.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Εκλογές ΤΕΕ 20 Νοέμβρη: #block_TEE, αγωνιστικά και αντιδιαχειριστικά


 

#block_ΤΕΕ: Για έναν ισχυρό αγωνιστικό, αντιδιαχειριστικό και ταξικό πόλο στους μηχανικούς

block_tee-afisa2Σύλβια Κοιλάκου

Στις 20 Νοεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ, σε όλη την χώρα. Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στηρίζουν το σχήμα #block_ΤΕΕ –Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων και Άνεργων μηχανικών, που συγκροτήθηκε από αγωνιστές της Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας – Εργαζόμενοι Μηχανικοί, της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών και ανένταχτους μηχανικούς.

Οι εκλογές στο ΤΕΕ αποκτούν γενικότερη πολιτική σημασία λόγω του πανελλαδικού χαρακτήρα και της μαζικότητάς τους. Επίσης λόγω του χαρακτήρα του ΤΕΕ ως κρατικού θεσμού που συμμετέχει ενεργητικά στην επίθεση ενάντια στα μέλη του, ιδιαίτερα στους νέους και στους ανέργους μηχανικούς.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της υπερψήφισης των αυξήσεων ασφαλιστικών εισφορών από τους εκπροσώπους του ΤΕΕ στο ταμείο των μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ).

Στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων επιδιώκει να γίνει «πιστοποιητής» των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, ενώ παίρνει ενεργητικά μέρος στην εκμετάλλευση των ανέργων μέσω των προγραμμάτων voucher του ΙΕΚΕΜ – ΤΕΕ. Επιμένει στον ρόλο του «συλλογικού καπιταλιστή» μέσω της συμμετοχής στην Attica-bank, ενώ παζαρεύει με την κυβέρνηση την ίδρυση ιδιωτικού επαγγελματικού ταμείου, ώστε να συνεχιστεί η πρόσβαση του κατασκευαστικού κεφαλαίου στον εύκολο και φτηνό δανεισμό και στην Τράπεζα Αττικής.

Κατά την περίοδο της θητείας Σπίρτζη (ως προέδρου του ΤΕΕ και στη συνέχεια ως υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ), προχώρησε (μέσω και του ΤΕΕ) μια σειρά αντιλαϊκών ρυθμίσεων για τους μηχανικούς αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, (π.χ. νέο πλαίσιο για τα αυθαίρετα, πολεοδομικές-περιβαλλοντικές διατάξεις). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το ΤΕΕ προχώρησαν σε σημαντικές αντεργατικές τομές, όπως ο αντιασφαλιστικός νόμος που έχει δραματικές επιπτώσεις στα «μπλοκάκια» και στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, καθώς και τα νέα Προεδρικά Διατάγματα (που εισηγείται το ΤΕΕ), που αποσυνδέουν τα επαγγελματικά δικαιώματα από το ακαδημαϊκό πτυχίο. Λόγω του βάρβαρου ασφαλιστικού και φορολογικού πλαισίου τα μέλη του ΤΕΕ μειώνονται ραγδαία, ενώ ένας στους δύο απόφοιτους των Πολυτεχνείων δεν εγγράφεται στο ΤΕΕ.

block_tee-afisaΑπό τις 25 παρατάξεις που παίρνουν μέρος στις εκλογές του ΤΕΕ, οι 7 έχουν προκύψει από το παλιό ψηφοδέλτιο Σπίρτζη (ΔΗΣΥΜ) και οι 5 από το παλιό ψηφοδέλτιο της ΝΔ (ΔΜΚ). Όλα αυτά τα ψηφοδέλτια, μαζί και με το επίσημο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (ΡΠΜ) και με μια σειρά δήθεν ανεξάρτητων παρατάξεων (ΕΛΕΜ κλπ) καθώς και την παράταξη της Τ. Μοροπούλου, είναι υπέρμαχοι των μνημονίων και της ΕΕ, οργανικά συνδεδεμένοι με το σύστημα ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ – Attica Bank. Οι δυνάμεις της Πανεπιστημονικής/ΚΚΕ ακολουθούν την πεπατημένη, μέσω της προβολής στενά συνδικαλιστικών αιτημάτων χωρίς πολιτικούς στόχους απέναντι στην κυβέρνηση και την ΕΕ. Τα προηγούμενα χρόνια απείχαν από μια σειρά σημαντικές κινητοποίησες στον κλάδο, περιοριζόμενοι σε κινήσεις διαμαρτυρίας και κατοχυρώνονται έτσι στον κλάδο ως δύναμη σταθεροποίησης.

