.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ο Σαρλ Μπετελέμ για τη φύση των σοβιετικών σχηματισμών


SEMINARIO-BETELEM-COVERΟ κύκλος σεμιναρίων που διοργανώνει η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής, με θέμα:

«Το ερώτημα της φύσης των σοβιετικών σχηματισμών: Η θεωρητική συνεισφορά του Charles Bettelheim» συνεχίζεται την Κυριακή, 06.04, στις 6:30μμ με τη δεύτερη συνεδρία:

Συνεδρία 2η | Κυριακή 06.04, 6:30μμ

1921 – 1929. Η εργατοαγροτική συμμαχία και η κρίση της Νέας Οικονομικής Πολιτικής

Στο δεύτερο σεμινάριο παρουσιάζεται η περίοδος της Νέας Οικονομικής Πολιτικής ιδωμένη όχι ως μια τακτική υποχώρηση των μπολσεβίκων –κάτι το οποίο ισχυρίζονται οι περισσότερες προσεγγίσεις- αλλά ως το αποτέλεσμα μιας σταθερής ταξικής συμμαχίας μεταξύ εργατικής τάξης και της πλειοψηφίας των αγροτών, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο Bettelheim.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη βιομηχανία στον αγροτικό τομέα, του οποίου η ταξική διάρθρωση, οι μορφές ιδιοκτησίας και οι μέθοδοι παραγωγής καθορίζουν την τύχη της εργατοαγροτικής συμμαχίας και την οδηγούν στην κρίση της ΝΕΠ (1928). Ο Bettelheim μελετά την οικονομική πολιτική της περιόδου αυτής, τη ρύθμιση της σχέσης μεταξύ πόλης και υπαίθρου, το συντονισμό των πολλών παραγωγικών και ιδιοκτησιακών μορφών παραγωγής και διανομής που ανθούν κατά τη ΝΕΠ, συναρτώντας όλες αυτές τις εξελίξεις με την πορεία της εργατοαγροτικής συμμαχίας.

Παράλληλα, εξετάζονται οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις διαχρονικά στη μετεπαναστατική Ρωσία μέχρι και τη ΝΕΠ, ώστε να δειχθεί το όριο των δυνατοτήτων των μπολσεβίκων στο να κατανοήσουν τη δυναμική της ΝΕΠ και, κατά τον Bettelheim, να ολοκληρώσουν τον ιστορικό της ρόλο.

Το αγροτικό ζήτημα, παρόλο που διακηρυκτικά αφορά τις αγροτικές μάζες και την ενεργητική ένταξή τους στην υπόθεση του σοσιαλισμού, μεταλλάσσεται, μετά την εγκατάλειψη της ΝΕΠ, στο ζήτημα της εκμετάλλευσης της υπαίθρου και μετατροπής της μεγάλης μάζας των αγροτών σε ένα «αντικείμενο» της επανάστασης. Η μετάλλαξη αυτή, πέρα από τα οικονομικά αίτια που την προκαλούν, συνοδεύεται από ένα ιδεολογικό φορτίο το οποίο φέρουν οι μπολσεβίκοι και το οποίο ευνοεί μάλλον παρά ματαιώνει αυτή την εξέλιξη.

Εισηγητές:

Δημήτρης Παπαφωτίου | Η Νέα Οικονομική Πολιτική της δεκαετίας του ’20 ως ταξική στρατηγική

Αντώνης Βαρσάμης | Ιδεολογία και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις στο κόμμα των μπολσεβίκων

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 και Μαυρικίου, Αθήνα (Χαρ.Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

e-mail: lesxi.ektosgrammis@gmail.com

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Ο Μπετελέμ για τη φύση των σοβιετικών σχηματισμών

«Το ερώτημα της φύσης των σοβιετικών σχηματισμών: Η θεωρητική συνεισφορά του Charles Bettelheim» στη Λέσχη Εκτός Γραμμής

Βαθμολογία Αναγνωστών: 0.00% ( 0
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.