.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Φαρμακεία: Εργοδοτική έκκληση για το ωράριο


solidarity-31Όχι στήριξη μικρών ή μεγάλων εργοδοτών

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει ξανά με έντονο τρόπο το ζήτημα των ωραρίων των φαρμακείων. Όπως φαίνεται, τις δικές τους επιδιώξεις προωθούν με διάφορες μεθόδους οι ιδιοκτήτες μεγάλων φαρμακευτικών αλυσίδων, αντιπαρατιθέμενοι με τα μικρά φαρμακεία, εντάσσοντας στα σχέδιά τους και μερίδες εργαζομένων στο φάρμακο. Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ταξική Ενότητα Φαρμάκου/Ιατροτεχνολογιών και συναφών κλάδων «αντί η φωνή των εργαζόμενων στα φαρμακεία να διατυπώνεται ανεξάρτητα και αντιπαραθετικά και στις δύο αυτές πλευρές των εργοδοτών, η κατάσταση της αναιμικής συνδικαλιστικής οργάνωσης στον κλάδο άρχισε ήδη να γεννάει τέρατα».

Σε φαρμακεία κυκλοφορεί «Έκκληση Φαρμακοϋπαλλήλων» από «Επιτροπή Αγώνα συναδέλφων» οι οποίοι ζητούν υπογραφές σε ένα κείμενο που, κατά περίεργο τρόπο, διακινείται σε υπαλλήλους φαρμακείων από… εργοδότες φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες φαρμακείων οι οποίοι ζητούν από το προσωπικό τους να υπογράψει το κείμενο.

Στο κείμενο οι «συνάδελφοι» αντιδρούν στο «τρομακτικό ενδεχόμενο επιστροφής στο 40ωρο»(!), ισχυρίζονται ότι το διευρυμένο ωράριο των έξι ημερών και 70 – 80 ωρών «έδωσε δουλειά» και ότι «αν καταργηθεί θα πρέπει να απολυθούν». Καταλήγουν, κάνοντας έκκληση σε συνδικαλιστικά όργανα και κυβέρνηση για «να σταθούν στο πλευρό τους». Πρόκειται για ένα κείμενο εξόφθαλμα κομμένο και ραμμένο για τη στήριξη των συμφερόντων της μιας μερίδας των φαρμακοποιών. Έχει όμως και δύο σημαντικές «παρενέργειες»: βάζει τους ίδιους τους εργαζόμενους να επιχειρηματολογούν για την απόλυσή τους λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών και διχάζει τους φαρμακοϋπάλληλους με διαχωρισμούς που στην πραγματικότητα αφορούν μόνο τους εργοδότες τους.

Σύμφωνα με την Ταξική Ενότητα Φαρμάκου, οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν για την κατάργηση του διευρυμένου ωραρίου και να εμποδίσουν την εξαήμερη εργασία, την εξαθλίωση με τις 10ωρες και 12ωρες βάρδιες. Για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που να κατοχυρώνει όλα τα παραπάνω, σαν ελάχιστη εξασφάλιση των εργασιακών, εργατικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων. Καλεί δε τους εργαζόμενους των φαρμακείων, όχι μόνο να μην υπογράψουν το άθλιο αυτό κείμενο, αλλά να το καταδικάσουν, και να συσπειρωθούν στα εργατικά σωματεία, αγωνιζόμενοι συλλογικά.

Δημοσιεύτηκε στο Πριν στις 11 Απρίλη 2015

Η ανακοίνωση της Ταξικής Ενότητας Φαρμάκου, αναφέρει τα εξής:

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει ξανά με έντονο τρόπο το ζήτημα των ωραρίων των φαρμακείων και γύρω από αυτό μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ιδιοκτητών φαρμακοποιών, στο γνωστό μοτίβο των μεγάλων και μικρών φαρμακείων. Και δυστυχώς, αντί η φωνή των εργαζόμενων στα φαρμακεία να διατυπώνεται ανεξάρτητα και αντιπαραθετικά και στις δύο αυτές πλευρές των εργοδοτών, η κατάσταση της αναιμικής συνδικαλιστικής οργάνωσης των συναδέλφων στον κλάδο άρχισε ήδη να γεννάει τέρατα.