Το προηγούμενο διάστημα, οι αγωνιστές που συσπειρώνονται στο #block_TEE επιδίωξαν να συγκροτηθεί ένας ισχυρός αγωνιστικός, ανατρεπτικός και αντιδιαχειριστικός πόλος με απεύθυνση στις νέες γενιές και ταξική αναφορά.

Αυτή η συμπόρευση (απευθυνόταν σε Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία Εργαζόμενοι Μηχανικοί, Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών και ΤΟΜΗ), τινάχτηκε στον αέρα, καθώς πρυτάνευσε το κομματικό κριτήριο της «ενότητας των δυνάμεων της ΛΑΕ».

Έτσι στο ΑΡΑΓΕΣ (ΛΑΕ), συμμετέχουν οι δυνάμεις του Αριστερού Ρεύματος (Αριστερή Στροφή), όπου έχουν σφραγίσει για δεκαετίες τη δράση τους με μια διαχειριστική λογική και αντιλαϊκές αποφάσεις (από προεδρίας Γ. Αλαβάνου έως σήμερα). Πρόσφατα (και ενώ είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησαν να αποδώσουν οι μηχανικοί αναδρομικά από τις αυξημένες εισφορές (με βαριές συνέπειες για την τσέπη των μηχανικών) που δεν είχαν αποδοθεί από το 2011 λόγω των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα στην σύγκρουση του νέου με το παλιό μνημονιακό μπλοκ για τον έλεγχο της Attica Bank, οι εκπρόσωποι του Αριστερού Ρεύματος στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ, «διεκδίκησαν» το δικαίωμα του ταμείου (ως βασικού μετόχου) να «ελέγξει» την τράπεζα! Κινούνται διαρκώς σε λογική «σύνθεσης» με δυνάμεις της αστικής πολιτικής, στη λογική του «μικρότερου κακού» ανάμεσα στις αστικές στρατηγικές. Εμφορούνται από την αντίληψη ότι τα όργανα του ΤΕΕ είναι ουδέτερα εργαλεία τα οποία μπορούν να κάνουν ακόμα και ταξική πολιτική. Πρόκειται για μια αντίληψη που θα παράγει συνεχώς τέτοιες επιλογές (όπως πχ στην περιφέρεια Αττικής κλπ).

blocktee1Το #block_TEE φιλοδοξεί να εκφράσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των μηχανικών (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, μπλοκάκια, άνεργοι κλπ), που προσπαθούν να ζήσουν μόνο από τη δουλειά τους, μακριά από λογικές «ενιαίου» στρώματος των μηχανικών. Με την συμμετοχή τους εντός ΤΕΕ στοχεύουν στο μπλοκάρισμα κάθε αντεργατικής προσπάθειας του ΤΕΕ. Οι αγωνιστές του #block_TEE δεν εκλιπαρούν το ΤΕΕ να «αντιδράσει» απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά οργανώνει αγώνες εκτός και εναντίον του ΤΕΕ. Μέσα από το σωματείο μισθωτών τεχνικών και άλλα σωματεία, μέσα από τα ανεξάρτητα ταξικά σχήματα και συλλογικότητες του κλάδου. Καλούν σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου τους ώστε να εκφραστεί το αγωνιστικό, αντιδιαχειριστικό και ταξικό ρεύμα.

