.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία – Συγκρούσεις για τον έλεγχο Κων/πολης και Άγκυρας (Photos/Videos)


1219

Με το διάγγελμα ενός μάλλον σαστισμένου Ερντογάν από την VIP αίθουσα του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της η πρώτη τουλάχιστον πράξη της απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής.

Μετά τις πρώτες επιτυχίες των πραξικοπηματιών με την κατάληψη κομβικής σημασίας κτηρίων και τοποθεσιών σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη οι στρατιωτικοί χάνουν πλέον έδαφος, κάτω και από το βάρος της θεαματικής κινητοποίησης χιλιάδων πολιτών. Υπό το φως της μέρας και των εξελίξεων που θα λάβουν χώρα στο μεσοδιάστημα θα υπάρχει πλέον σαφέστερη εικόνα για τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

Ακολουθεί η κάλυψη των εξελίξεων όπως τις παρακολούθησε από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η “Παντιέρα”:

Σε εξέλιξη βρίσκεται απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος σε όλη την τουρκική επικράτεια. Ο στρατός έχει καταλάβει την κρατική τηλεόραση, μέσω τις οποίας ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των αεροδρομίων της χώρας.

Ο στρατός υπόσχεται «νέο Σύνταγμα» για τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η δημοκρατία και το κοσμικό κράτος δικαίου είχαν υπονομευτεί από το καθεστώς Ερντογάν.

Μιλώντας μέσω skype σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται σε διακοπές, κάλεσε τον λαό να συγκεντρωθεί στις πλατείες των πόλεων και στα αεροδρόμια για να δείξουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνησή του.


Υπάρχουν πληροφορίες για πυροβολισμούς κοντά στο γενικό επιτελείο του στρατού στην Άγκυρα ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα. Ο στρατός φέρεται να έχει αποκλείσει τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα έχουν κλείσει τα social media, facebook, twitter και youtube.

Πληροφορίες θέλουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητά πολιτικό Άσυλο στη Γερμανία, καθώς δεν έγινε δεκτό αίτημα για μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Κωνσταντινούπολη. Υπό κράτηση φέρεται να βρίσκεται ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Από την πλευρά του ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, μιλώντας επίσης μέσω skype, ζήτησε από τους στρατηγούς να επιστρέψουν στους στρατώνες τους, ενώ κάλεσε τον λαό να κινητοποιηθεί και να βγει στους δρόμους για να αποτρέψει το πραξικόπημα. Πληροφορίες θέλουν μεγάλο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, απωθώντας τον στρατό που είχε καταλάβει τον καίριας σημασίας συγκοινωνιακό κόμβο της οικονομικής πρωτεύουσας της γειτονικές χώρας. Η πλευρά των στρατιωτικών πάντως υποστηρίζει ότι οι συγκεντρωμένοι αποτελούν υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Άγκυρας, η οποία φέρεται να είχε ως επίκεντρο τα γραφεία τηλεοπτικού σταθμού. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών μπροστά στο κτήριο των μυστικών υπηρεσιών, στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτήριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και άνοιξαν πυρ. Πληροφορίες από τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ουρές στα ΑΤΜ στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Γύρω στη 01:30 το πρωί συγκρούσεις ξέσπασαν στη γέφυρα του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη. Διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της στρατηγικής σημασίας γέφυρας που κόβει στα δύο την πόλη με τον στρατό να ανοίγει πυρ “στο ψαχνό”.

Στις 02:00 διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι συνελήφθη ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών. Το γαλλικό πρακτορείο κάνει λόγο για 17 νεκρούς αστυνομικούς στο πλαίσιο της απόπειρας πραξικοπήματος.

02:20:  Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή” μεταδίδει ότι ο επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ο συνταγματάρχηςς Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν λίγο καιρό από το στράτευμα.

03:30: Στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, εισβολή πραξικοπηματιών στον σταθμό CNN TURK.

04:30: Διάγγελμα Ερντογάν, αποδίδει την απόπειρα πραξικοπήματος στο “παράλληλο κράτος” του Φετουλάχ Γκιουλέν. Αποχώρησαν οι στρατιωτικοί από το CNN TURK.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ δήλωσε ότι είναι σημαντικό “να αποφευχθεί η αιματοχυσία” στην Τουρκία και ότι “τα οποία ζητήματα (έχουν προκύψει) πρέπει να διευθετηθούν εντός του συνταγματικού πλαισίου”.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε την ελπίδα του για σταθερότητα, ειρήνη και ”συνέχεια” στην Τουρκία. Δύο περίπου ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «όλες οι πλευρές στην Τουρκία πρέπει να υποστηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε μορφής συγκρούσεις και αιματοχυσία».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών στην Τουρκία”. Μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση Ερντογάν απηύθυνε, αργά το βράδυ, και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.