.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Τέχνη και Οκτωβριανή Επανάσταση -Τα βίντεο της εκδήλωσης


Διεξήχθη με επιτυχία και μαζική συμμετοχή η εκδήλωση της λέσχης θεωρίας και πολιτισμού Αναιρέσεις, ενόψει των 97 χρόνων από το κόκκινο Οκτώβρη με τίτλο: Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στις 7.30 μμ.

Εισηγητές ήταν ο Γιώργος Μανιάτης και ο Σάββας Μιχαήλ. Συντονιστής ο Μιχάλης Παπαμακάριος.

Ο Γιώργος Μανιάτης στη πλούσια και ουσιαστική εισήγησή του ανέδειξε το ζήτημα της διαπάλης των δύο κυρίως ρευμάτων που εμφανίστηκαν στη επαναστατημένη Ρωσία για το ζήτημα της οργάνωσης της κουλτούρας, του τρόπου αντιμετώπισης των πολιτιστικών στοιχείων του παρελθόντος (καταγγελία ή δημιουργική υπέρβασή τους) και της δυνατότητας συγκρότησης ενός νέου καθαρού επαναστατικού πολιτισμού της εργατικής τάξης. Διαπάλη που πήρε την πιο χαρακτηριστική της μορφή με την αντιπαράθεση Λένιν – Μπογκντάνωφ. Ο εισηγητής παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της διαλεκτικής προσέγγισης του Λένιν ανέλυσε τις επιδράσεις, τις συνέπειες και την πολιτική σημασία των δύο αυτών ρευμάτων.

Ο Σάββας Μιχαήλ συνέδεσε την ίδια την Οκτωβριανή επανάσταση ως κορυφαία ιστορική τομή στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού με τις καλλιτεχνικές πρωτοπορίες και ανέδειξε την σημασία που έδιναν οι μπολσεβίκοι στην ανάπτυξη του πολιτιστικού έργου, ακόμη και μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες στερήσεων και εμφυλίου πολέμου. Στάθηκε ιδιαίτερα στη διαλεκτική αντιμετώπιση της σχέσης κόμματος – καλλιτεχνικών πρωτοποριών μέσα από την οπτική του Λένιν και του Τρότσκι, καθώς και την αντιμετώπιση αυτών των καλλιτεχνών τη περίοδο του Σταλινισμού. Τέλος στάθηκε ιδιαίτερα στη κληρονομιά του Οκτώβρη τόσο μέσα στο έργο σημαντικών δημιουργών, μερικών άγνωστων στο ευρύ κοινό, όσο και στις επιδράσεις που είχε σε άλλα καλλιτεχνικά ρεύματα που εμφανίστηκαν μετέπειτα στις χώρες της Δύσης.

Άνοιγμα από τον συντονιστή Μιχάλη Παπαμακάριο:

 

 

Η ομιλία του Γιώργου Μανιάτη:

 

Η ομιλία του Σάββα Μιχαήλ:

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.