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ, 13.11.2016

 

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στον ιστότοπο του #block_tee.

Δείτε επίσης:

#block_TEE, τα ψηφοδέλτια της αριστερής κίνησης μηχανικών

Το #block_tee και 3 νέοι μηχανικοί στο Ράδιο Παντιέρα (Βίντεο)

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 4
Συμμετοχές )



28 σχόλια στο “Εκλογές ΤΕΕ 20 Νοέμβρη: #block_TEE, αγωνιστικά και αντιδιαχειριστικά

  1. Γρ. Γρ.

    1) Σου κάνω “δώρο” τη διακήρυξη της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ, για να δεις και σε και όποιος άλλος θέλει αν και ποιους πολιτικούς στόχους πάλης βάζει στο κίνημα. Σίγουρα πάντως, δε βάζει για 99η φορά το “στόχο” κυβερνητικής εναλλαγής “από τα κάτω και αριστερά” (βεβαίως-βεβαίως)…

    http://www.dpk.tee.gr/Ekloges%20TEE%202016/DIAKHRYXH%20PANEPISTHMONIKHS%20TEE%202016.pdf

    2) Καλή η κριτική στη ΛΑΕ, αλλά: η μισή ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει επισήμως στο ΑΡΑΓΕΣ (είναι το ΣΕΚ) και η άλλη μισή, δηλαδή εσείς, κατεβαίνετε επίσης επισήμως στις μισές επιστημονικές επιτροπές του ΤΕΕ. Τη μεγαλύτερη πλάκα από όλους, την έχει η φράξια Κοντομάρη (ΑΡΣΥ) που έφυγε από τη Συσπείρωση για να μη “μολυνθεί” με κοινή κάθοδο με τη ΛΑΕ και …τη βρήκε στις ΕΕΕ Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών και Μεταλλειολόγων.

    Γενικώς, μπορείς να δουλεύεις πολλούς για λίγο ή λίγους για πολύ καιρό… Πολλούς για πάντα, όμως, είναι αδύνατο να δουλεύεις. Για σκεφτείτε το λιγάκι…

    ΥΓ. Την τελευταία 3ετία έγιναν κινητοποιήσεις και “κινητοποιήσεις”. Στις πρώτες, η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ήταν όχι απλά παρούσα, αλλά διοργανώτρια (έξω από την Τράπεζα Αττικής, στον Άκτωρα για τις συμβάσεις αγγλικού δικαίου που οδήγησαν και σε μια μικρή, προσωρινή νίκη κλπ.). Στις δεύτερες, που είχαν στόχο …το Σελλιανάκη και φιλοτέχνησαν το προφίλ του “συντρόφου υπουργού” κ. Σπίρτζη, ήταν – πράγματι – συνειδητά απούσα. Οι παρόντες, αντί να επαίρονται, ας κάνουν την αυτοκριτική τους για το ποιον ωφέλησε η τακτική τους…

    Reply
  2. STe

    Φίλε Γρ Γρ
    Πολλές αστοχίες (πχ για τις επιστημονικές επιτροπές ηλεκτρονικών κλπ) αλλά και αυτά τα περί μισής ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ όταν όλες της οι οργανώσεις (πλην ΣΕΚ που είναι 1 στο δημόσιο και 1 ακόμα) στηρίζουν #block_TEE! Είναι πολύ λογικό να σου αρέσει η κριτική προς την ΛΑΕ. Πολύ απλά γιατί εσείς σιωπάτε, γιατί δεν λέτε ποτέ τίποτα για την ΛΑΕ καί τα βέλη σας είναι προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και αυτό είναι συνειδητή σας επιλογή. Για σκέψου λίγο, γιατί μπορείς να δουλεύεις πολλούς για λίγο ή λίγους για πολύ καιρό… Πολλούς για πάντα, όμως, είναι αδύνατο να δουλεύεις.
    Όσο για τις κινητοποιήσεις στον κλάδο προφανώς και δεν ήταν διοργανώτρια η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ στις κινητοποιήσεις στον ΑΚΤΩΡ, αλλά συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του ΣΜΤ που είχαν μάλιστα και αποτελέσματα. Εκτός όμως από τις κινητοποιήσεις που αναφέρεις, απείχατε συστηματικά από πολλά, ακόμα και από την υπεράσπιση όποιου εργαζόμενου δεν είχε σχέση με το ΠΑΜΕ.

