.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Τουρκία: Αυτοδύναμο το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ) -Το HDP ξανά στη Βουλή


toyrkia_ekloges-astynomokratiaΓράφει ο Σεΐτ Αλντογάν*

Στις εκλογές που διεξάχθηκαν σήμερα στην Τουρκία, το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υπέρ του κόμματος του Ερντογάν.

Το κόμμα του Ερντογάν κατάφερε να αποσπάσει ποσοστό 49,4%, εξασφαλίζοντας 316 βουλευτές.

Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κόμμα της συμμαχίας του κουρδικού κινήματος με την αριστερά, πήρε 10,7%, σπάζοντας το αντιδημοκρατικό κατώφλι του 10% και  εξασφαλίζοντας για δεύτερη φορά την είσοδό του στη Βουλή, με 59 βουλευτές.

toyrkia_ekloges-diyarbekir-

       Εκλογές στο Ντιγιάρμπεκιρ…

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης των γκρίζων λύκων (ΜΗΡ), πήρε 12% εξασφαλίζοντας 41 έδρες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) πήρε 25,4% και 134 βουλευτές.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τουρκική Βουλή αποτελείται από 550 βουλευτές, οπότε σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ με 316 έδρες σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Νταβούτογλου, στην πρώτη δήλωση που έκανε, θεώρησε ότι είναι μια καθαρή νίκη του κόμματός του. Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του,  δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν το έργο που είχαν ξεκινήσει.

Δηλώσεις εκ μέρους του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), έκαναν οι επικεφαλής του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγέν Γιουκσεκντάγκ.

toyrkia_ekloges-xartis

Στα παράλια κυριαρχεί το CHP, στο Κουρδιστάν το HDP

Στις δηλώσεις τους αυτές ανέφεραν ότι από τις 7 Ιουνίου, που έγιναν οι προηγούμενες εκλογές, μέχρι τώρα, πέρασαν πέντε μήνες και μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες στην Τουρκία δεν υπήρχαν κανονικές συνθήκες. Αντίθετα υπήρχαν συνθήκες καταπίεσης και τρομοκρατίας, που εκπορεύθηκαν κατευθείαν από την κυβέρνηση και από το κράτος.

Πρόσθεσαν ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πάνω από 200 άτομα δολοφονήθηκαν,  εκατοντάδες στελέχη τους οδηγήθηκαν στις φυλακές, ενώ πάρα πολλά γραφεία τους δέχθηκαν επίθεση. Γενικά το κράτος κήρυξε ένα πόλεμο ενάντια στο λαϊκό κίνημα, και μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Τουρκία οδηγήθηκε στις εκλογές. Παρόλη αυτή τη συγκυρία, παρόλη την τρομοκρατία, το αποτέλεσμα ικανοποιεί το κουρδικό κίνημα και το αριστερό κίνημα, τόνισαν οι δύο επικεφαλής. Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι ο αγώνας που δίνουν για τη δημοκρατία και την ειρήνη, θα συνεχιστεί μέσα και έξω από τη Βουλή.

toyrkia_ekloges-pinakidesΑπό την άλλη μεριά, ανακοινώθηκε από την τουρκική αστυνομία ότι σε όλη την Τουρκία περίπου 250 άτομα οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια. Ιδιαίτερα στο Κουρδιστάν, σε πάρα πολλές περιοχές η αστυνομία επιτέθηκε στους ψηφοφόρους της αριστεράς και του φιλοκουρδικού κόμματος.

Σε ανακοίνωση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος  αναφέρεται ότι το κόμμα τους αποτελεί εγγύηση για την δημοκρατία και  την ελευθερία. Ότι το κυβερνών κόμμα  χρησιμοποίησε τη δύναμη της εξουσίας ενάντια στη νομιμότητα, καθώς και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια σε αυτό.

toyrkia_ekloges-1Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν, το κράτος και η προσωρινή κυβέρνηση δημιούργησε συνθήκες τρομοκρατίας. Αυτή η τρομοκρατία συνετέλεσε  στην πόλωση μέσα στην κοινωνία και αυτή η πόλωση ωφέλησε το κυβερνών κόμμα, το ΑΚΡ.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι πως από ό,τι φαίνεται, αυτή η κυβέρνηση που με την πόλωση της κοινωνίας ήρθε στην εξουσία, θα συνεχίσει τον πόλεμο που έχει ανοίξει: πρώτα ενάντια στο κίνημα και κατά δεύτερο λόγο ενάντια στην πτέρυγα της αστικής τάξης που εκινείτο ενάντια στην κυβέρνηση. Οπότε στις επόμενες μέρες αναμένονται επιθέσεις ενάντια στο κίνημα και ενάντια στο τμήμα της αστικής τάξης που δεν υποστήριζε το κόμμα του Ερντογάν.

toyrkia_ekloges-aytomata

Πολεμικό κλίμα, αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες και αυτόματα στα εκλογικά τμήματα

Γενικά σε όλη την Τουρκία και στο Κουρδιστάν, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι, πέρα από την τρομοκρατία, υπήρξε και νοθεία. Έξω από εκλογικά τμήματα υπήρχαν ΙΧ αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες…

Όταν αντιδρούσε ο κόσμος ενάντια στην αστυνομοκρατία στο Κουρδιστάν επιτέθηκε η αστυνομία ενάντια στους ψηφοφόρους της αριστεράς.

*Ανταποκριτής στην Ελλάδα /Αθήνα της ημερήσιας εφημερίδας Evrensel και του τηλεοπτικού καναλιού Hayat

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.