Κυκλοφορεί στα φαρμακεία μια «Έκκληση Φαρμακοϋπαλλήλων» από «Επιτροπή Αγώνα συναδέλφων» οι οποίοι ζητούν υπογραφές σε ένα κείμενο που, κατά περίεργο τρόπο, διακινείται σε συναδέλφους φαρμακείων από εργοδότες φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες φαρμακείων οι οποίοι ζητούν από το προσωπικό τους να υπογράψει το κείμενο.

Στο κείμενο οι «συνάδελφοι» αντιδρούν στο «τρομακτικό ενδεχόμενο επιστροφής στο 40ωρο»(!) (ίσως θα ήθελαν αν είναι δυνατόν να μην κλείνουν καθόλου τα φαρμακεία), μας λένε ότι το διευρυμένο ωράριο των έξι ημερών και 70 και 80 ωρών τους έδωσε δουλειά και αν καταργηθεί θα πρέπει να απολυθούν, κάνουν έκκληση στα συνδικαλιστικά όργανα και την κυβέρνηση να σταθούν στο πλευρό τους. Πρόκειται για ένα κείμενο εξόφθαλμα κομμένο και ραμμένο για τη στήριξη των συμφερόντων της μιας μερίδας των φαρμακοποιών. Έχει όμως και δύο σημαντικές «παρενέργειες»: βάζει τους ίδιους τους εργαζόμενους να επιχειρηματολογούν για την απόλυσή τους λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών και διχάζει τους φαρμακοϋπάλληλους με διαχωρισμούς που στην πραγματικότητα αφορούν μόνο τους εργοδότες τους (εκτός και αν κανένας συνάδελφος μοιράζεται τα κέρδη είτε των μεγάλων είτε των μικρών φαρμακείων και δεν το ξέραμε).

Σε όλα τα παραπάνω οι πραγματικοί συνάδελφοι και οι εργαζόμενοι του κλάδου θεωρούμε το κείμενο «τους» ένα άθλιο προϊόν συναλλαγής με τους εργοδότες και θα μείνει σαν ένα κείμενο που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα, όχι μόνο των συναδέλφων, αλλά και όλων των εργαζομένων.

Δεν αναφέρει το κείμενο λέξη για τα ατελείωτα ωράρια εργασίας μας, τις άθλιες αμοιβές μας, τις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες μας, τις υποχρεώσεις μεσαιωνικού τύπου για απλήρωτη δουλειά-αγγαρεία τα Σάββατα, τις επιδοτήσεις των αφεντικών για αυτές τις «θέσεις εργασίας» με τα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας. Για ποιες ακριβώς αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας μιλάει το κείμενο;

Δεν εξηγεί το κείμενο τελικά ότι θέσεις εργασίας στον κλάδο χάνονται ακριβώς από το όργιο που έχει στηθεί με τα ωράρια των εργαζόμενων, από τα 50ωρα τη βδομάδα και βάλε, από την τσάμπα δουλειά τα Σάββατα και τις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, από το «δούλεψε παραπάνω για να μην σου κατεβάσω τα μισθό στα 500 ευρώ», τελικά από το ότι οι εργοδότες βάζουν κάθε εργαζόμενο να δουλεύει για δύο.

ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ απαντάμε

Πιστεύουμε ότι εργαζόμενοι και εργοδότες ΔΕΝ έχουν τα ιδια συμφέροντα! Γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την κατάργηση του διευρυμένου ωραρίου και να εμποδίσουμε την εξαήμερη εργασία, την εξαθλίωσή μας με τις 10ωρες και 12ωρες βάρδιες. Γι’ αυτό και πρέπει συλλογικά να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε απολύσεις σε φαρμακεία και να επιβάλουμε αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια απέναντι σε «μικρούς» και «μεγάλους» εργοδότες

ΔΕΝ θεωρούμε τους άνεργους συναδέλφους μας σαν ένα ξεχωριστό κομμάτι. Παλεύουμε μαζί τους για επιδόματα ανεργίας ίσα με τον βασικό μισθό, σε όλη την διάρκεια της ανεργίας τους. Απαιτούμε ΜΕΙΩΣΗ των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση των αμοιβών, για «λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους».