    Reply
    1. Γρ. Γρ.

      Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις απαντήσεις σας. Με συγκίνησε το “επιχείρημα” ότι επειδή στους μηχανικούς το ΣΕΚ έχει λίγα μέλη, το πολιτικό βάρος της συμμετοχής της βασικότερης (ή έστω της εκ των βασικότερων) συνιστωσών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κοινό ψηφοδέλτιο με τη ΛΑΕ, είναι περίπου …αμελητέο. Δηλαδή, ας πούμε, αν σε κάποια σωματεία το ΠΑΜΕ είχε ελάχιστες οργανωμένες δυνάμεις και κατέβαινε στις εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ, δε θα έβγαινε κανένα πολιτικό συμπέρασμα. Λαμπρή, “τετράγωνη” και προπαντός “πολιτική” λογική…

      Όσο για το αν κάνουμε κριτική στη ΛΑΕ, τι να σου πω. Μόνο ένας τυφλός θα μπορούσε να μην τη δει, διαβάζοντας όλα μας τα υλικά. Στη διακήρυξη της “Πανεπιστημονικής”, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά για να καταλάβετε. Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, η ΛΑΕ δε λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που έλεγε ο πρώην “αριστερός” ΣΥΡΙΖΑ, προ του 2015. Η ζωή η ίδια έχει επιβεβαιώσει τι από αυτή την καραμέλα ήταν αλήθεια (δηλαδή τίποτα) και τι ψέμα (δηλαδή όλα). Το ότι τα στελέχη της ΛΑΕ επιμένουν σε αυτή τη γραμμή, είναι απλώς ενδεικτικό του τι ήταν και τι (συνεχίζουν να) είναι. Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όμως, το πράγμα έχει μεγαλύτερη πλάκα, γιατί περίπου πέσατε να τη φάτε τη ΛΑΕ ότι “γέρνει δεξιά”, ότι “δεν έβγαλε συμπεράσματα”, ότι “ανακυκλώνει τα αδιέξοδα του παλιού ΣΥΡΙΖΑ” κλπ. Και αφού τα είπατε όλα αυτά …κατεβαίνετε μαζί της στις εκλογές, με βασική συνιστώσα ήδη εξαρχής “μέσα” (ΣΕΚ) και τους υπόλοιπους σε όσες ΕΕΕ δεν έβγαιναν τα “κουκιά” για αυτοτελή κάθοδο. Αυτή είναι η απλή, πικρή αλήθεια…

      Κάντε μια προσπάθεια να το ξανασκεφτείτε, ίσως βοηθήσει…

      Reply
    2. mns

      Η ανταρσυα δεν συζητουσε για κοινη εκλογική κάθοδο με τη ΛΑΕ ? Οι δυνάμεις τις ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν κατεβηκαν πλάι πλάι με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και τις ΛΑΕ στις φοιτητικές εκλογές.? Χέρι χέρι πάτεπαντού. Το ποιος ανέδειξε το τι πραγματικά είναι η ΛΑΕ το ξέρει ο κόσμος. Φτάνει πια με τη κοροιδία.

      Reply
  3. Καταστροφή η έξοδος από το € ?

