.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ο Μαρξισμός σαν ΔΟΓΜΑ και ως καθοδήγηση για ΑΠΟΔΡΑΣΗ


simeioseis1Τζώτζης Βασίλης

Την Κυριακή 28/06 δόθηκε στη δημοσιότητα η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα γίνει μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε όσα (για πολλούς) φαίνονται αναντίστοιχα ,ΟΧΙ μόνο με το Μαρξισμό, αλλά με την ίδια την πραγματικότητα. Το ΚΚΕ ονόμασε «ψευτοδίλημμα» ένα δίλημμα που έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. Φαντάζομαι πως αν το δίλημμα ήταν αληθινό θα ζούσαμε τον Αρμαγεδώνα.

Από την ανακοίνωση:

«…Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα μεταφραστεί από την ελληνική κυβέρνηση ως έγκριση της δικής της αντιλαϊκής πρότασης των 47+8 σελίδων. Το ΝΑΙ θα μεταφραστεί ως συγκατάθεση στα βάρβαρα μέτρα της τρόικας και “παραμονή στην ΕΕ με κάθε θυσία”, όπως λένε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ. Και οι δύο απαντήσεις οδηγούν στο ΝΑΙ στην ΕΕ και την καπιταλιστική βαρβαρότητα…»

Είναι πραγματικά λυπηρός, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κ.Ε. του κόμματος τον ιδεολογικό αγώνα, για την ερμηνεία της κάθε «στροφής» της Ταξικής Πάλης. Η προφανής προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει το λαϊκό «ΟΧΙ» σε ένα ντροπαλό «ΝΑΙ» στο Ευρώ και την Ε.Ε., οδηγεί το ΚΚΕ στο πουθενά του ΑΚΥΡΟΥ! ΔΕΝ αναγνωρίζει πως πίσω από την επιλογή του «ΟΧΙ» υπάρχει αντικειμενικά το έδαφος για ανάπτυξη του ριζοσπαστισμού και της διεκδικητικότητας. Πίσω από την άρνηση στα μέτρα των δανειστών, ΔΕΝ βλέπει τη δυνατότητα να αρνηθεί ο λαός να ζήσει ακόμη χειρότερα, ανεξαρτήτως της πηγής προελεύσεως αυτού του ενδεχομένου. Θεωρεί πως αυτή η θέση ΔΕΝ επιδέχεται παρέμβαση, αλλά οδηγεί απευθείας στις 47+8 σελίδες του Συριζαίικου Μνημονίου.

Προφανώς υπάρχει κάποιο ΓΙΑΤΙ. Η απάντηση βρίσκεται στο λαθεμένο τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του ΚΚΕ αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη της λαϊκής συνείδησης. Βλέπει τον εαυτό του και τις μάζες μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της βούλησης. Αποδεικνύεται από την πρόταση ερωτήματος την οποία έθεσε στο αστικό κοινοβούλιο. Το ΚΚΕ πιστεύει πως η κίνηση των μαζών θα σφραγιστεί από ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ στρατηγικών προγραμμάτων, από τη μία μεριά η στρατιά της επανάστασης με τα σφυροδρέπανα, και από την άλλη η στρατιά του Ιμπεριαλισμού και της αντίδρασης. Το αυτό σε δημοψηφισματική έκδοση: ένα Ψηφοδέλτιο με την εικόνα του Β.Ι. Λένιν και ένα με το άγαλμα της Ελευθερίας. Τα ίδια με τους «αγανακτισμένους των πλατειών», τα ίδια με το μεταβατικό πρόγραμμα, τα ίδια με την έξοδο από το ΕΥΡΩ. Είναι πια «ηλίου φαεινότερο» πως το ΚΚΕ ΔΕΝ θέλει όξυνση της ταξικής πάλης, μέσα από έμπρακτες μαζικές απαντήσεις στα κορυφαία ερωτήματα, παρά μια γενικού τύπου συσπείρωση γύρω του.

Οι ανακοινώσεις είναι από τώρα γραμμένες. Αν ο κόσμος στηρίξει το «ΝΑΙ» το ΚΚΕ θα μας έχει προειδοποιήσει, ενώ αν ο κόσμος ψηφίσει «ΟΧΙ» και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει τα γνωστά κόλπα της διαπραγμάτευσης το ΚΚΕ θα ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ.

Αλίμονο όμως, θα είναι μια μαύρη δικαίωση σε έναν νεκρό μαρξιστικό καθρέφτη. Το βάρος που πέφτει στις πλάτες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι ΣΗΜΕΡΑ μεγαλύτερο από ΠΟΤΕ. Οι εξελίξεις «τρέχουν» και ένα σημείο αναφοράς θα είναι το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής. Στο χέρι μας είναι το λαϊκό «ΟΧΙ» να αποκτήσει βαθύτερους δεσμούς με το μεταβατικό πρόγραμμα, με τη γραμμή της ρήξης και της προοπτικής.

Υστερόγραφο και πρόταση μαζί:

Αν οι σύντροφοι του ΚΚΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες να εκλαϊκεύσουν την πρότασή τους για το δημοψήφισμα μπορούν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα πείρα του μαρξιστικού σουρεαλισμού…

https://www.youtube.com/watch?v=7tWZhkQ3G_w

Υστερόγραφο 2:

https://www.youtube.com/watch?v=ZAMsOWhayJ0#t=258

Στο 4:00 ρωτάει ο δημοσιογράφος το Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ τι να κάνουν οι εργαζόμενοι στην κάλπη. Η απάντηση είναι πραγματικά αποστομωτική για το επίπεδο στο οποίο έχει ξεπέσει ο σημερινός λόγος του ΚΚΕ.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 70.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.