.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Γενική Συνέλευση Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών – Παραρτήματος Ηρακλείου

30/04/2015 | 18:30 - 22:00

Γενική Συνέλευση
Πέμπτη 30/4 στις 18:30
στα γραφεία του συλλόγου των Δασκάλων
Τιτου Γεωργιάδου & Γερωνυμάκη γωνία (κοντά στο παλιό Μητέρα).

Μπορείτε να δείτε που βρίσκονται εδώ

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ:
-προκήρυξη εκλογών
-εργασιακά (μη καταβολές δεδουλευμένων, απολύσεις κλπ)
-ανεργία-επισφάλεια
-ασφαλιστικό

Μέλη μας μπορούν να γίνουν Μηχανικοί (διπλωματούχοι & πτυχιούχοι) / Σχεδιαστές / Πληροφορικάριοι / Περιβαλλοντολόγοι, Γεωπόνοι, Γεωλόγοι, Δασολόγοι / Εργοδηγοί
με εξαρτημένη σχέση εργασίας: μισθωτοί/εργαζόμενοι με μπλοκάκι/ ανασφάλιστοι/ ενταγμένοι σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ (voucher κλπ)/ συμβασιούχοι τεχνικοί του δημοσίου (εφόσον δεν μπορούν να εγγραφούν στο σωματείο του φορέα τους)/ άνεργοι & αυτό/υποαπασχολούμενοι τεχνικοί ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη του ΤΕΕ/ΕΤΕΕΜ/επιστημονικών συλλόγων μηχανικών κλπ

Κάλεσμα σε συναδέλφους τεχνικούς

Ρόλος-αναγκαιότητα ύπαρξης σωματείων εργαζομένων

Το κεφάλαιο και οι εργοδότες, η ΕΕ και το ΔΝΤ βαδίζουν το δρόμο της κατάργησης στοιχειωδών εργατικώνδικαιωμάτων (κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του χρόνου εργασίας, κόψιμο των αποζημιώσεων απόλυσης) και της εξαθλίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων και τηςνεολαίας. Φροντίζουν να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση διατηρώντας το καθεστώς τους με καταστολή,τρομοκρατία, επιστράτευση κι επίταξη. Ένα καθεστώς το οποίο στηρίχθηκε στις πλάτες των εργαζομένων και που υπόσχεται την Ελλάδα των μεγάλων επενδύσεων και της «ανάπτυξης», τη στιγμή που η ανεργία, οι χιλιάδες απολύσεις και η συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου στιγματίζουν τη ζωή μας.

Τα σωματεία εργαζομένων είναι οι συλλογικοί φορείς μέσω των οποίων μπορούμε να προασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Είναι το μέσο για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και μπορούν να λειτουργήσουν σαν ασπίδα απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τι είναι και πως λειτουργεί το ΣΜΤ;

Το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών συγκροτήθηκε το 2000. Έχει παραρτήματα στην Πάτρα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη. Καλύπτουμε εργαζόμενους τεχνικούς ανεξάρτητα από την μορφή της εργασιακής τους σχέσης (μισθωτοί, με μπλοκάκι, μαύρα) και την εκπαιδευτική βαθμίδα απ’ την οποία προέρχεται ο καθένας. Ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να προασπίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα απέναντι στην εργοδοσία κόντρα σε διαχωρισμούς που χρόνιαλειτουργούσαν διχαστικά ανάμεσα μας. Βασική μας στόχευση είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) η οποία κατοχυρώνει τους όρους με βάση τους οποίους παρέχουμε την εργασία μας (μισθός, ωράριο, ασφάλιση, κανονικές προσλήψεις, επιδόματα, θεσμικοί όροι).

Λειτουργούμε με ισότιμη και ενεργητική συμμετοχή των μελών μας ενάντια σε κάθε λογική ανάθεσης. Ανώτατο όργανο είναι οι Γενικές μας Συνελεύσεις μέσα από τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αρνούμαστε μοντέλο του κυβερνητικού και συμβιβασμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού και βάζουμε σα πρόταγμα τις ανάγκες του κάθε συναδέλφου. Συμμετέχουμε στο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα.

Γιατί είναι σημαντικό να γραφτεί και να συμμετέχει κάποιος ενεργά

Όταν η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι ατομικές συμβάσεις, η μείωση των αποδοχών, οι απολύσεις και η μη καταβολή δεδουλευμένων αποτελούν τη νέα καθημερινότητα κάθε συναδέλφου μόνη μας λύση είναι ο συλλογικός αγώνας. Συλλογικός αγώνας και ταξική αλληλεγγύη σημαίνει ότι η επίθεση απέναντι σε έναν από εμάς είναι επίθεση σε όλους και όλοι μαζί απαντάμε. Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας. Μέσα από το σωματείο διεκδικούμε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Κάθε απόλυση γίνεται μάχη όλου του σωματείου.

Κανείς εργαζόμενος μόνος του, κανείς έξω από το σωματείο,καμιά αυθαιρεσία να μην μείνει αναπάντητη.

