.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Όχι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας


somateio vyrvnaΝα μην εφαρμοστεί η αντεργατική πολιτική της συγκυβέρνησης στο Δήμο Βύρωνα

Το Δ.Σ. του σωματείου μας εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στις πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας. Καταγγέλλει την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου(29/10) και της δημοτικής αρχής να συμμετέχει ο Δήμος Βύρωνα στο πρόγραμμα της κοινωφελούς πεντάμηνης εργασίας και να απορρίψει την εισήγηση του σωματείου των εργαζομένων για να δημιουργηθεί ένα κίνημα υπεράσπισης της σταθερής εργασίας με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό, να διεκδικηθούν προσλήψεις μόνιμης εργασίας και να μην εφαρμοστεί στο Δήμο η βάρβαρη πολιτική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων μέσα και από την λεγόμενη κοινωφελή εργασία.
Η Δημοτική αρχή οφείλει να ασκήσει μια πολιτική που θα δημιουργεί νέες θέσεις σταθερής εργασίας, να απαιτήσει προσλήψεις μονίμου προσωπικού, που είναι προϋπόθεση για να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Δεν είναι υποχρεωμένη και δεν πρέπει να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα που ανακυκλώνει την ανεργία και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο δήμο.

Με την απόφαση αυτή η Δημοτική αρχή επιλέγει να εφαρμόσει τις μνημονικές πολιτικές της συγκυβέρνησης που καταγγέλλει. Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, καταργεί τη συλλογική σύμβαση. Αυτοί που θα εργαστούν πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με 420 ευρώ μέχρι 25 ετών και 490 ευρώ από 26 και πάνω, ονομάζονται ωφελούμενοι για να παραβιάζεται με αυτό τον τρόπο ότι έχει απομείνει από το εργατικό δίκαιο στη χώρα μας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων. Δεν έχουν δικαίωμα σε άδεια κανονική – αναρρωτική, δεν αναγνωρίζονται προϋπηρεσία, πτυχία, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ. Πρόκειται για μια ακραία μορφή εκμετάλλευσης και κατάργησης εργατικών δικαιωμάτων.

Η συζήτηση στο Δ. Συμβούλιο ήταν αποκαλυπτική και έδειξε ότι η δημοτική αρχή κινείται μέχρι σήμερα σαν το εκκρεμές, γεμάτη αντιφάσεις στην πολιτική της. Οι δημοτικοί της σύμβουλοι κατακεραυνώνουν την αντεργατική πολιτική, τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους, την ευελιξία στην εργασία κ.λπ., προεκλογικά ως παράταξη δήλωναν ότι δεν θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές, σήμερα ως δημοτική αρχή και διοίκηση στο Δήμο τις εφαρμόζουν επικαλούμενοι τα ίδια επιχειρήματα με την κυβερνητική εξουσία. Ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης αναθεωρώντας τα όσα έλεγε προεκλογικά και δεσμευόταν, έκανε πολιτική κολοτούμπα λέγοντας στο Δ. Συμβούλιο ότι…. εάν δεν εφαρμοστεί η κοινωφελής εργασία υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου…. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και θα πάρουμε πρωτοβουλίες για μόνιμη σταθερή εργασία.

Χέρι – χέρι η δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο καίριο αυτό ζήτημα με τις παρατάξεις των κ.κ. Γώγου, Μπαντή, Σωτηρόπουλου, Κόνσουλα απέρριψαν την πρόταση του σωματείου και αποφάσισαν να εφαρμόσουν την κοινωφελή εργασία.
Εξαίρεση αποτέλεσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Παπαμιχαήλ και ο εκπρόσωπος της Αριστερής Παρέμβασης που ψήφισαν υπέρ της πρότασης του σωματείου. Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε λευκό.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το σωματείο μας με συνέπεια συνεχίζει την ανεξάρτητη, εργατική, ταξική πολιτική του και αγωνίζεται ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές όποιος και εάν είναι κυβέρνηση και δήμαρχος. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε την ασπίδα προστασίας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου. Δεν διστάζουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όπως στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην απόφαση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην αξιολόγηση και τον προσχηματικό επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ για να μην γίνουν απολύσεις, με τα ίδια κριτήρια καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή όταν εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές. Καλούμε τη Δημοτική αρχή να επανεξετάσει την απόφασή της στο θέμα αυτό και να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας. Οι άνεργοι χρειάζονται σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό και όχι προγράμματα προσωρινής κοινωφελούς εργασίας που ανακυκλώνουν την ανεργία. Οι υπηρεσίες του Δήμου χρειάζονται μόνιμο προσωπικό. Μέτωπο αγώνα τώρα για προσλήψεις μόνιμης, σταθερής εργασίας με δικαιώματα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )Ένα σχόλιο στο “Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα: Όχι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

 1. Ανώνυμος

  ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  που μεγιστοποιεί την υπερεκμετάλλευση των ανέργων, αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο ως ωφελούμενο, επιβάλλει εργασιακές σχέσεις και μισθό μεσαίωνα.
  32.000 θέσεις (όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων) θα κατανεμηθούν στους δήμους της χώρας και 3.500 θέσεις στις περιφέρειες.