    Κουραστικά ρηχή η κριτική της Πανεπιστημονικής, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι στο άραγες κατεβαίνει λιγότερο από το 1% των μηχανικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
    Όσο για τις ΕΕ, το #block_TEE στηρίζει αυτοτελή ΕΑΑΚογενή σχήματα χωρίς υποψία λαφαζανεϊκου.
    Επίσης, η Αριστερή Συσπείρωση δεν είναι φράξια κανενός, είναι συγκροτημένη πολιτική οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
    Σε ότι αφορά το ΠΑΜΕ, θα σας στοιχειώνει για πολύ καιρό ακόμα η Σύρος.

    Reply
    1. Γρ. Γρ.

      Είναι όμορφο το να έχεις φαντασιώσεις, αλλά δυστυχώς η αλήθεια δεν κρύβεται. Και η αλήθεια είναι ότι η ΑΡΑΣ και η ΑΡΑΝ συμμετέχουν τόσο στα “αυθεντικά ΕΑΑΚογενή σχήματα” όσο και στο “λαφαζανέικο”. Επομένως…

      Reply
  4. PilafiS

    Είναι λογικό να μην κάνουν κριτική ο ένας στον άλλο βρε παιδιά , αφού είναι και οι δύο αποπαίδια του Φλωράκη, γι’ αυτό εξάλλου και το ΚΚΕ δεν έχει κάνει –ως κόμμα- καμία αυτοκριτική για το ‘89. Μην πέφτετε από τα σύννεφα

    Reply
    1. Γρ. Γρ.

      Αναρωτιέμαι αν κάποιοι πρέπει να κάνουν αυτοκριτική για το ’89 ως “αποπαίδια του Φλωράκη” (αφήνω ασχολίαστη τη φρασεολογία…), τι πρέπει να κάνουν ορισμένοι άλλοι ως “αποπαίδια του Κοτζιά”… Να κρεμαστούν από κανένα φανοστάτη στο Σύνταγμα, ίσως;;;

      ΥΓ. Για την κριτική στη ΛΑΕ, μπορείς να προσπαθείς όσο θες να πείσεις το ακροατήριό σου ότι η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ έχει κάποιου είδους “moratorium” απέναντί της, αλλά αρκεί μια ματιά και μόνο στα υλικά της για να καταρρεύσει η απέλπιδα προσπάθειά σου, σα χάρτινος πύργος…

      Reply
    2. Γρ. Γρ.

      Επίσης, αν κάποιοι εξοργίζονται από το “αποπαίδια του Κοτζιά” (λες και η αθλιότητα του “αποπαίδια του Φλωράκη” αποπνέει …”πολιτικό πολιτισμό”), μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους με το “συνοδοιπόροι του Πολάκη και του Π. Παπακωνσταντίνου”, μήπως και τα καταφέρουν καλύτερα…

      Reply
  5. Ανώνυμος

    Μην ξεχνάμε ποιος έφτιαξε τον ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε εδώ είδαμε καμία αυτοκριτική. Τα είδαμε και τα υλικά και τον Ριζοσπάστη. Moratorium! αυτή είναι η εικόνα. Το βασικότερο όμως είναι πως η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ δεν έχει κανένα μέτωπο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Εκεί είναι το moratorium με τον ΣΥΡΙΖΑ και μην ξεχνάμε και τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ

    Reply
  6. Γρ. Γρ.

    Σωστά, άλλωστε αν ρωτήσεις 100 τυχαίους ανθρώπους στο δρόμο αν το ΚΚΕ στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ θα σου πουν ότι προφανέστατα αυτό κάνει, το ξέρει και η τελευταία γιαγιά στο πιο μακρυνό χωριό της Πίνδου. Για τα προφανή θα μιλάμε τώρα;

    Ενώ, από την άλλη, τι πιο φυσικό να έχεις “ανένδοτο” ενάντια στη ΛΑΕ και να κατεβαίνεις μαζί τους σε εκλογές, σωματεία, επιμελητήρια. Αλφαβήτα της πολιτικής…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Λες οι εκατό τυχαίοι άνθρωποι να σου πουν πως είναι καταστροφή η έξοδος από ευρώ και ΕΕ ; Και αν κάποιοι βλέπουν το κανάλι της Βουλής; Τι θα πουν; Πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ψηφίζει τις τροπολογίες του Πολάκη για τις εργολαβίες; Τι, όχι ; Δεν ήταν η ΑΝΤΑΡΥΣΑ και ήταν το ΚΚΕ;;!!