Κομβικό είναι το ζήτημα της –μεθοδευμένα- ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας, ώστε νέες μορφές εκμετάλλευσης ανέργων να προωθούνται με σκοπό την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Με τα «προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας» (ΕΣΠΑ ΟΑΕΔ, voucher, πεντάμηνα κλπ.) μέσω ΕΣΠΑ, χρήματα ελλήνων και άλλων ευρωπαίων φορολογουμένων, χαρίζονται στις επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Έτσι παρά την εντατικοποίηση της εργασίας στους χώρους δουλειάς, δε γίνονται προσλήψεις, παρά μόνο εάν επιδοτούνται μέσω αυτών των προγραμμάτων. Τα «προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας» χρησιμοποιούν την ανεργία ως «δούρειο ίππο» για την περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, επιβάλλουν εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς και χαρακτηρίζονται συνήθως από μεγάλη αργοπορία στην καταβολή δεδουλευμένων, από την έλλειψη πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης και την κατάργηση κάθε κεκτημένου εργασιακού δικαιώματος. Το σωματείο μας στην Αθήνα λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα παλεύοντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα με τελικό στόχο την κατάργηση τους, την μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Δράσεις & νίκες του προηγούμενου διαστήματος

Το 2008, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ήταν το πρώτο πανελλαδικά που κάλυψε με συλλογική σύμβαση και τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σύμβαση που μάλιστα προέβλεπε αυξήσεις για το 2008 και το 2009(www.somt.gr). Το προηγούμενο διάστημα, παρά τις συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης, ο συλλογικός αγώνας και οι διαρκείς κινητοποιήσεις στην Αθήνα και πανελλαδικά απέδωσαν καρπούς:

Σημειώσαμε διαδοχικές νίκες απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες: καταβολή δεδουλευμένων, επαναπροσλήψεις, αναγνώριση εξαρτημένης σχέσης εργασίας συναδέλφων που ήταν με μπλοκάκι (ενδεικτικάMIGATO, ΠΑΝΘΕΟΝ, QCS-IKE, ELPHO)

Δώσαμε το στίγμα στη μάχη για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών μέτρων που οδηγούν στην οικονομική εξόντωση των εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων τεχνικών και το πέταγμα χιλιάδων συναδέλφων από το επάγγελμα λόγω των ληστρικών εισφορών. Στηρίξαμε τις επίμονες κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων για τη δραστική μείωση των εισφορών. Διεκδικήθηκε και εφαρμόστηκε το σφράγισμα βιβλιαρίων συναδέλφων εξασφαλίζοντας τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η νίκη όμως ήταν προσωρινή καθώς οι αυξημένες εισφορές εφαρμόστηκαν εδώ και ένα χρόνο, μαζί με τις ρυθμίσεις για το ΚΕΑΟ και τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών. Νέες μάχες βρίσκονται μπροστά μας. Μόνο ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας όλων μας μπορεί να διασφαλίσει κεκτημένα.
Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτο/υποαπασχολούμενο, «μαύρα» και ελαστικά εργαζόμενο και τον καλούμε να γίνει μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
με επίγνωση της σκληρής αναμέτρησης στον κλάδο, των αμφιβολιών ή και των φόβων που υπάρχουν

με τη φιλοδοξία το σωματείο να εκφράσει κάθε προσδοκία για αντίσταση κι αγώνα, κάθε τάση χειραφέτησης του συνάδελφου που αγωνίζεται αλλά και κάθε συνάδελφου που μπορεί σήμερα διστάζει με την πεποίθηση ότι το σωματείο μπορεί να αποτελεί ασπίδα για την επιβίωση και όπλο αποφασιστικούαγώνα ανατροπής της αντιδραστικής πολιτικής.

Κανένας συνάδελφος μόνος του.
Οργανωνόμαστε για να σπάσουμε το φόβο απέναντι στην εργοδοτική κυριαρχία.
Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο και τη γνώση με τη δουλειά τους.
Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη.

Ελάτε συνάδελφοι να παλέψουμε όλοι μαζί για:

Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, η οποία να κατοχυρώνει όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα και να αξιώνει αυξήσεις στους μισθούς μας σε σχέση με το 2009, ανθρώπινα ωράρια (5ημερο-7ωρο) και ασφαλιστικά–συνταξιοδοτικά δικαιώματα, άμεση κατάργηση των ατομικών συμφωνητικών, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Κανονικές προσλήψεις, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών.

Την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους συναδέλφους. Να παλέψουμε ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των απολυμένων.

Να αναγνωριστούν τα «προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας» (ΕΣΠΑ ΟΑΕΔ, voucher, πεντάμηνα κλπ.) ως κανονική εργασία και να αμείβονται, όσοι εργάζονται μέσω αυτών με πλήρη αμοιβή και ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα.

Να παλέψουμε για τα δικαιώματα των ανέργων: να αναγνωριστεί η ιδιότητα της ανεργίας για τους μηχανικούς, να δικαιούνται κάρτα και επίδομα ανεργίας, να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ανέργους με πλήρη διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης καιτης ιδιότητας του μηχανικού. Να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από το αν έχουν καλυφθεί οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Να απαιτήσουμε σφράγισμα βιβλιαρίων όλων των συναδέλφων

Να απαιτήσουμε –μετά και από τη διαφαινόμενη αρνητική απάντηση του Σ.Τ.Ε.- οριστική ανάκληση των υπέρογκων αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ, με νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί το ν. 3986/2011. Δραστική μείωση των εισφορών, κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής και από κάθε είδους χρηματιστηριακά παιχνίδια. Διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ και των κατασχέσεων για οφειλές στο ΤΣΜΕΔΕ.

Να παλέψουμε σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων για τη συνολική ανατροπή των μνημονίων και της πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου που έχουν φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα και την εξαθλίωση στους εργαζομένους του κλάδου μας και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
30/04/2015
Ώρα:
18:30 - 22:00
Κατηγορία Εκδήλωση: