.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα στην «Αφύλαχτη Διάβαση»

23/12/2015 | 20:00 - 22:00

Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στην «Αφύλαχτη Διάβαση»

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015, 8-10 το βράδυ. Στους 106,7 για την Αττική και μέσα από το http://www.ertopen.com

Παραγωγή – δημοσιογραφική επιμέλεια – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ανοίγει έναν κύκλο εκπομπών αφιερωμένων στον προσφυγισμό και στη συλλογική μνήμη.

Η πρώτη εκπομπή διερευνά το πώς τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία βοήθησαν στη διατήρηση συνεκτικών δεσμών μεταξύ των προσφύγων αλλά και σαν μέσο έκφρασης των διεκδικήσεών τους.

Με αρχή τα προσφυγικά σωματεία του μεσοπολέμου, η εκπομπή θα πραγματοποιήσει μια ιστορική διαδρομή στα εργατικά αθλητικά σωματεία και στις εργατικές ολυμπιάδες, φωτίζοντας γεγονότα, πρόσωπα, καθώς και τις πτυχές τους.

Οδηγός μας σε αυτό το ιστορικό ταξίδι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νάσος Μπράτσος με το βιβλίο του «Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα».

Ο Νάσος Μπράτσος έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία και στην έρευνα και παρουσιάζει στις σελίδες του μια σπουδαία εποχή για τον αθλητισμό αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Τότε που ήταν ερασιτεχνικός, στηριζόμενος στην ατομική και ομαδική προσπάθεια, την ευγενή άμιλλα των ανθρώπων. Τότε που δεν υπήρχε ακόμα επαγγελματισμός, βελτιωμένα φάρμακα, εμπόριο σωμάτων και προσπαθειών. Μπορεί σήμερα να μη μας φαίνονται μεγάλα τα ρεκόρ, αλλά στηρίζονταν πραγματικά στη μυϊκή και στην ηθική δύναμη του αθλητή. Την αγάπη του για το άθλημα που υπηρετούσε.

Όπως σημειώνει και ο ιστορικός Δημήτρης Λιβεριάτος στον πρόλογο του βιβλίου, «Ο Νάσος Μπράτσος διατηρεί μια σπουδαία πρωτογενή, λαϊκή ιστορία. Σώζει μνήμες και παραδείγματα. Η προσπάθειά του είναι στην πρωτοπορία της αναγέννησης της κοινωνίας μας. Δεν είναι η ιστορία των μεγάλων, των «διάσημων». Είναι η ιστορία από τα κάτω που δημιουργεί. Έχει ιδιαίτερη σημασία να την υπενθυμίζουμε, να την κοινοποιούμε σε αυτούς, κυρίως στους νέους, που δεν τη γνωρίζουν. Συγχρόνως, παράδειγμα σημερινής δράσης. Για τις μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτός ο πολύς, ο μεγάλος, ο σπουδαίος λαός. Πάντα δημιουργικός και πάντα κυνηγημένος, όπως αναφέρει σε σημαντικά παραδείγματα ο Νάσος Μπράτσος».

Το βιβλίο «Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα» του Νάσου Μπράτσου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος.

ertopen.com

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
23/12/2015
Ώρα:
20:00 - 22:00
Κατηγορία Εκδήλωση: