.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το «ΟΧΙ» να είναι του λαού


18411941204_059291c1a7_z

Και ξαφνικά το ρολόι γύρισε στον Νοέμβρη του 2011. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε ότι δεν είναι πρόθυμη να «καεί» ήδη από τον τέταρτο μήνα της, περνώντας ένα δυσβάσταχτο αντιλαϊκό πακέτο χωρίς ένα «τυράκι» (π.χ., το χρέος) για να χρυσώσει το χάπι και προκήρυξε δημοψήφισμα για την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου.

Το ερώτημα είναι παρόμοιο με εκείνο που σχεδίαζε η κυβέρνηση Παπανδρέου, στο δημοψήφισμα για το Μνημόνιο 2 που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, μετά τις «Κάννες»: Ναι ή όχι στο νέο πακέτο μέτρων, που στην πραγματικότητα θέτει επί τάπητος το ζήτημα “ναι ή όχι στο ευρώ”.

Η κυβέρνηση καλεί τον λαό να ψηφίσει «όχι», ελπίζοντας να το χρησιμοποιήσει μετά ως νέο διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που δεν αφορούν την ουσία αλλά την ταχύτητα και τη διάρθρωση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων υπέρ του κεφαλαίου.

Όμως το «όχι» πρέπει να είναι του λαού.

Αυτό σημαίνει ότι η αντικαπιταλιστική Αριστερά πρέπει να βγει άμεσα μπροστά, όχι για να στηρίξει το κυβερνητικό «όχι» αλλά για να συμβάλει στη λαϊκή οργάνωση από αύριο κιόλας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, ώστε να πάρει τη ρήξη ο λαός στα χέρια του, λέγοντας «όχι» από την κάλπη και τους δρόμους στη νέα συμφωνία, στην κυβερνητική πολιτική, στο ευρώ και την ΕΕ, στην ισοπέδωση του κόσμου της εργασίας που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να υπερβεί την κρίση προς όφελός του.

Γιατί δεν μπορεί να ηγηθεί καμίας φιλολαϊκής ρήξης μία κυβέρνηση που έχει επανειλημμένα δώσει τα διαπιστευτήριά της στον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες ήδη προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά έχει δώσει τόσες και τόσες αποδείξεις ότι εξυπηρετεί και θα εξυπηρετήσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ούτε μπορεί να αποτελέσει δύναμη κρούσης μιας ρήξης το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του, ή μερίδες του εγχώριου κεφαλαίου.

Είναι φανερό ότι την επόμενη εβδομάδα θα οργιάσουν οι εκβιασμοί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, ενώ το μαύρο αντιδραστικό λόμπι «μένουμε Ευρώπη» και οι κυρίαρχες μερίδες του κεφαλαίου θα επιχειρήσουν – ίσως και στο δρόμο – να επιβάλουν ένα «ναι» στο νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων.

Όμως κίνδυνος για το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα αποτελεί και το να στοιχηθεί πίσω από την κυβέρνηση, δίνοντάς της λευκή επιταγή να εκκινήσει ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης ή να διαχειριστεί μία «ρήξη» προς όφελος του κεφαλαίου.

Μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και οι ανάγκες, δύναμη κρούσης το κίνημα, πνοή η αντικαπιταλιστική Αριστερά, ώστε το “όχι” να είναι δικό μας.

Γ.Μ.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 4
Συμμετοχές )



2 σχόλια στο “Το «ΟΧΙ» να είναι του λαού

  1. Θανάσης Ανεστόπουλος

    Όχι στην Συμφωνία – Τώρα Ρήξη / Το σχόλιο Της Ημέρας/ 27-6-2015/ του Θ. Ανεστόπουλου

    Μετά την σωστή απόφαση του Αλ. Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα “ναι ή όχι στην συμφωνία” με τους δανειστές – τοκογλύφους μερικές πρώτες σκέψεις :

    To OXI που πρέπει να εκφραστεί στις κάλπες στις 5/7 από τον ελληνικό λαό, πρέπει από αύριο μέχρι τις κάλπες να ηχήσει και να ακουστεί στους ΔΡΟΜΟΥΣ, στους ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ….εκεί που ζουν οι λαικές μάζες…

    Το ΟΧΙ να είναι και ΟΧΙ στην λυκοσυμαχία της ΕΕ, ΡΗΞΗ με τον ευρώ και τους τοκογλύφους, ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

    Το ΟΧΙ να δώσει ώθηση για την ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής – επαναστατικής αριστεράς, πρωτοπόρα για την νίκη του λαικού – εργατικού κινήματος.

