.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Οργανώνονται οι εργαζόμενοι στην “κοινωφελή” εργασία


pentaminaΤην Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 6μμ στο συνεδριακό κέντρο Νέας Ιωνίας (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ) διοργανώνεται παναττική σύσκεψη εργαζόμενων στη λεγόμενη κοινωφελή εργασία. Στόχος είναι το κάλεσμα αυτό να διαδοθεί πλατιά, σε κάθε δήμο της Αττικής όπου απασχολούνται εργαζόμενοι με αυτούς τους άθλιους όρους εργασίας.

Πρόκειται για το επόμενο βήμα στην προσπάθεια οργάνωσης της πάλης στο χώρο αυτό, μετά από την επιτυχημένη σύσκεψη – συνέλευση που έγινε την Παρασκευή 30 /10, με μαζική σύσκεψη σωματείων των εργαζομένων στους δήμους στο βόρειο τομέα και επιτροπών εργαζομένων στα 5νταμηνα έπειτα από πρωτοβουλία του σωματείου και της επιτροπής του δήμου Νέας Ιωνίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκπρόσωποι από τα Δ.Σ. των Σωματείων Ν. Ιωνίας, Ν. Ηράκλειου, Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Κηφισιάς, Αγ. Παρασκευής, Παιανίας , το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Εργαζόμενοι στα 5νταμηνα και άλλοι συμβασιούχοι από πολλούς δήμους, η AΤTACΚ ενάντια στην ανεργία και επισφάλεια , εκπρόσωποί από την δημοτική κίνηση «εκτός σχεδίου» και την Εργατική λέσχη Νέας Ιωνίας και άλλοι φορείς.

Κοινή διαπίστωση ήταν πως:

Πάνω από 3 μήνες τώρα οι συνάδελφοι εργάζονται έπειτα από πολύχρονη ανεργία σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων όλης της χώρας ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.

Παρέχουν ίση εργασία με τους υπολοίπους εργαζομένους, καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε προσωπικό που έχουν οι δήμοι, με τον μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Επιπλέον κατά «παρέκκλιση της εργατικής νομοθεσίας» δεν διστάζουν να τους θεωρούν «ωφελούμενους» αντί για εργαζόμενους.  Μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούνε ξανά στην ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση χωρίς καν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας, περιμένοντας ίσως για χρόνια πάλι στην «ουρά» για κάποια νέα «ανακύκλωση».

Οι δήμοι και οι υπηρεσίες τους θα καταρρεύσουν με τα τεράστια κενά και ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, ( όσο προσλήψεις δεν γίνονται κατά επιταγή των μνημονιακών νόμων ) και ο δρόμος των εκχωρήσεων – ιδιωτικοποιήσεων θα ανοίξει διάπλατα για όλες τις υπηρεσίες, με δραματικές συνέπειες για τους δημότες.

Μέσα από αυτό το μοντέλο εργασιακών σχέσεων, επιδιώκεται να επιβληθεί για το σύνολο και ειδικά στους ΟΤΑ, ο «φτηνός και ανακυκλώσιμος» εργαζόμενος, με καταστρατηγημένα τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Στη σύσκεψη – συνέλευση καθορίστηκε και αποφασίστηκε έπειτα από συζήτηση το περιεχόμενο των αιτημάτων και το πλαίσιο διεκδικήσεων. Μεταξύ άλλων διεκδικείται:

• Κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης, προσωρινής και ελαστικής εργασίας.

• Μόνιμο προσωπικό στους Δήμους και σε όλο το δημόσιο για όλες τις κενές θέσεις για ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Καμία ιδιωτικοποίησή άμεση η έμμεση.

Οι εργαζόμενοι στα 5νταμηνα και όλοι οι συμβασιούχοι:
Είναι άνθρωποι! Δεν είναι σκουπίδια!
• Διεκδικούμε την παραμονή στην δουλειά. Δουλειά και όχι δουλεία! Σταθερή δουλειά με ίσα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς για μια αξιοπρεπή ζωή.
Απαιτούμε τα προβλεπόμενα από την εργασιακή νομοθεσία!
• Αμοιβή με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ.
• Πλήρη εργατικά δικαιώματα ασφαλιστική, υγειονομική κάλυψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας.
• Απασχόληση στις υπηρεσίες για τις οποίες προσληφθήκαν , να έχουν τις παροχές που προβλέπονται για τους μόνιμους εργαζόμενους, μέσα ατομικής προστασίας και όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
• Να λειτουργούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να καταβάλλεται έγκαιρα κάθε μήνα ο μισθός.

Για αυτά τα δικαιώματα μας είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να τα διεκδικήσουμε.

Οι συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν:
1. Με κοινή προσπάθεια όλων μας, θέτουμε τα ζητήματα αυτά, σε όλα τα σωματεία στην Αττική των ΟΤΑ και την ομοσπονδία.
2. Συμμετέχουμε μαζικά στις καταλήψεις και συνελεύσεις στις 4 Νοέμβρη που θα γίνουν στους δήμους προβάλλοντας και τα αιτήματα μας. Προετοιμαζόμαστε για την μαζική συμμετοχή μας στην απεργία 12 Νοέμβρη.
3. Συγκροτούμε επιτροπές στα 5νταμηνα και άλλων συμβασιούχων σε όλους τους δήμους.
4. Θέτουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας ( σε όλη τους την διάσταση) σε όλα τα δημοτικά συμβούλια και επιδιώκουμε την στήριξη από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις.
5. Εκδίδουμε ανακοίνωση και αφίσα επιδιώκοντας την συνολικότερη αισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των συνολικά εργαζομένων. Διευρύνουμε την παρέμβαση μας και την λειτουργεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ.
6. Συγκροτούμε Παρατηρητήριο Αυθαιρεσιών για την άμεση παρέμβαση μας για την αντιμετώπιση τους από κοινού.
7. Διοργανώνουμε και καλούμε την νέα παν Αττική σύσκεψη Σωματείων και επιτροπών στα 5νταμηνα και άλλων συμβασιούχων με στόχο να οργανώσουμε τις επόμενες μαζικές και αγωνιστικές δράσεις μας για το επόμενο άμεσο διάστημα.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.