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Ανώνυμε, όχι μόνο 100 αλλά 10100 τυχαίοι άνθρωποι θα σου πουν ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφή. Και μάλιστα, οι απλοί τυχαίο άνθρωποι που λειτουργούν μέσα στο δεδομένο πλαίσιο του καπιταλισμού, δεν θα βλέπουν και καμία προϋπόθεση, ωστε αυτή η έξοδος να είναι ευνοϊκή.
        Μόνο το ΚΚΕ βάζει τέτοια προύπόθεση ευνοϊκής εξόδου- τη λαϊκή εξουσία και τον εργατικό έλεγχο.
        Το να προπαγανδίζεις έξοδο από το ευρώ ΜΕ καπιταλισμό, είναι καταστροφή!
        Εγκληματική ανευθυνότητα!

        Reply
        1. Οδυσσέας

          Κάνετε υπομονή, έρχεται η Δευτέρα Παρουσία… συγγνώμη λάθος … η Λαϊκή Εξουσία!

          Πίστευε και μη ερεύνα!

          Ο παππούς μου έφυγε, ο πατέρας μου το ίδιο, εγώ γέρασα, λες να είναι τυχερός ο γυιος μου;

        2. Γιώργος Θαλάσσης

          Ντροπή σας, έχετε γίνει το ΠΑΣΟΚ του 2016, οπορτουνιστές του κερατά, απολογητές του βρωμερού καπιταλισμού. 10.000.000 απλοί άνθρωποι – και όχι αυτοί που εισπράτουν κρατικό χρήμα και τραπεζικά δάνεια σε ευρώ σαν το ΚΚΕ- ξέρουν οτι το ευρώ είναι τα πάντζερ της Μέρκελ. Προδώσατε τον Ελληνικό λαό, άξιος ο μισθός σας.

        3. Γρ. Γρ.

          Κε “Θαλάσση”, δε θα σχολιάσω την αθλιότητα της φρασεολογίας σου, γιατί είναι τέτοια που σε εκθέτει από μόνη της. Αν σου έχει μείνει μισό εγκεφαλικό κύτταρο σε λειτουργία, μπορείς – ίσως – να αναρωτηθείς τούτο: αφού 10 εκατομμύρια απλοί άνθρωποι ξέρουν αυτό που λες, γιατί η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε μπήκαν στη Βουλή; Όχι 10 εκατομμύρια, 180 χιλιάδες μόνο θα τους ήταν αρκετές…

          Και γενικά, αν θέλετε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση, ευχαρίστως. Με αγιοβασιλιάτικα πυροτεχνήματα, συζήτηση …γιοκ.

        4. Γιώργος Θαλάσσης

          Κε Γρ.Γρ.σε ενόχλησε η αθλιότητα της φρασεολογίας μου και γι’ αυτό χρησιμοποίησες χειρότερη. Στο σημαντικότερο ντοκουμέντο του ΚΚΕ -στο πρόγραμμά σας- αναφέρετε: “Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν καθορίζεται μόνο από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, γιατί οι αντιθέσεις έχουν τη δική τους δυναμική. Οποιαδήποτε επιλογή της αστικής διαχείρισης θα έρχεται σε σύγκρουση με τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.” Λοιπόν, το μέλλον της Ε.Ε. εξαρτάται από τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, με άλλα λόγια εμπρός για την Ευρώπη των λαών και το κόκκινο Ευρώ. Μάλιστα ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας το πάει ένα βήμα πάρα πέρα (έτσι είναι ο οπορτουνισμός, αυτοτροφοδοτούμενος, ξεκινάει από ένα βηματάκι και μετά γίνεται τρεχαλητό) λέει λοιπόν : “Ο στόχος για αποδέσμευση από την ΕΕ, ενταγμένος σε γραμμή ανατροπής, πρέπει να αποτελέσει στόχο πάλης όλων των ευρωπαϊκών λαών και όχι μόνο στους αδύναμους κρίκους της.”