-Διεκδικούμε Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να κατοχυρώνει όλα τα παραπάνω, σαν ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΞΑΣΦΆΛΙΣΗ των εργασιακών, εργατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.

-Παλεύουμε για ένα ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ, ΤΑΞΙΚΟ συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα που να ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ με βάση τα δικά τους συμφέροντα ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των εργοδοτών.

-Καλούμε τους συναδέλφους μας όχι μόνο να μην υπογράψουν το άθλιο αυτό κείμενο, αλλά και να το καταδικάσουν. Να συσπειρωθούμε στα εργατικά σωματεία, να οργανωθούμε και να παλέψουμε συλλογικά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ

Ταξική Ενότητα εργαζομένων φαρμακευτικών, ιατροτεχνολογικών & συναφών επαγγελμάτων

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 73.33% ( 3
Συμμετοχές )



Ένα σχόλιο στο “Φαρμακεία: Εργοδοτική έκκληση για το ωράριο

  1. ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΤΣΙΡΩΝΑ

    Πέντε χρόνια μνημονιακής καταστροφικής για την κοινωνία (όχι όλη την κοινωνία! οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι), ο κλάδος των φαρμακοποιών του φαρμακείου (όχι όλοι οι φαρμακοποιοί, κάποια μικρή ομάδα θησαύρισε και εξακολουθεί να θησαυρίζει σε βάρος της πλειοψηφίας), δεχτήκαμε , αντιστρόφως ανάλογη με την προσφορά μας στο δημόσιο σύστημα υγείας , επίθεση ,με στόχο την βίαιη αλλαγή του χάρτη στο χώρο του φαρμάκου. Το μεγάλο κεφάλαιο (πολυεθνικές φαρμάκου, ελληνική φαρμακοβιομηχανία και αχυράνθρωποι φαρμακοποιοί) στην εποχή της κρίσης του καπιταλισμού , επιλέγουν τον απόλυτο έλεγχο της αλυσίδας του φαρμάκου(παραγωγή-εισαγωγή-διακίνηση) σαν τρόπο όχι απλά για να επιβιώσουν σε βάρος της κοινωνίας , αλλά να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους απομυζώντας κάθε σταγόνα των δαπανών υγείας και καταληστεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία( αυτό τουλάχιστον δείχνει η εμπειρία από την εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε άλλες χώρες).

    Το ωράριο στα φαρμακεία, αποδείχτηκε ο πιο κατάλληλος μηχανισμός για την διάλυση του φαρμακευτικού ιστού. Το ωράριο βέβαια, συνοδεύτηκε και με άλλα μέτρα( καθυστερήσεις πληρωμών, αυθαίρετες περικοπές, rebate, μείωση ποσοστού κέρδους , φοροεπιδρομή, μείωση των δαπανών υγείας, ελλείψεις φαρμάκων, ασύδοτη πολιτική εκβιασμών από τις εταιρείες και φαρμακαποθήκες,ανεξέλεγκτες εξαγωγές, ασφυξία από τις τράπεζες κ.α).ΌΛΑ ΜΑΖΙ οδήγησαν ήδη συναδέλφους στο λουκέτο και στην εξαθλίωση και μια μεγάλη μερίδα φαρμακείων να φυτοζωούν και η θηλιά γύρω από το λαιμό τους να σφίγγει.