  Οι δήμαρχοι του Σύριζα και του ΚΚΕ που αποφάσισαν να εφαρμόσουν την κοινωφελή εργασία συμβάλλουν στην περεταίρω απορρύθμιση της εργασίας και εφαρμόζουν μνημονικές πολιτικές που καταγγέλλουν.

  Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός εργασίας 14/11/2014, υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014- 2015» κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις και δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
  Με το πρόγραμμα αυτό ο ένας στους δυο εργαζόμενους στους ΟΤΑ θα εργάζεται πλέον με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας. Ονομάζουν ωφελουμένους και όχι εργαζόμενους αυτούς που θα πάρουν μέρος σε αυτό, καταπατώντας με αυτό τον τρόπο κάθε έννοια εργατικού δίκαιου. Η συγκυβέρνηση επιδιώκει με διάφορους τρόπους να απαλλαγεί από παλιούς εργαζόμενους γιατί έχουν υψηλό μισθολογικό κόστος. Μέσα από τη λεγόμενη αξιολόγηση, τον προσχηματικό έλεγχο των συμβάσεων, την κατάργηση υπηρεσιών, θέλει να κάνει απολύσεις για να υπηρετήσει ένα στρατηγικό σχέδιο που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα μικρότερο, αντιδραστικότερο, ανταποδοτικότερο στη λειτουργία του κράτος στην κεντρική και τοπική δημόσια διοίκηση. Με εργαζόμενους ευέλικτους με ελάχιστα δικαιώματα και χαμηλό μισθολογικό κόστος. Τον στρατηγικό αυτό αντιδραστικό στόχο προωθούν με την κοινωφελή, την εθελοντική εργασία, το νέο μισθολόγιο- φτωχολόγιο που ετοιμάζουν για το δημόσιο, καθώς και με τις πολιτικές που επεξεργάζονται και σπρώχνουν εργαζόμενους σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
  Οι προσλήψεις στην κοινωφελή εργασία θα γίνουν με επίβλεψη του ΑΣΕΠ, θα αφορούν 117 ειδικότητες και αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος και τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη- εργαζόμενου) των ωφελουμένων που θα προσλάβει ο Επιβλέπων Φορέας (Δήμος/Περιφέρεια).
  Συγκεκριμένα, για κάθε ωφελούμενο που θα προσληφθεί από τον Επιβλέποντα Φορέα για την υλοποίηση της πράξης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί:
  α) σε 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών και β) σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις. Εκτός από τα ποσά που καταβάλλονται στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ο ΟΑΕΔ δεν υποχρεούται να καταβάλει οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση στους ωφελούμενους (άδεια, επίδομα αδείας, ειδικές άδειες κ.α.) και γενικώς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, πέραν των ρητώς προβλεπομένων στην παρούσα Κ.Υ.Α.
  Με τη λήξη του προγράμματος, οι ωφελούμενοι απολύονται αυτοδικαίως, χωρίς καμία αποζημίωση και χωρίς να απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής πράξης, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις της παρ. ΙΔ1 του Ν. 4152/2013. Σημαντική αλλαγή επέρχεται μόνο στην ασφάλιση όσων ανέργων κατηγορία ΥΕ απασχοληθούν σε υπηρεσίες καθαριότητας όπου θα έχουν βαρέα ένσημα.

