.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ευτοπικό Εργαστήρι:Eκδήλωση με θέμα ενεργειακή αυτονομία – αστικές καλλιέργειες

20/03/2016 | 11:00

Κυριακή, 20 Μάρτιος, 2016 – 11:00
Το Ευτοπικό Εργαστήρι συνδιοργανώνει και φιλοξενεί εκδήλωση δύο ενοτήτων που αφορά πρακτικές εφαρμοσμένης οικοτεχνολογίας και οικολογικές πρακτικές καλλιέργειας σε συνθήκες πόλεως.

Σκοπός τους είναι η διάχυση της κατάλληλης θεωρητικής και πρακτικής γνώσης και πληροφόρησης προς την κατεύθυνση δημιουργίας συνθηκών οικιακής ενεργειακής αυτονομίας και της διατροφικής αυτάρκειας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20/03/2016 στο χώρο του ευτοπικού εργαστηρίου – Λεωνίδου 62 & Θερμοπυλών (είσοδος επί της Λεωνίδου)

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο ενοτήτων:
20/3/2016
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Πρακτικές ενεργειακής αυτονομίας.  (11:00)

  • Α’ Μέρος: Παρουσίαση δυνατοτήτων για μερική – πλήρη κάλυψη των αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών για την ενεργειακή κάλυψη βασικών οικιακών αναγκών. Επιτήρηση – διαχείριση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
  • B’ Μέρος: Τοπική κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών (12:30)

Παρουσίαση της διαδικασίας κατασκευής και συναρμολόγησης μιας μικρής ανεμογεννήτριας 350W. Συγκεκριμένα, παρουσίαση της κατασκευής των πτερυγίων από ξύλο, την κατασκευή της γεννήτριας με μαγνήτες, πολυεστερική ρητίνη και σύρμα χαλκού και την κατασκευή της ουράς και του συστήματος αεροδυναμικού φρένου της ανεμογεννήτριας. Αναφορά στις τεχνολογίες “ανοιχτού κώδικα” σαν τεχνολογικές εφαρμογές που στοχεύουν στην ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων με την τεχνογνωσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Εισηγητές:  Ευτοπικό Εργαστήρι  (Νίκος) – Α’ μέρος, Νέα Γουινέα – www.neaguinea.org  (Κώστας) – Β’ Μερος

διάλλειμα (14:00)

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: Οικολογικές πρακτικές καλλιέργειας σε συνθήκες πόλεως

  • Α’ Μέρος: Δημιουργία οικιακού σπορείου – ριζωτήριου (15:00)
  • Β’ Μέρος: Σπορά καλοκαιρινών κηπευτικών και μυρωδικών * (16:00)
  • Γ’ Μέρος: Η σημασία των παραδοσιακών σπόρων στη διατροφική ασφαλεια και επάρκεια. (17:00)

Εισηγητές:
Βοτανόκηπος – Εστιακό σημείο Αιγίλοπα Αθήνας (Αλέξανδρος) – Α’ και Β’ μέρος,
Δρυάδες (Βασίλης) (Γ’ Μέρος)

* Οι συμμετέχοντες μπορούν  να φέρουν δικά τους υλικά (κυλίνδρους χαρτιού τουαλέτας/ ποτηράκια – μέχρι 3 τμχ) για τη δημιουργία των δικών τους φυτωρίων.
Για εκτίμηση του αριθμού των συμμετεχόντων καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν δήλωση ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ευτοπικού Εργαστηρίου – info@eutopia.gr

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
20/03/2016
Ώρα:
11:00