.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Προβολή της ταινίας του Βασίλη Τσιράκη, “Εναλλακτική Λύση” στην Εργατική Λέσχη Περιστερίου

20/02/2016 | 20:00

 

Η Εργατική Λέσχη Περιστερίου παρουσιάζει την ταινία μικρού μήκους του Βασίλη Τσιράκη “Εναλλακτική Λύση” το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του σκηνοθέτη, Βασίλη Τσιράκη.

Εναλλακτική Λύση | Alternative (2015)
(Βραβείο διαγωνισμού σεναρίου LONDON GREEK FILM FESTIVAL)
Μουσική: Δ. Τσακνής
Κινηματογράφιση: Σ. Μπατζάκης – Β. Κασαπάκης
Είσοδος δωρεάν

O Μιχάλης Παπαμακάριος γράφει στο ΠΡΙΝ της Κυριακής 14.02 με αφορμή την προβολή της ταινίας

Εναλλακτική Λύση: Για να γράψουμε τις δικές μας μελωδίες

Το τριήμερο 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Βασίλης Τσιράκης και θα έχει στις αποσκευές του την μικρού μήκους ταινία του «Εναλλακτική Λύση» , της οποίας το σενάριο βραβεύτηκε, για τον ποιητικό ρεαλισμό του, στο διαγωνισμό του London Greek film Festival το 2014.

Το πρώτο πλάνο του έργου το σφραγίζει η αξιοποίηση του λόγου της αριστεράς και του κινήματος, από το διαφημιστικό εταιρικό λόγο. Η κάμερα «κυλάει» ακολουθώντας τον άνεργο ηθοποιό στα στενά της πόλης, «φωτογραφίζοντας» τα σημάδια της κρίσης. Τα άδεια μαγαζιά, την άπορη, τον άστεγο, την άνεργη ηθοποιό, το ψυχρό αστό και τις ουρές των ανέργων. Το εύρημα της αξιοποίησης της οθόνης σαν εργαλείο μοντάζ για τη ροή της αφήγησης παίζει το παιχνίδι πραγματικού – εικονικού. Άνεργοι ηθοποιοί είναι αυτοί, που δεν παίζουν πια στην οθόνη, αλλά την παρακολουθούν. Μια πολυεθνική παραγωγή τους επιφυλάσσει το ρόλο του κομπάρσου, όπως χιλιάδες εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια μετατράπηκαν σε ανέργους και μετέπειτα σε «ωφελούμενους», πενταμηνήτες, βαουτσεράδες…

Η τομή όμως έρχεται με το περήφανο «δεν ήρθαμε για ρόλους» στα μούτρα του επιχειρηματία της τέχνης και το πέρασμα στη δική μας αφήγηση, όπου οι άνεργοι ηθοποιοί, οι άνεργοι της πόλης, οι άστεγοι, οι μουσικοί του δρόμου συνευρίσκονται συλλογικά και σε αυτό το νέο πλαίσιο τα πρόσωπα αλλάζουν και η μελωδία πια είναι η δική μας.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του περιοδικού Ένεκεν και της λέσχης των Αναιρέσεων. Συνέβαλλαν σε αυτή τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά δεκάδες άνθρωποι. Ας μας επιτραπεί να νιώθουμε λίγο περήφανοι για ένα δικό μας άνθρωπο και το έργο του. Ο Βασίλης ακόμη και όταν γράφει νομίζεις ότι αφηγείται κινηματογραφικά. Είναι μία από τις δημιουργικές περιπτώσεις που αναδεικνύουν τη τάση του εργαζόμενου να μπορεί να σκηνοθετεί, να γράφει, να παίζει μουσική, να ζωγραφίζει, να διεκδικεί τη τέχνη.

Η «Εναλλακτική Λύση» θα προβληθεί τη ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα (20.00) 19/2 στη Λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 175β), το Σαββάτο στην Εργατική Λέσχη Περιστερίου, και τη Κυριακή στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης. Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με το δημιουργό.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
20/02/2016
Ώρα:
20:00
Κατηγορία Εκδήλωση: