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας, θεωρείται αυτονόητη η 12ωρη εργασία χωρίς ρεπό επί 6 και 7 μήνες. Δουλειά – κυριολεκτικά – μέχρι θανάτου, όπως απέδειξε με δραματικό τρόπο ο θάνατος εργαζόμενης από εξάντληση σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο. Πρόσφατο είναι και τo παράδειγμα πληρώματος του Ε.Κ.Α.Β. στα Χανιά που κοιμόταν στον σταθμό γιατί δεν τους παρείχαν (εφόσον είναι αποσπασμένοι) κατάλυμα.

Καθημερινά πολλοί εργαζόμενοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με:

– Απολύσεις

– Ανασφάλιστη, ολικά η μερικά, εργασία

– Αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών.

– Εικονικές μισθοδοσίες και άδειες.

– Ατελείωτες ώρες δουλειάς

– Εκμετάλλευση ανέργων μέσω προγραμμάτων

– Μη καταβολή δεδουλευμένων

– Απαγορεύσεις εργοδοτών προς τους εργαζομένους ακόμα και να πάνε στην τουαλέτα

– Εκβιασμούς και απειλές σε εγκύους ώστε να προχωρήσουν σε έκτρωση προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους.

– Επιθέσεις φραστικές & σωματικές

Και δεν έχει τέλος αυτός ο κατάλογος με κάθε μορφή αυθαιρεσίας / επίθεσης που σε μικρότερό η μεγαλύτερο βαθμό αντιμετωπίσαμε ,αντιμετωπίζουμε η θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε!

Οι εργοδότες ζητάνε ακόμα μεγαλύτερη απορύθμιση, “ευελιξία”, της αγοράς εργασίας και επικαλούνται την “κρίση”, ώστε όλο το κόστος του “ελεύθερου ανταγωνισμού” να μεταφερθεί στις πλάτες μας!

Δεν ήμασταν ούτε είμαστε συνεταίροι ! Δεν μοιραστήκαμε ούτε μοιραζόμαστε τα κέρδη τους. Δε θα μοιραστούμε ούτε τη ζημιά τους!

Δε θα ακολουθήσουμε ούτε θα ανεχτούμε τον κανιβαλισμό που καλλιεργούν ανάμεσα στους συναδέλφους.

Κάθε τι από τα παραπάνω δεν είναι ατομικό πρόβλημα του καθένα μας, ούτε μεμονωμένο σε κάποιο κλάδο. Είναι γενικό και συλλογικό σε όλους τους κλάδους, πλήττει όλους τους εργαζομένους και μόνο με συλλογικούς όρους και αγώνες μπορεί να βρεθεί λύση!

ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ,

ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ , ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

Προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας ανοιχτής, κινηματικής, δομής αλληλεγγύης σε στενή αλληλεπίδραση με τα μαχόμενα σωματεία εργαζομένων με στόχο :

· τη συνεχή παρέμβαση, ενημέρωση και στήριξη των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

· το συντονισμό και την οργάνωση των σχετικών κινηματικών δράσεων.

· τη νομική και οικονομική στήριξη των εργαζομένων που προχωράνε σε καταγγελία μέσω της δημιουργίας ταμείου αλληλεγγύης

· τη στήριξη σωματείων που δίνουν τη μάχη για να προασπίσουν τα μέλη τους.

· την πολύπλευρη στήριξη εργαζομένων που δεν έχουν σωματείο να τους καλύψει

Σε αυτό το σημείο να είμαστε σαφείς: οι συλλογικοί φορείς μέσω των οποίων μπορούμε να προασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι τα σωματεία ….αρκεί όμως πρώτον να υπάρχουν και να δεύτερον να λειτουργούν με πρόταγμα τις ανάγκες των εργαζομένων. «Δυστυχώς» μόλις ένας στους δέκα εργαζόμενους είναι εγγεγραμμένος στο σωματείο του και ακόμα λιγότεροι συμμετέχουν ενεργά Σε πολλούς κλάδους δεν υπάρχουν καν σωματεία. Πολλά από αυτά πρακτικά δε λειτουργούν και μερικά εξυπηρετούν εργοδοτικά συμφέροντα. Τα καταστατικά χρειάζεται να τροποποιηθούν για να μπορούν να καλύπτουν εργαζόμενους με ελαστικές – “ευέλικτες” μορφές απασχόλησης ( ανασφάλιστους , voucher ,μπλοκάκια , πρακτικάριους κτλ). Για όλα αυτά θα κάνουμε ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση. γιατί απλά δεν πάει άλλο!

Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι!

Καλούμε κάθε εργαζόμενο/άνεργο να συμμετάσχει ενεργά στην πρωτοβουλία! Στηρίζουμε έμπρακτα κάθε σωματείο στον αγώνα του! Καλούμε κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει ενεργά στο σωματείο του, όπου αυτό υπάρχει! Όπου δεν υπάρχει η αρνείται να συνεισφέρει στηρίζουμε με κάθε μέσο

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΟΥΝ

Το δρόμο τον δείχνουν οι πρόσφατοι αγώνες των εργζομένων σε ΠΑΝΘΕΟΝ , ΜΙGATO , ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ , ELPHO , REVOLT …! με την υποστήριξη πλήθους σωματείων , συλλογικοτήτων , πρωτοβουλιών και επιτροπών αλληλεγγύης που σχηματίστηκαν αυθόρμητα πανελλαδικά ,κινήθηκαν συντονισμένα και ΝΙΚΗΣΑΝ!

Η επίθεση σε ένα εργαζόμενο είναι επίθεση σε όλους μας και τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί! Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας! Κανένας σωτήρας δε θα προασπίσει τα δικαιώματά μας ,αν δε το κάνουμε οι ίδιοι!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για:

* Σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματά για όλους

* Αυξήσεις στους μισθούς

* Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες μας

* 5μερο – 7ωρο – 35ωρο

* Κατάργηση όλων των ευέλικτων ,προς όφελος των εργοδοτών, μορφών απασχόλησης (μπλοκάκι , voucher, κλπ).

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΡΕΠΕΙΑ

Email επικοινωνίας: protovoulergaz@gmail.com

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 0.00% ( 0
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.