    Είναι αλήθεια ότι η κοινωνική ομάδα των φαρμακοποιών ήταν και είναι πάντα ευάλωτη σε υποσχέσεις των εκπροσώπων της εξουσίας και στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα( ας μη ξεχνάμε την προσμονή για λύσεις , κάθε φορά που άλλαζε ο υπουργός υγείας , χωρίς να αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης). Επίσης οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι , ήταν κυρίως εκφραστές της λογικής ότι τα προβλήματα λύνονται από τους ίδιους( με τους φαρμακοποιούς σε ύπνωση) με παζάρια και γνωριμίες με τους εκάστοτε κυβερνώντες. Κάπως έτσι πορευόμενοι, φτάσαμε και στη ΓΣ του ΠΦΣ , της 28/3/2015. Αυτή η ΓΣ είχε 2 χαρακτηριστικά: 1. κατέληξε για πρώτη φορά στην ιστορία της ίσως, σε μια απόφαση που φαίνεται να εκφράζει τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φαρμακοποιών. Κατά τη γνώμη μας, αυτό δεν ήταν ανεξάρτητο από τις δυνατές φωνές που υψώθηκαν με κάθε τρόπο από τους φαρμακοποιούς και δείχνει , παρά τις αδυναμίες , ότι η κινητοποίηση της πλειοψηφίας , μπορεί σήμερα να επηρεάζει αποφάσεις και αύριο να καταφέρει νίκες. 2. Η απόφαση ήταν 100% ομόφωνη! Ούτε ΕΝΑΣ δεν σηκώθηκε να προβάλει ενστάσεις και ερωτηματικά. Ούτε ο κ.Τσικανδηλάκης που μίλησε σαν εκπρόσωπος της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ κατέθεσε άλλη πρόταση, αν και τώρα μαθαίνουμε ότι σαν εκπρόσωπος Κρητικού Συλλόγου ,είχε ήδη πριν τη ΓΣ καταθέσει χωριστή πρόταση στο Υπουργείο, κινητοποιώντας και το γνωστό βουλευτή. Αυτή η της ΓΣ λοιπόν, από μερικούς εκπροσώπους ήταν υποκριτική, καθησυχαστκή για την πλειοψηφία. Η δραστηριοποίηση των φαρμακοποιών, τους τρόμαξε. Έπρεπε να την φρενάρουν. Ψήφισαν λοιπόν ομόφωνα στη ΓΣ και υπογείως κινούνται σε άλλες κατευθύνσεις.

    Προφανώς οι ομάδες συμφερόντων που συγκροτούνται και δρουν ( μη ξεχνάμε και το καινούριο φρούτο που αυτοαποκαλείται ) δεν θα σταματήσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους. Τα ερωτήματα μας είναι:

