.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Βιβλιοπαρουσίαση: “​Οι πληγές του Φαραώ” στις Ακυβέρνητες Πολιτείες

27/08/2014 | 08:00 - 17:00

Farao

Βιβλιοπαρουσίαση στις Ακυβέρνητες Πολιτείες:
“​Οι πληγές του Φαραώ” του Διονύσιου Βάγια, από τις εκδόσεις Νησίδες

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ.

Ομιλητές:

Γιώργος Στεφανίδης, υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας
Διονύσιος Βάγιας, συγγραφέας

​​
Λίγα λόγια για το βιβλίο:

​​

“Ουδέποτε θα μπορέσει [ο άνθρωπος] να εναρμονιστεί πλήρως με αυτό που απαιτούν τα πράγματα· κάθε φορά θα βρίσκεται μπροστά από το ίδιο πρόβλημα· δεν φτάνει το μήκος καμίας ζωής, για να μπορέσει κάποια στιγμή κάποτε να έχει μάθει (με το σώμα του) τις κινήσεις που θα απαιτεί η εργασία κάθε φορά από αυτόν” (από τον πρόλογο του βιβλίου).

Οι πληγές του Φαραώ περιγράφουν την “επικατάρατο” συνθήκη της εργασίας υπό το πρίσμα μιας αναπόφευκτης σύγκρουσης: αφ’ ενός η εργασία αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση σε έναν άλλως κλειστό κόσμο, αφ’ ετέρου αυτή η ίδια γεννά την αλλοτρίωση, αλλά και την στροφή της ζωής προς το ένδον. Η διπλή υπόσταση της εργασίας γεμίζει αναντίστρεπτα τον κόσμο του υποκειμένου, το οποίο βρίσκει καταφύγιο στο φιλοσοφικό σκέπτεσθαι ως την μοναδική λύση, για να ξεφύγει από το διπολικό της παντοδυναμίας και της εκμηδένισης: φαινόμενα που παράγει μαζικά η εξ ορισμού αλλοτριωμένη μορφή της εργασίας. Με γλώσσα που αντλεί από το οπλοστάσιο της φαινομενολογικής παράδοσης και της ψυχανάλυσης, το βιβλίο πραγματεύεται την αρχέγονη συνάντηση του ανθρώπου με τον κόσμο ως κόσμο της εργασίας· με φόντο την κοινωνικά οφειλόμενη εργασία περιγράφεται εν τω γίγνεσθαι η ψυχική ζωή του υποκειμένου, η σχέση του πνευματικού με το σωματικό και η σύλληψη της ελευθερίας μέσα από την αυτονομημένη τελεολογία της εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο το βιβλίο εξετάζει επίσης μια σειρά από συνοδευτικές “κατάρες” της εργασίας: ελεύθερος χρόνος, εθισμός και χρήμα, ο άλλος και ο εαυτός, (εργασιο)μανία και κατάθλιψη, φόβος, media κ.ά.
​Λίγα λόγια για τους ομιλητές:

Ο Διονύσιος Βάγιας σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Düsseldorf. Εμβάθυνε στη φιλοσοφία του Martin Heidegger με δύο βασικές εργασίες: «Η έννοια της τεχνικής στον Martin Heidegger ή Κατεστραμμένο μνημονικό» („Der Begriff der Technik bei Martin Heidegger oder Zerstörtes Memorial“) και «Η λειτουργία της μνήμης. Προβλήματα της φιλοσοφίας της αντίληψης και του σώματος με αφετηρία τον Martin Heidegger» („Die Funktion des Gedächtnisses. Probleme der Philosophie der Wahrnehmung und des Körpers im Ausgang von Martin Heidegger“). Η ρήξη με την ύστερη Φιλοσοφία του Είναι (Seinsphilosophie) επήλθε στοχαστικά βιωματικά ως κλονισμός εξ αιτίας της ολικής παράδοσης/ εγχείρισης του Όντος στο Είναι (τόπος η λεγόμενη «οντολογική διαφορά»). Είναι μέλος και ομιλητής στην εταιρεία Psychoanalyse und Philosophie e.V. (ιδρυτικού μέλους της Akademie für Psychoanalyse und Psychosomatik e.V.). Με τις εργασίες του στην ελληνική καθιστά προσιτή την φιλοσοφικής προέλευσης κριτική ψυχανάλυση υπό το όνομα Παθογνωστική. Εκτός από δημοσιεύσεις έργων, υπάρχουν και άρθρα στη γερμανική, στην οποία συνεχίζει να γράφει και μετά την παλιννόστηση το 2001.


Ο Γιώργος Στεφανίδης είναι υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει σπουδάσει ψυχολογία και φιλοσοφία στο ΑΠΘ. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκει η εγελιανή διαλεκτική, ο μαρξισμός και η ψυχανάλυση.
​​
«ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ»

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
27/08/2014
Ώρα:
08:00 - 17:00
Κατηγορία Εκδήλωση: