.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Χάντρες και καθρεφτάκια οι νέες “θέσεις εργασίας” του Σαμαρά


samaras725Γράφει ο Δημήτρης Σταμούλης

Νέες υποσχέσεις για… χιλιάδες θέσεις εργασίας μοίρασε ο Α. Σαμαράς προσπαθώντας να αμβλύνει τις οργισμένες κοινωνικές αντιδράσεις από την ανάρτηση της νέας, ακόμα πιο «αιματηρής» φορολογίας του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά εισοδήματα.

«600 εκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να εκταμιευθούν, να μας δοθούν εντός του έτους, του 2014. Ειδικά για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145 χιλιάδες νέους, αλλά και μακροχρόνια άνεργους», δήλωσε με στόμφο ο πρωθυπουργός.

Θα επιστρατευτούν και πάλι τα γνωστά ευφυολογήματα της συγκυβέρνησης περί «ωφελούμενων» ανέργων, αν και οι πραγματικοί ωφελούμενοι είναι οι εργοδότες, που θα τσεπώσουν την πλειοψηφία των διατιθέμενων εκατομμυρίων, ως… επιδότηση προκειμένου να εκμεταλλευτούν απρόσκοπτα και με ελάχιστο για αυτούς κόστος νέους και μεγαλύτερους απελπισμένους άνεργους για 3-4 μήνες! Και μετά, πάλι στον Καιάδα της ανεργίας, χωρίς καν δυνατότητα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. Εργαζόμενοι μιας χρήσης!

Η πρώτη σχετική προκήρυξη που ανακοινώθηκε, αφορά 30.000 ανέργους 25-29 ετών, που με «επιταγές εισόδου» (βάουτσερ) θα απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα. Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ως 24 ετών και εντός του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ένα ειδικό πρόγραμμα για 8.000 ανέργους 18 ως 29, ετών ειδικά για τον τομέα του τουρισμού (χειμερινός τουρισμός και τουρισμός πόλεων, ώστε οι ξενοδόχοι να έχουν τσάμπα εργατικό δυναμικό όλο το χρόνο!).

Το πρώτο πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου, αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας – ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες – ΤοπΕΚΟ.

Τα ΤοπΣΑ και οι ΤοπΕΚΟ υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 2012-2014, σχεδιάστηκε και διαχειρίζεται δε από το Υπουργείο Εργασίας, με ενδιάμεσες διαχειριστικές αρχές Περιφέρειες σε συνεργασία με ανώνυμες εταιρείες που δημιουργούνται σε διαδημοτικό επίπεδο. Στόχος των ΤοπΣΑ-ΤοπΕΚΟ, είναι ουσιαστικά η εφαρμογή των τοπικών ειδικών οικονομικών ζωνών, που προωθούν την ελαστική απασχόληση, τις «Mini jobs» διάρκειας λίγων μηνών, με μισθούς πιο κάτω ακόμα και από τους μισθούς πείνας της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Στο εν λόγω πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ως «δικαιούχοι», πέρα από τις ιδιωτικές εταιρείες, φέρονται και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στα πλαίσια των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ, αποδεικνύοντας ότι και ο λεγόμενος «τρίτος πυλώνας» της καπιταλιστικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να υπακούσει στους νόμους της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Ο κάθε άνεργος κάτω των 25 ετών θα αμειφθεί με το μισθό πείνας των 15 € (μεικτά) την ημέρα ή 375 € μηνιαίως, ενώ ο άνεργος άνω των 25 ετών θα λάβει τρία ευρώ παραπάνω (18 € την ημέρα) ή 450 € το μήνα. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες! Όσον αφορά τους εργοδότες, το μόνο όριο που μπαίνει είναι η ενίσχυση να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.