    Το ΟΧΙ να γίνει κυρίαρχο από αύριο κιόλας με διαδηλώσεις, πορείες, συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα…Πρώτα ψηφίζουμε στους δρόμους και τέλος στην κάλπη…

    Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκφραστεί ο λαός μόνο στις κάλπες, ενώ από τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων του αστικού μπλοκ (που ουσιαστικά είναι με την συμφωνία με τους εκβιαστές) τονίζουν ότι το δίλημμα πρέπει να είναι ναι ή όχι στο ευρώ, το ΠΑΣΟΚ ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, το ΚΚΕ ακόμη δεν έχει κάνει δηλώσεις….ενώ τα ΜΜΕ θα ρίξουν το δηλητήριο του εκβιασμού και της χρεοκοπίας….

    Ας είναι το ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με τους εκβιαστές….να γίνει ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. και ΡΗΞΗ με το Ευρώ…για τον σοσιαλισμό και την αξιοπρέπεια μας…

    ΠΑΝΘΗΡΑΣ *29

    Reply
  2. Ρέππα Ντίνα

    Να σηκώσουμε το γάντι και να μετατρέψουμε το δημοψήφισμα σε ένα μεγάλο εργατικό και λαϊκό ΟΧΙ στα σχέδια της τρόικα και της κυβέρνησης για βιασμό με ανασκολοπισμό ή με σταύρωση! Γιατί όσο περισσότερους κυβερνητικούς βουλευτές ακούω στα κανάλια, τόσο περισσότερο εξοργίζομαι που μεταφράζουν το ΟΧΙ μου σε συμφωνία με τις απεχθείς κυβερνητικές προτάσεις για νέο μνημόνιο… Είναι γελασμένοι όποιοι προτείνουν δημοψήφισμα με τέτοιο ερώτημα για να απελευθερωθούν τα χέρια τους να υπογράψουν μνημόνια σταύρωσης του λαού! Είναι γελασμένοι όσοι ονειρεύονται ένα δημοψήφισμα που θα τους απαλλάξει από τις ενοχλητικές φωνές για ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ και ΡΗΞΗ! Είναι αδιανόητο να φτάσουμε στο δημοψήφισμα καναπεδάτοι!!! Με τον Πρετεντέρη και τον Πρωτοσάλτε να μας γανώνει το κεφάλι πόσο αναγκαίο είναι να μείνουμε στο λάκκο των λεόντων… Το πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ηγηθεί ενός κινήματος ρήξης… Η κυβέρνηση καθόρισε το ερώτημα του δημοψηφίσματος… Γιατί έβαλε σε διακύβευμα μόνο την πρόταση των θεσμών κι όχι και τη δική της πρόταση; Γιατί επιδιώκει να τη θεωρήσουμε δεδομένη κι “αριστερή” λύση μνημονιακής απάντησης… Μία μόνο επιλογή έχουν οι εργαζόμενοι… Να γεμίσουν οι δρόμοι κι οι πλατείες με δεκάδες χιλιάδες που θα διεκδικούν ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ και ΡΗΞΗ ΤΩΡΑ! Η εισβολή του λαού στις εξελίξεις είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία… ώστε το δημοψήφισμα να γίνει πριν την Κυριακή στους δρόμους και στα συνθήματα… για να εμποδίσει την κυβέρνηση “να παίξει” με το αποτέλεσμά του… για να δώσει μήνυμα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης… για να ξαναφέρει την ελπίδα της απελευθέρωσης και όχι την απαισιοδοξία μιας “έντιμης” υποταγής… Να αδράξουμε την ευκαιρία… Την Κυριακή 28 Ιούνη, στο Σύνταγμα και στις πλατείες σε όλες τις πόλεις ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του… ΟΥΤΕ ΔΝΤ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΕ, ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΛΑΕ!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.