.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Οι αγώνες των εκπαιδευτικών στο Μεξικό -Εκδήλωση στη ΔΟΕ

25/10/2016 | 20:00

25/10, στις 8.00 μ.μ., στα γραφεία της ΔΟΕ, Εκδήλωση Εκπαιδευτικών Σωματείων: Η συγκλονιστική απεργία των εκπ/κών στο Μεξικό-Οι αγώνες ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθώσεις στην εκπαίδευση

Συζητάμε με τον Μεξικανό δάσκαλο συνδικαλιστή Χουάν Μελτσόρ Ρομάν, μέλος του Εθνικού Πολιτικού Γραφείου της CNTE  (Εθνικό Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση) και του Συνδικάτου 18 (Πολιτεία του Μιτσοακάν) της CNTE

Μεξικό-Η εξέγερση των εκπαιδευτικών

Από το 2012 επιχειρείται στο Μεξικό, πολύ έντονα πια, να ιδιωτικοποιηθεί και να παραδωθεί τελείως σε ιδιωτικά συμφέροντα το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

Το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο των εργαζομένων στην εκπαίδευση (CNTE) άρχισε  γενική απεργία διαρκείας στις 15 Μαΐου με σκοπό να αντισταθούν και να ανατρέψουν τα σχέδια του πρόεδρου του Μεξικού Enrique Peña Nieto να εφαρμόσει τις άθλιες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Διαμορφώθηκαν  επιτροπές στις περιοχές -Τσιάπας από γονείς και σε 122 δήμους βγήκε ανακοίνωση ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους εκπαιδευτικούς. Αυτό έγινε κι από  γονείς σε 60 δήμους οι οποίοι έκλεισαν τα σχολεία.

Στην Οαχάκα ο Κυβερνήτης Gabino Cué είπε ότι είχε εκατοντάδες αστυνομικούς σε ετοιμότητα για να διαλύσουν οποιαδήποτε αντίσταση από τους εκπαιδευτικούς.

Η CNTE προχώρησε αψηφώντας τις απειλές. Στις 27 Μαΐου οι διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο της πολιτείας για οκτώ ώρες, καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη της Οαχάκα με τον τουριστικό προορισμό της Puerto Escondido.

Όταν εμφανίστηκε η ομοσπονδιακή αστυνομία στο αεροδρόμιο και επιτέθηκε να διαλύσει το μπλόκο, μια ομάδα εκπαιδευτικών κατόρθωσε να περάσει μέσα από τις γραμμές της αστυνομίας και να περικυκλώσει ένα λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικές ενισχύσεις. Οι καθηγητές αρνήθηκαν να  αφήσουν να περάσει  την αστυνομία. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της CNTE στην Οαχάκα, Rubén Núñez, προειδοποίησε τον κυβερνήτης  “Αν δεν υπάρξει διάλογος, δεν θα υπάρξουν εκλογές.” Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 5 Ιουνίου.

Το κλειδί για την επιτυχία της απεργίας δεν θα είναι μόνο η ικανότητα της CNTE να διατηρήσει την δυναμική της, αλλά και να επεκτείνει τη βάση της υποστήριξης της. Παρά την προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ ταυτισμένα με την μεξικανική εξουσία, η CNTE ήταν σε θέση να κάνει αρκετά πράγματα. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις της CNTE εκτείνονταν πέρα από τους μισθούς και τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβάνουν ευρύτερα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, όπως είναι η ελευθερία για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και τους πολιτικούς κρατούμενους αντιρρησίες  συνείδησης, την αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση, την αλήθεια και την δικαιοσύνη για τους 43 φοιτητές και βέβαια την αντίσταση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις ριζικά.

Η απεργία είχε εξαπλωθεί από την Οαχάκα, Τσιάπας, Πόλη του Μεξικού μέχρι  Guerrero, Veracruz, και Michoacán.

Όπως και στην πολιτεία Τσιάπας, 300 εκπρόσωποι των οργανώσεων γονέων βγήκαν για  υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην Guerrero.

Τιμώντας 20 μήνες μετά την εξαφάνιση των παιδιών τους, οι οικογένειες των φοιτητών (Ayotzinapa) διαδήλωσαν για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην Πόλη του Μεξικού στις 26 Μαΐου και στις 27 Μαΐου.

Το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης (FPDT) από Atenco ανακοίνωσαν την υποστήριξη της απεργίας.

 

sylaristotelis.com

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
25/10/2016
Ώρα:
20:00
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

ΔΟΕ
Ξενοφώντος 15Α
Αθήνα,
+ Χάρτης Google