  Οι δημοτικές αρχές της αριστεράς που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, πορεύονται δεξιά σε ένα ζήτημα που έχει στρατηγική σημασία για την εργατική τάξη της χώρας. Με την πολιτική τους αυτή συνεισφέρουν στην ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση της εργατικής δύναμης και της μείωσης του μισθολογικού κόστους για το κράτος εργοδότη. Συμβάλουν στην εφαρμογή των βάρβαρων μνημονικών πολιτικών, στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στην υπερεκμετάλλευση των ανέργων. Βάζουν και αυτές ένα ακόμη λιθαράκι στην απορρύθμιση της εργασίας, διαψεύδοντας προσδοκίες όσων έλπιζαν ότι οι δήμαρχοι της αριστεράς θα ασκήσουν μια πολιτική φιλολαϊκή, φιλεργατική και ότι θα «έσκιζαν τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους». Οι παρατάξεις αυτές στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καλούσαν το λαό να καταψηφίσει τους μνημονιακούς δημάρχους και ότι θα αντισταθούν για να καταργηθούν οι αντεργατικές πολίτικές.
  Μπορεί τα κόμματα της αριστεράς ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ να καταψήφισαν στην Βουλή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έρχονται όμως τα στελέχη αυτών των κομμάτων τώρα ως δημοτικές αρχές ( δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) επικαλούμενοι τα ίδια επιχειρήματα με τους δημάρχους της αστικής πολιτικής και των μνημονίων και αποφασίζουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό και υποχρεωτικό από την κεντρική εξουσία. Συμβάλλουν με την πολιτική τους αυτή να ενισχύεται η αναξιοπιστία των πολιτικών και των κομμάτων στη σχέση τους με το λαό, αφού αλλά καταγγέλλουν και άλλα κάνουν όταν ασκούν και αυτοί εξουσία. Απογοητεύουν το λαό, δεν μπορούν να τον εμπνεύσουν, να τον κερδίσουν και να αποτελέσουν την ελπίδα αναγέννησης του εργατικού κινήματος και διεξόδου από την κρίση προς όφελος του λαού όταν ασκούν και εφαρμόζουν αστικές αντεργατικές πολιτικές. Τα δημοτικά συμβούλια και οι δημοτικές αρχές που έχουν αναφορά στην αριστερά θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους, να μην εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα και να πρωταγωνιστήσουν μαζί με τα συνδικάτα και τους ανέργους σε ένα κίνημα διεκδίκησης σταθερής εργασίας με δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό, μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ΤΩΡΑ. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις όλης της αριστεράς οφείλουν με συνέπεια υπερασπιζόμενοι τα εργατικά δικαιώματα να αντισταθούν ενάντια σε αυτές της πολιτικές, να μην συναινέσουν, να μην σωπάσουν, επειδή τις εφαρμόζουν δημοτικές αρχές των κομματικών – πολιτικών τους χώρων. Θα δοκιμαστούν και αυτές στην πράξη για την πολιτική τους.
  Ο εφιάλτης της ανεργίας δεν περιορίζεται πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζεται με αυτές τις πολιτικές που προωθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, συγκυβέρνηση, η Ε. Ένωση και το Δ.Ν.Τ. και εφαρμόζουν και οι δήμαρχοι. Οι άνεργοι δεν χρειάζονται πολιτικές που ανακυκλώνουν την ανεργία, που παρέχουν περιορισμένη απασχόληση χωρίς δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό. Δεν χρειάζονται πολιτικές ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας. Οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις της αριστεράς και στην τοπική διοίκηση – αυτοδιοίκηση οφείλουν να πρωτοστατήσουν σε ένα κίνημα ταξικής ενότητας των εργαζομένων και των ανέργων υπεράσπισης και διεκδίκησης σταθερής εργασίας. Για να βρουν δουλειά οι άνεργοι χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις σταθερής εργασίας, ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και με δημόσιες επενδύσεις. Χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ και το δημόσιο για να υπάρξει επανεκκίνηση στην λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών. Να υπάρξουν προγράμματα αυτεπιστασίας στους ΟΤΑ και να σταματήσουν οι αναθέσεις έργων σε εργολάβους και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Να μειωθούν οι ώρες εργασίας και τα όρια ηλικίας για την σύνταξη στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Να απαγορευτούν οι απολύσεις. Σε μια τέτοια πολιτική κατεύθυνση είναι ανάγκη να κινηθούν οι δημοτικές αρχές της αριστεράς και όχι να γίνονται το μακρύ χέρι εφαρμογής της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων.

  Υ.Γ. Μεταξύ των Δήμων που έχουν ζητήσει και θα εφαρμόσουν την κοινωφελή εργασία είναι:
  ΑΓ. Παρασκευή 151 ωφελούμενοι. Αιγάλεω 200, Βύρωνα 134, Ζωγράφου 210, Καισαριανή 78, Χαλάνδρι 190, Χαϊδάρι 138, Φιλαδέλφεια 106, Πετρούπολη 54, Ν. Ιωνία 191, Κερατσίνι 260, Πατρέων 581.

  Παναγιωτόπουλος Χρήστος Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.
  Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ.

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Χρήστο μεγάλα λόγια λες, που ίσως να σου φαίνονται και πολύ επαναστατικά.
  Είναι προφανές ζεις την πραγματικότητα της μονιμότητας σου και δεν έχεις πάρει μυρουδιά τι πραγματικά γίνεται στην πιάτσα.
  Η πείνα τέλος δεν έχει, και συ ,ο επαναστάτης που κόπτεσαι για τα συμφέροντα της τάξης πρέπει να δώσεις άμεση και πρακτική απάντηση.
  Διαφορετικά όλα τα παραπάνω που λες θα είναι λόγια χωρίς αποδέκτες.

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.