          http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Od07UZhnAHMJ:prevezaredwave.blogspot.com/2011/07/7.html+&cd=5&hl=el&ct=clnk&gl=gr&client=firefox-b

          Αφού κατατροπώσατε το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο κατατροπώσατε τώρα και τον Λένιν, ευτυχώς που πέθανε νωρίς! Γι’ αυτό σου λέω: οπορτουνιστές του κερατά είστε και λίγα λέω.

        5. Γρ. Γρ.

          Μιας και το αρχικό post αφορά μηχανικούς, μόλις απολαύσαμε ένα λαμπρό υπόδειγμα “μαθηματικής λογικής”, δια χειρός Κ. Θαλάσση: από το ότι “το μέλλον της ΕΕ δεν καθορίζεται μόνο από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια γιατί οι αντιθέσεις έχουν τη δική τους δυναμική και κάθε επιλογή διαχείρισης έρχεται σε σύγκρουση με τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα” εξάγεται “πεντακάθαρα” το συμπέρασμα ότι πάμε για το “κόκκινο ευρώ” και την “Ευρώπη των Λαών”. Το ότι, π.χ. λόγω της όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της ταξικής πάλης μπορεί να διαλυθεί η ΕΕ (και σε αυτή την κατεύθυνση συνεισφέρει η πάλη για την αποδέσμευση από αυτήν σε κάθε χώρα, όπως γράφει ο σ. Μ.Π.) και να ξεπηδήσουν εργατικά κράτη σε χώρες-αδύναμους κρίκους, αυτό ούτε καν περνάει από το μυαλό του λαμπρού “φωστήρα” του μαρξισμού-λενινισμού κ. Θαλάσση. Μωραίνει κύριος…

          ΥΓ. Καημένε Λένιν που έγραφες ότι οι “Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης” είναι είτε απραγματοποίητες, είτε αντιδραστικές και κατακεραύνωνες τον Κάουτσκι λέγοντας ότι πολύ πριν προκύψει το “παγκόσμιο τραστ” ο καπιταλισμός θα έχει μετατραπεί στο αντίθετό του, εξαιτίας των αντιθέσεών του και της ταξικής πάλης… Ευτυχώς, οι “υπερασπιστές” σου, σαν τον “μαρξισταρά” κ. Θαλάσση, είναι εδώ!!!

        6. Γιώργος Θαλάσσης

          Τυπική λογική χρειάζεται και μικρή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Σε περιόδους όμως πολιτικής πενίας σπανίζουν και τα δύο ειδικά από επαγγελματίες “αριστερούς”.

        7. Γιώργος Θαλάσσης

          Και όσον αφορά την αφελή σου ερώτηση γιατί ο λαός δεν ψήφισε ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα σου πώ καταρχήν οτι ούτε ΚΚΕ ψήφισε.
          Απολογητής πάντως του σάπιου αστικού κοινοβουλευτισμού δεν θα γίνω εγώ.

        8. Γρ. Γρ.