    Πως θα το χειριστεί το ΔΣ του ΠΦΣ; Θα στηριχθεί στην πλειοψηφία των φαρμακοποιών κινητοποιώντας τους; Θα πάρει πρωτοβουλίες με βάση τα συμφέροντα της πλειοψηφίας και όχι με τον δισταγμό του πως θα αντιδράσουν οι εκπρόσωποι των μειοψηφικών ομάδων; Η μειοψηφία των κανιβάλων είναι πάντα ένα βήμα μπροστά με τα λεφτά που βγάζει από τα δικά μας λουκέτα. Νομίζουμε ότι ο ΠΦΣ έχει και την οικονομική δύναμη και την επιστημονική νομική και οικονομική ομάδα για να βγει 10 βήματα μπροστά. Αν κάποια μέλη του ΔΣ κρατούν αντίθετη στα συμφέροντα της πλειοψηφίας στάση, ξεμπροστιάστε τους στους συναδέλφους. Στηριχτείτε στον κόσμο!
    Η κυβέρνηση πότε ακριβώς σκέφτεται να ξεκαθαρίσει τη στάση της; Κάθε μέρα που περνάει και δεν καταργούνται οι μνημονιακοί νόμοι που απορύθμισαν το ωράριο( ν.Λοβέρδου, Γεωργιάδη, Καλλικρατικός) καταστρέφονται ζωές. Η κυβέρνηση αυτή ψηφίστηκε για να καταργήσει τα μνημόνια. Η κυβέρνηση αυτή προς το παρόν αυτοπεριορίστηκε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η καταστροφή των φαρμακείων των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών και της υποστήριξης που προσφέρουν στις φτωχογειτονιές , όσον αφορά την υγεία των ανθρώπων, θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα καταργήσετε τους μνημονιακούς νόμους απορρύθμισης του ωραρίου, επαναφέροντας το 40ώρο-5ήμερο από Δευτέρα ως Παρασκευή ορίζοντας σαφώς τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης, το Σάββατο , την Κυριακή και τις αργίες ως εφημερίες; Τα νέα τζάκια που προσπαθούν να στηθούν γύρω από την κυβέρνηση( τα τρωκτικά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που έχουν κατακλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν καλά αυτή την τέχνη) θα συνεχίζουν να πιέζουν σε αντιδραστική κατεύθυνση. Το δίλημμα είναι απλό και θα έλεγα και ταξικό: θα εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των τζακιών τους( και των καυσόξυλων τους) η θα τιμήσετε τις υποσχέσεις που δώσατε στην συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά δια στόματος του κ. Κουρουπλή και θα ρυθμίσετε σαν πρώτη κίνηση το ωράριο;Δεν έχουμε αυταπάτες ότι το ωράριο από μόνο του , χωρίς μια δέσμη μέτρων που θα αντιμετωπίζει το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων που αναφέραμε στην αρχή , θα μπορέσει να στηρίξει τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς. Το θεωρούμε όμως ενδεικτικό των προθέσεων.
    Συνάδελφοι φαρμακοποιοί τι θα κάνουμε; Η κινητοποίηση όλων μας, ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές απόψεις, ασκώντας με κάθε τρόπο πίεση κατάφερε να βγει η συγκεκριμένη απόφαση από την ΓΣ του ΠΦΣ. Τα κοράκια του κλάδου δεν τόλμησαν ανοιχτά να πάρουν αντίθετη θέση. Η μάχη όμως συνεχίζεται και είναι καθημερινή. Το ΔΣ του ΠΦΣ έχει υποχρέωση να βγει μπροστά και να στηριχθεί σε εμάς και όχι στις μειοψηφίες συμφερόντων. Η εποχή της ανάθεσης και της αυταπάτης θα τελειώσει τώρα η θα τελειώσουμε εμείς. Η επιλογή είναι στο χέρι του κάθε φαρμακοποιού.
    Η πρότασή μας καθαρή χωρίς δημιουργική ασάφεια. Ωράριο 40ώρο-5ήμερο από Δευτέρα- Παρασκευή, Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο-Κυριακή -Αργίες εφημερίες, κατοχυρωμένα με νόμο. Αμεση κατάργηση των μνημονιακών καταστροφικών απορρυθμίσεων. Γενικές Συνελεύσεις στους συλλόγους , κάλεσμα των συναδέλφων σε επαγρύπνηση για την υπέρασπιση του ωραρίου και ενημέρωση για την στάση του κάθε συνδικαλιστή. Άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για την υγεία που θα περιλαμβάνει την ελάχιστη για την επιβίωση μας δέσμη μέτρων.

    Για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών

    Αρχοντούλα Τσιρωνά

    Εκλέκτορας ΦΣΑ στον ΠΦΣcropped-10317614_10152920882391584_8926206990739848104_o.jpg

    Τα φαρμακεία των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργαζόμενους στο φάρμακο

    Share this:
    Press ThisTwitterFacebook9GoogleEmailΕκτύπωση

    Σχετικά
    Π.Φ.Σ. Α.Ε. ή οργανο μαχης των ΣΥΛΛΟΓΩΝ;
    σε “Επαγγελματικά”
    Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Π.Φ.Σ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΗΜΑ ΜΑΧΗΣ
    σε “Γενικού ενδιαφέροντος”
    Για τη Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. (6/12/2014)
    σε “Επαγγελματικά”
    Σχολιάστε

    ← ΞΗΛΩΜΑ 24ΩΡΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ
    ΑΡΘΡΑ

    Γενικού ενδιαφέροντος
    Επαγγελματικά
    Επιστημονικά
    Κοινωνικά
    Πολιτισμικά
    Συνδικαλιστικά

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.