.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αndy Gill (Gang of Four), μήνυμα υποστήριξης προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Αndy Gill (Gang of Four) I support ANTARSYAΛίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, ο Andy Gill, ηγέτης και ιδρυτικό μέλος των πρωτεργατών του βρετανικού postpunk συγκροτήματος, Gang of Four, έστειλε στο φεστιβάλ Αναιρέσεις, που διοργανώνουν το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, και στο οποίο εμφανίστηκε πέρυσι με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μήνυμα υποστήριξης προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

Στηρίζω ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το σχέδιο ολοκλήρωσης ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους ίσως να είναι καλό για τη Γερμανία και για τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά δεν ωφελεί τους απλούς ανθρώπους και τους λιγότερο προνομιούχους. Οι χώρες πρέπει να μπορούν να ρυθμίζουν τα δικά τους επιτόκια.

Εδώ η δήλωση του Gill στα αγγλικά:

I support ANTARSYA. The European superstate project may be good for Germany and for big business but it’s not good for ordinary people and for the less well off. Countries need to be able to set their own interest rates.
– Andy Gill , Gang of Four

Οι Gang of Four έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ριζοσπαστικά ροκ συγκροτήματα των τελευταίων 30 χρόνων. Είναι από τα πιο ιστορικά και πολιτικά συγκροτήματα της βρετανικής και παγκόσμιας ροκ σκηνής. Ιδρύθηκαν το 1976 στο Λιντς και από τη πρώτη στιγμή που ακούστηκαν οι πρώτες νότες από την κιθάρα του Andy στο Damage Goods, όλοι κατάλαβαν ότι το ροκ δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Ο ήχος τους, ένα κράμα από Post-punk, funk και reggae-dub και ο πολιτικοποιημένος στίχος τους θα τους κατατάξει ψηλά στο χάρτη της Βρετανικής και παγκόσμιας ροκ σκηνής.

Οι Gang of Four αποτέλεσαν την καλύτερη απάντηση στην ερώτηση του «πως μπορείς να ακούγεσαι μαχητικός χωρίς να είσαι δογματικός και μπανάλ». Επηρεασμένοι από το μαρξισμό, τη σχολή της Φρανκφούρτης και τα ρεύματα σύγχρονης κοινωνικής κριτικής που προέκυψαν από τον παγκόσμιο Μάη, έκαναν το κοινό να χορεύει και ταυτόχρονα να σκέφτεται.

Το 1978 κυκλοφορούν το Damage Goods EP και το 1979 το άλμπουμ Entertainment!, το οποίο έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο επιτυχημένα ντεμπούτο της ροκ μουσικής. Μουσικοί όπως ο Flea (Red Hot Chili Peppers), Tad Doyle (TAD), Kurt Cobain (Nirvana) και Michael Stipe (R.E.M.), έχουν μιλήσει δημόσια για το πόσο επηρεάστηκαν από τους Gang Of Four. Και βεβαία δεν είναι μόνο αυτοί. “Μπάντες σαν τους U2 και Rage Against The Machine χρωστάνε πολλά στους Gang Of Four, σήμερα δε, όλοι ακούγονται σαν τους Gang Of Four: Futureheads, Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, Bloc Party” (περιοδικό MOJO). Η επιρροή τους δε στην ελληνική σκηνή είναι επίσης πολύ σημαντική, ειδικά σε γκρουπ όπως οι Τρύπες ή τα Μωρά στη Φωτιά.

Σταμάτησαν το 1983, για να ενωθούν ξανά 2 φορές τη δεκαετία του 90, μέχρι την οριστική επανένωση τους το 2004. Το 2006 αποχώρησαν ο μπασίστας Dave Allen και ο ντράμερ Hugo Burnham. Σήμερα οι κιθάρες του Andy Gill στηρίζονται στο rhythm n’ section του μπασίστα Thomas McNeice και του ντράμερ Mark Heaney, με τον John Gaoler στο μικρόφωνο.

Ακολουθούν βίντεο από την εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ Αναιρέσεις (Αθήνα – Γεωπονική 07 Ιουνίου 2013)

Gang of Four – He’d Send in the Army

 

Gang of Four – Damaged goods

 

Gang of Four – To Hell With Poverty

 

Gang of four – Parade

Πηγές: anaireseis.gr, Antonis T

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Αndy Gill (Gang of Four), μήνυμα υποστήριξης προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

I support ANTARSYA. The European superstate project may be good for Germany and for big business but it’s not good for ordinary people and for the less well off. Countries need to be able to set their own interest rates.

Βαθμολογία Αναγνωστών: 97.50% ( 4
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.