          Αν θυμάμαι καλά, άλλο κόμμα που να είχε κάνει σημαία του την έξοδο από το ευρώ, πλην της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν υπήρχε. Δέκα ολόκληρα εκατομμύρια άνθρωποι ήταν πεισμένοι ότι μόνο η δραχμή είναι η διέξοδος και είχαν όλο κι όλο δυο επιλογές για να εκφράσουν πολιτικά αυτή τους τη βεβαιότητα. Εντούτοις, οι δυο αυτές επιλογές με το ζόρι μάζεψαν 2%. Αυτός ο “σάπιος αστικός κοινοβουλευτισμός” θα φταίει, το δίχως άλλο…

          ΥΓ. Άλλα ανέκδοτα, θα μας πεις, ή να αρχίσω να λέω για τον Τοτό;

        9. Κώστας

          έχει δίκιο ο λαθραναγνώστης, εγώ όπου πω πως δεν είναι εφικτή η νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης αύριο το πρωί με κοροιδεύουν

          Κώστας

        10. λαθραναγνώστης

          Καλά, εσένα γενικώς, σε κοροϊδεύουν τοσο πολύ και τόσοι πολλοί, που όταν το καταλάβεις θα αυτοκτονήσεις!

        11. Κώστας

          το ότι διάβασες στο σχόλιο μου αυτά που λες και σου φάνηκαν γελοία είναι μια καλή αρχή από την μεριά σου

          Κώστας

        12. λαθραναγνώστης

          Στους πολιτικούς κύκλους που δραστηριοποιείσαι, όντως είναι μια καλή αρχή.
          Ποιός εξ άλλου έχασε την υπευθυνότητά του απέναντι στην εργατική τάξη, για να την βρείτε εσείς.

      2. περαστικός

        Η πλήρης αποσύνδεση από την πραγματικότητα…
        Πέρσι, όχι μία αλλά τρεις φορές ρωτήθηκαν, κι όχι εκατό αλλά περίπου ογδόντα χιλιάδες …εκατοντάδες ανθρώπων (~8.000.000).
        Τα αποτελέσματα (ανά εκατό):
        Οι ~30 δεν απαντάνε – πιθανότατα δεν τους ενοχλεί ιδιαίτερα το ότι είμαστε μέσα στην ΕΕ.
        Αλλοι ~65 – 66 είναι υπέρ της ΕΕ, είτε με χαρά, είτε με …λίγη γκρίνια.
        Τρεισήμισι με τέσσαρες είναι υπέρ της εξόδου από την ΕΕ αλλά με ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ – ΟΧΙ ΜΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ,
        και
        περίπου μισός είναι υπέρ εξόδου από ΕΕ, όπως νάναι, με Καπιταλισμό και δραχμή.

        Reply
        1. Γιώργος Θαλάσσης

          Περαστικέ, πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, θα μπορούσες να μας δώσεις μία σύνδεση; με την προύπόθεση οτι το δείγμα δεν αφορούσε την Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ.
          Σε πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου για λογαριασμό του Ευρ. Κυνοβουλίου το 52% των Ελλήνων δεν βλέπει κανένα όφελος από Ε.Ε. αλλά δεν τους θεωρώ αξιόπιστους γιατί είναι δογματικοί κομμουνιστές. Στείλε site σε παρακαλώ.

      3. Γρ. Γρ.

        Ανώνυμε, έχεις μπλέξει μην πω τι. Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω να τα ξεμπλέξεις (αν το θες και συ).

        Αν ρωτηθούν 100 τυχαίοι άνθρωποι σήμερα, μπορεί οι 90 στους 100 να σου πουν ότι ο καπιταλισμός είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα και ο σοσιαλισμός μια ουτοπία που αντίκειται στην ανθρώπινη φύση. Εσύ, δηλαδή, πρέπει να το δεχθείς αυτό;

        Από την άλλη, αν ρωτηθούν 100 τυχαίοι άνθρωποι αν αισθάνονται ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν σοβαρές διαφωνίες στρατηγικής, πιθανότατα οι 90 στους 100 θα σου πουν ότι αυτό δεν ισχύει και δε βλέπουν τέτοιες διαφωνίες. Εσύ αυτό το θεωρείς καταγραφή που δεν αποδεικνύει τίποτε;

        Γενικότερα, τη διαφορά ανάμεσα στα δυο ερωτήματα έχεις τη στοιχειώδη πολιτική νοημοσύνη να την κατανοήσεις ή μπα;

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.